ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Ο Μερτς δηλώνει επιφυλακτικός για ενδεχόμενη απαγόρευση του AfD

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επισήμανε ότι το κράτος φέρει την ευθύνη να αποδείξει εάν ένα κόμμα κινείται κατά της συνταγματικής δημοκρατικής τάξης.

«Πολύ επιφυλακτικός» στις εκκλήσεις για απαγόρευση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) δήλωσε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, τονίζοντας ότι την αποκλειστική ευθύνη απόδειξης ότι ένα κόμμα δρα ενάντια στην δημοκρατική συνταγματική τάξη φέρει το κράτος.

«Μέσα μου αντιστεκόμουν πάντα στην ιδέα μιας κίνησης της Bundestag για την απαγόρευση ενός κόμματος. Μου μοιάζει περισσότερο σαν προσπάθεια εξόντωσης πολιτικού αντιπάλου», δήλωσε ο κ. Μερτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ZEIT» και επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV), η οποία ταξινομεί την AfD ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά» οργάνωση. 

«Δεν είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που εξελίσσεται αυτή η διαδικασία. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρουσίασε μια έκθεση χωρίς καμία ουσιαστική έρευνα. Η έκθεση χαρακτηρίστηκε επίσης "απόρρητη"», σημείωσε ο καγκελάριος, αναφέροντας μάλιστα ότι ούτε ο ίδιος γνωρίζει το περιεχόμενο.

 «Για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω να το γνωρίζω, μέχρις ότου αξιολογηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες», διευκρίνισε ο κ. Μερτς, τονίζοντας ταυτόχρονα την «απόστασή» του από την AfD, «αλλά και από την Αριστερά».

 «Στην περίπτωση της AfD, βρίσκω επίσης την συμπεριφορά τους αποκρουστική», δήλωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζητά από τον Τραμπ να σταματήσει τον «ανεύθυνο» πόλεμο του

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ κάλεσε τον Τραμπ να σταματήσει τον «ανεύθυνο» πόλεμο με το Ιράν και τον κατηγόρησε για την αύξηση των τιμών καυσίμων, ενόψει της συνόδου της G20 στις ΗΠΑ.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρανδεμβούργο: 18χρονη και 30χρονος νεκροί σε επίθεση σε σχολείο, σύλληψη δράστη

Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο του Βρανδεμβούργου κόστισε τη ζωή σε 18χρονη μαθήτρια και σε 30χρονο άνδρα. Ο 19χρονος δράστης συνελήφθη. Το σχολείο προσφέρει ψυχολογική στήριξη στους μαθητές και αναστέλλει τα μαθήματα αύριο.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα

Ρεκόρ θανάτων από ζέστη καταγράφηκε στη Γερμανία φέτος, με πάνω από 15.800 νεκρούς, κυρίως ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ιδιαίτερα αυξημένοι ήταν οι θάνατοι τον Ιούνιο και τον Αύγουστο.
Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Εκκένωση περιοχής λόγω βόμβας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Εκκενώνονται 5.600 σπίτια στο Βερολίνο μετά τον εντοπισμό βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη συνοικία Νόικελν. Η περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ ειδικοί ετοιμάζονται να εξουδετερώσουν τη βόμβα με ασφάλεια.
Κουνούπι στο δέρμα
ΔΙΕΘΝΗ

Θάνατος εργαζόμενου στο αεροδρόμιο Φρανκφούρτης από ελονοσία

Ένας εργαζόμενος στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης πέθανε από ελονοσία και πέντε ακόμη προσβλήθηκαν. Η μετάδοση έγινε πιθανώς από κουνούπια που ταξίδεψαν με αποσκευές. Όλοι οι υπάλληλοι έχουν ενημερωθεί για προφύλαξη.