ΓΔ: 2065.04 2.90% Τζίρος: 339.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:25
Σημαίες Ινδίας Πακιστάν
Οι σημαίες της Ινδίας και του Πακιστάν τοποθετημένες σε χάρτη της Νότιας Ασίας.

Το Πακιστάν προχωρά στο κλείσιμο των συνόρων με το Ιράν

Το Πακιστάν έκλεισε προσωρινά τα σύνορα σε πέντε σημεία με το Ιράν, μετά τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το Πακιστάν έκλεισε τα πέντε συνοριακά περάσματα με το Ιράν μέχρι νεωτέρας, μετά τις ισραηλινές επιθέσεις που ξεκίνησαν έναν νέο κύκλο βίας με την Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο

«Η διέλευση στα συνοριακά περάσματα πέντε περιοχών -Σανχί, Γουασούκ, Πανζούρ, Κεχ και Γκουαντάρ- έχει ανασταλεί», δήλωσε ο Καντίρ Μπαχς Πιρκάνι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Μπαλουχιστάν, την πακιστανική επαρχία που συνορεύει με το Ιράν.

Οι μετακινήσεις ανθρώπων «έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας», δήλωσε ο Άτα ουλ Μουνίμ, αξιωματούχος σε ένα από τα περάσματα, το Σανχί, «αλλά το εμπόριο συνεχίζεται».

Επιτρέπεται μόνο η επιστροφή Πακιστανών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Πακιστάν αεροπορικώς, λόγω των τακτικών κλεισιμάτων του εναέριου χώρου στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε ο Μουνίμ, σημειώνοντας ότι 200 Πακιστανοί φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Ιράν αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω αυτού του τερματικού σταθμού σήμερα.

Προχθές, Σάββατο, 450 Πακιστανοί προσκυνητές -το Ιράν φιλοξενεί πολλούς ιερούς τόπους σιιτών- επέστρεψαν στη χώρα, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει από την Παρασκευή άνευ προηγουμένου επιθέσεις στο Ιράν. 

Με δηλωμένο στόχο να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει ατομική βόμβα, οι επιθέσεις του έχουν αφήσει τουλάχιστον 224 νεκρούς και περισσότερους από χίλιους τραυματίες στο Ιράν, σύμφωνα με απολογισμού του ιρανικού υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ

Οι ιρανικές ομοβροντίες πυραύλων που εκτοξεύτηκαν σε απάντηση στο Ισραήλ έχουν αφήσει 24 νεκρούς από την Παρασκευή, σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το Πακιστάν, η μόνη μουσουλμανική χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα, δήλωσε την Παρασκευή ότι «στέκεται αλληλέγγυο με τον ιρανικό λαό και την ιρανική κυβέρνηση».

Σήμερα, ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας, Καουάτζα Μουχαμάντ Ασίφ ζήτησε από «τον κόσμο» να «ανησυχήσει για την πυρηνική δύναμη του Ισραήλ», που το Ισλαμαμπάντ δεν αναγνωρίζει, «επειδή αυτή η χώρα δεν δεσμεύεται από κανέναν διεθνή κανονισμό».

Το Ισραήλ θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, παρόλο που δεν έχει δηλώσει επίσημα ότι κατέχει ατομική βόμβα.

Ενώ δημοσιεύματα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το Πακιστάν θα μπορούσε να υποστηρίξει το Ιράν σε μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ισραήλ, Πακιστανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το Ισλαμαμπάντ παρέχει μόνο «ηθική και διπλωματική» υποστήριξη στον γείτονά του.

Το Πακιστάν, που βρίσκεται ανάμεσα στο Αφγανιστάν, την Κίνα, την Ινδία και το Ιράν, προσπαθεί να διατηρήσει συμμαχίες με χώρες που είναι αντίπαλες μεταξύ τους.

Ως εκ τούτου η χώρα είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά και βρίσκεται κοντά στην Τεχεράνη, διατηρώντας παράλληλα την στήριξη της Σαουδικής Αραβίας.

Το εμπόριο μεταξύ Τεχεράνης και Ισλαμαμπάντ ανέρχεται σήμερα σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια και οι δύο χώρες θέλουν να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μερικά χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προτείνει διαμεσολάβηση για διάλογο Πακιστάν-Αφγανιστάν

Το Ιράν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για διάλογο ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, έπειτα από τις πρόσφατες στρατιωτικές συγκρούσεις και ανταλλαγές βομβαρδισμών μεταξύ των δύο χωρών στα σύνορά τους.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Πακιστάν προτείνουν σχέδιο ειρήνης για παύση πυρός στη Μ. Ανατολή

Κίνα και Πακιστάν ζητούν άμεση κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή, παρουσιάζοντας πεντασέλιδο σχέδιο και ενισχύοντας τη συνεργασία τους για το Ιράν, με στόχο την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Κόλπου.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισλαμαμπάντ: Συνομιλίες για μόνιμη ειρήνη στο Ιράν με 4 χώρες

Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Αίγυπτος συζήτησαν τρόπους να λήξει οριστικά ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Η Κίνα στηρίζει τις συνομιλίες, που ίσως φιλοξενηθούν στο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ του Πακιστάν.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πεζεσκιάν ευχαριστεί το Πακιστάν για τις διπλωματικές του κινήσεις

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, συνεχάρη το Πακιστάν για τις διαμεσολαβητικές του ενέργειες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης με ΗΠΑ και Ισραήλ, κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ.