ΓΔ: 2007.53 -0.83% Τζίρος: 86.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:40:41
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
Φωτογραφία Shutterstock

Αναχαιτίστηκαν ιρανικοί πύραυλοι κατά της βάσης Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ

Η Τεχεράνη εκτόξευσε 6 πυραύλους κατά της αμερικανικής βάσης Αλ Ουντέιντ στη Ντόχα. Οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν. Σε επιφυλακή ΗΠΑ, Ιράκ και Κατάρ.

Ανησυχία επικρατεί στο Κατάρ μετά από ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Ντόχα το απόγευμα της Δευτέρας, εν μέσω της ραγδαίας κλιμάκωσης των εντάσεων στον Περσικό Κόλπο. 

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι ακούστηκαν τουλάχιστον οκτώ εκρήξεις, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν επρόκειτο για προσκρούσεις πυραύλων, παρεμβολές από αντιαεροπορικά συστήματα ή εκρήξεις στον αέρα.

Λίγο αργότερα, η ιρανική κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tasnim επιβεβαίωσε πως το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) εξαπέλυσε επίσημα πυραυλική επίθεση εναντίον της στρατιωτικής βάσης Αλ Ουντέιντ, όπου βρίσκεται το Περιφερειακό Στρατηγείο της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), δίνοντας στην επιχείρηση την κωδική ονομασία «Αναγγελία της Νίκης» (Annunciation of Victory). 

Το Axios, επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο, ανέφερε πως τουλάχιστον έξι πύραυλοι ερρίφθησαν κατά της βάσης στο Κατάρ, ενώ άλλος ένας εκτοξεύθηκε προς αμερικανικό στόχο στο Ιράκ.

Το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ ανακοίνωσε επισήμως ότι η επίθεση αναχαιτίστηκε επιτυχώς από το εθνικό αντιαεροπορικό σύστημα και δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές. 

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό εντός της βάσης, παρά την έντονη κινητικότητα και τις φλόγες που έγιναν ορατές πάνω από τη Ντόχα.

Η βάση Αλ Ουντέιντ, έκτασης 60 στρεμμάτων, είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και φιλοξενεί περίπου 9.000 Αμερικανούς στρατιώτες. 

Από εκεί συντονίζεται το σύνολο των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, από την Αίγυπτο έως το Καζακστάν. 

Το Κατάρ, πλούσιο σε φυσικό αέριο και στρατηγικά τοποθετημένο απέναντι από το Ιράν, θεωρείται κρίσιμος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Προληπτικά, η κυβέρνηση του Κατάρ ανέστειλε προσωρινά την εναέρια κυκλοφορία, ενώ Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο απηύθυναν σύσταση προς τους πολίτες τους να αναζητήσουν καταφύγιο, εκτιμώντας ότι υφίσταται αυξημένος κίνδυνος για νέες επιθέσεις.

Η πυραυλική επίθεση από την Τεχεράνη ήρθε σε άμεση απάντηση στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και είχαν ως στόχο τρεις μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τις επιδρομές «ολοκληρωτική καταστροφή», ενώ η Τεχεράνη είχε από τότε προειδοποιήσει για σκληρά αντίποινα.

Μετά την επίθεση στο Κατάρ, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Τραμπ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο.

 Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε χαρακτηριστικά: «Οποιαδήποτε ιρανική απάντηση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών θα αντιμετωπιστεί με πολύ ισχυρότερη δύναμη από ό,τι είδαμε απόψε».

Παράλληλα, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή, με τα αντιαεροπορικά συστήματα να ενεργοποιούνται ενόψει ενδεχόμενων περαιτέρω πυραυλικών πληγμάτων από το Ιράν. 

Οι εξελίξεις προμηνύουν νέα φάση στην κρίση ΗΠΑ–Ιράν, με κίνδυνο ευρείας περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι ζητά ενεργειακή εκεχειρία από τη Μόσχα λόγω κρίσης πετρελαίου

Ο Ζελένσκι πρότεινε ενεργειακή εκεχειρία στη Ρωσία, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία θα σταματήσει τα πλήγματα σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις εάν η Μόσχα πάψει να επιτίθεται στο ουκρανικό δίκτυο ενέργειας, ειδικά ενόψει του Πάσχα.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Πιθανή παράταση πλαφόν τροφίμων και επιπλέον μέτρα

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπ. Ανάπτυξης, προειδοποιεί για άνοδο του πληθωρισμού και επιβράδυνση ανάπτυξης λόγω της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Τόνισε την ανάγκη στήριξης, αναφερόμενος στην επιδότηση στο diesel και το πλαφόν στα καύσιμα.
Σούπερ μάρκετ Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούπερ μάρκετ: Επάρκεια και σταθερές τιμές στα πασχαλινά είδη

Η Ένωση Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα για το Πάσχα, με τις τιμές σταθερές παρά τη διεθνή αβεβαιότητα. Τα σούπερ μάρκετ ενισχύουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Μείωση του φόρου στα καύσιμα κατά 50% από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα μειώσει στο μισό τον φόρο στα καύσιμα για να ανακουφίσει τους οδηγούς από τις αυξημένες τιμές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Άλμπανέζι μετά από συζητήσεις με τους τοπικούς ηγέτες.