ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ομοσπονδιακή Βουλή Γερμανίας
Η ολομέλεια της Bundestag κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Βερολίνο, Γερμανία.

Γερμανία: Τρίτο συνεχόμενο έτος χωρίς ανάπτυξη, προειδοποιεί η Bundesbank

Η Bundesbank προβλέπει στασιμότητα στην οικονομία της Γερμανίας για τρίτη χρονιά, λόγω εμπορικής πολιτικής ΗΠΑ και ισχυρού ευρώ. Θετικές οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

Προς τρίτη συνεχή χρονιά χωρίς οικονομική ανάπτυξη οδεύει η Γερμανία, σύμφωνα με την περιοδική έκθεση της Bundesbank που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και προβλέπει στασιμότητα έπειτα από δύο χρόνια ύφεσης.

 Η αδυναμία της οικονομίας να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς αποδίδεται κυρίως στην τελωνειακή πολιτική των ΗΠΑ και στην αβεβαιότητα για την μελλοντική στάση τους.

«Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ και η αβεβαιότητα για την μελλοντική πολιτική των ΗΠΑ περιορίζουν αρχικά την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό πλήττει την γερμανική βιομηχανία σε μια εποχή που είχε αρχίσει να σταθεροποιείται μετά την μακρά περίοδο αδυναμίας», δήλωσε νωρίτερα σήμερα o διοικητής της Bundesbank Γιοάχιμ Νάγκελ και προειδοποίησε τους εξαγωγείς ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για δύσκολες στιγμές. 

Η γερμανική κεντρική τράπεζα αναμένει για το τρέχον έτος σημαντική μείωση των εξαγωγών, λόγω της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, με μικρή βελτίωση το 2026.

 Ως επιβαρυντικός παράγων για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής εξαγωγικής βιομηχανίας εκτιμάται και το γεγονός ότι το ευρώ έχει ανατιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Νάγκελ, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας θα καθυστερήσει μέχρις ότου τα προγραμματισμένα κονδύλια δισεκατομμυρίων φθάσουν στις προαναγγελθείσες επενδύσεις στην άμυνα και στις υποδομές. Για το 2026 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% και για το 2027 κατά 1,2%.

Θετικά ωστόσο είναι τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος επιβραδύνεται πιο γρήγορα. Η Bundesbank κάνει λόγο για 2,2% κατά το τρέχον έτος και προβλέπει ρυθμό 1,5% για το 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις για το παιδί με παρένθετη μητέρα στις ΗΠΑ από τον Γενς Σπαν

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Γερμανία η είδηση ότι ο επικεφαλής της Κ.Ο. του CDU/CSU Γενς Σπαν και ο σύζυγός του απέκτησαν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας στις ΗΠΑ, με πολλούς να ζητούν την παραίτησή του λόγω παραβίασης της νομοθεσίας.
Γερμανική κάλπη εκλογών
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σταϊνμάιερ ανησυχεί για τη δημοκρατία και μιλά για «διπλή καμπή»

Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο ακραίων δυνάμεων, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν συνειδητά. Τόνισε τη σημασία της προστασίας της δημοκρατίας και της ανάγκης για ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διεθνή πολιτική.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, σημειώνοντας νέα δυναμική και πρόοδο στα ουκρανικά μέτωπα.
Τζρεντριχ Μερτζ στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο καγκελάριος Μερτς χάρισε φανέλα της εθνικής Γερμανίας στον πρόεδρο Τραμπ

Ο καγκελάριος Μερτς χάρισε στον Τραμπ, για τα 80ά του γενέθλια, φανέλα της εθνικής Γερμανίας με το όνομά του και το νούμερο «47», στη Σύνοδο των G7. Αναλυτές σχολιάζουν τη σημασία των χειρονομιών στη διατ