ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία της Λιβύης

Η Βεγγάζη απελαύνει Ευρωπαίους για παραβίαση διπλωματικού πρωτοκόλλου

Η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης κήρυξε ανεπιθύμητους Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, καταγγέλλοντας παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και των διαδικασιών εισόδου.

Με μια σκληρή ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων, κηρύσσοντάς τους ανεπιθύμητα πρόσωπα (persona non grata) και καταγγέλλοντας ευθεία παραβίαση της λιβυκής κυριαρχίας και της διπλωματικής δεοντολογίας.

Στο στόχαστρο των αρχών της Βεγγάζης βρέθηκαν ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας Θάνος Πλεύρης, οι ομόλογοί του από την Ιταλία και τη Μάλτα, καθώς και η Επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάγκνους Μπρούνερ. 

Οι λιβυκές αρχές υποστηρίζουν ότι η άφιξη της αντιπροσωπείας στο διεθνές αεροδρόμιο Μπενίνα παραβίασε τις καθιερωμένες διαδικασίες εισόδου, παραμονής και μετακίνησης ξένων αποστολών, όπως αυτές προβλέπονται από την εθνική και διεθνή διπλωματική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τη λιβυκή κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί μέσω επίσημης εγκυκλίου.

 Ως αποτέλεσμα, ενημερώθηκαν επί τόπου ότι πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα το έδαφος της Λιβύης και κηρύχθηκαν επίσημα persona non grata «χωρίς καθυστέρηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση.

Η λιβυκή πλευρά μιλά για πράξη που συνιστά προσβολή της εθνικής κυριαρχίας και υπονόμευση της διπλωματικής τάξης.

 Υπενθυμίζεται ότι πριν από την άφιξή τους στη Βεγγάζη, τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας είχαν πραγματοποιήσει συνάντηση με τις αρχές της Τρίπολης.

Το επεισόδιο επιτείνει το ήδη εύθραυστο πολιτικό κλίμα μεταξύ Ευρώπης και Ανατολικής Λιβύης, ενώ εντείνει τα ερωτήματα για την προσέγγιση της Ε.Ε. απέναντι στους ανταγωνιστικούς πυρήνες εξουσίας στη λιβυκή επικράτεια.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δούρου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Νέα ήττα της κυβέρνησης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Έξι ερωτήματα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον υπουργό Εξωτερικών για την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη λιβυκή Βουλή και επικρίνει την κυβερνητική εξωτερική πολιτική για εφησυχασμό και πλήρη αιφνιδιασμό από τις εξελίξεις.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Οι κυβερνητικές επιτυχίες να βελτιώνουν την καθημερινότητα

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι οι επιτυχίες της κυβέρνησης πρέπει να επηρεάζουν θετικά την καθημερινότητα. Υπογράμμισε τη σημασία οράματος για το μέλλον και υπεύθυνων πολιτικών χωρίς δανεικά.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλική ενημέρωση για καλώδιο, πυρ ομαδόν στον ΟΗΕ κατά τουρκολιβυκού μνημονίου

Η ενημέρωση της Αγκυρας από το Παρίσι για το καλώδιο θα κάμψει τις τουρκικές αντιδράσεις εκτιμά η Αθήνα, πέντε κράτη και Ε.Ε. κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.