ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Ο Μερτς δηλώνει επιφυλακτικός για ενδεχόμενη απαγόρευση του AfD

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επισήμανε ότι το κράτος φέρει την ευθύνη να αποδείξει εάν ένα κόμμα κινείται κατά της συνταγματικής δημοκρατικής τάξης.

«Πολύ επιφυλακτικός» στις εκκλήσεις για απαγόρευση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) δήλωσε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, τονίζοντας ότι την αποκλειστική ευθύνη απόδειξης ότι ένα κόμμα δρα ενάντια στην δημοκρατική συνταγματική τάξη φέρει το κράτος.

«Μέσα μου αντιστεκόμουν πάντα στην ιδέα μιας κίνησης της Bundestag για την απαγόρευση ενός κόμματος. Μου μοιάζει περισσότερο σαν προσπάθεια εξόντωσης πολιτικού αντιπάλου», δήλωσε ο κ. Μερτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ZEIT» και επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV), η οποία ταξινομεί την AfD ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά» οργάνωση. 

«Δεν είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που εξελίσσεται αυτή η διαδικασία. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρουσίασε μια έκθεση χωρίς καμία ουσιαστική έρευνα. Η έκθεση χαρακτηρίστηκε επίσης "απόρρητη"», σημείωσε ο καγκελάριος, αναφέροντας μάλιστα ότι ούτε ο ίδιος γνωρίζει το περιεχόμενο.

 «Για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω να το γνωρίζω, μέχρις ότου αξιολογηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες», διευκρίνισε ο κ. Μερτς, τονίζοντας ταυτόχρονα την «απόστασή» του από την AfD, «αλλά και από την Αριστερά».

 «Στην περίπτωση της AfD, βρίσκω επίσης την συμπεριφορά τους αποκρουστική», δήλωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρόδος: Προφυλακίστηκε 49χρονος για τη δολοφονία 64χρονου αλλοδαπού

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 49χρονος αλλοδαπός για τη δολοφονία 64χρονου στη Ρόδο τον Μάιο 2025. Ο ίδιος αρνείται την ενοχή του. Αρχικά θεωρήθηκε ατύχημα, αλλά οι έρευνες απέδειξαν ότι επρόκειτο για δολοφονία λόγω προσωπικών διαφορών.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στο 0,6% ανάπτυξη 2026 λόγω πολέμου και ακριβής ενέργειας

Τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν καθοδικά τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2026 στο 0,6%, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, που επηρεάζουν και τον πληθωρισμό και την κατανάλωση.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 37χρονου στη Θεσσαλονίκη για απάτη που καταζητείται στη Γερμανία

Συνελήφθη 37χρονος στη Θεσσαλονίκη βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος για σοβαρή απάτη στη Γερμανία το 2016. Κατά τη σύλληψή του είχε πλαστή ταυτότητα του δίδυμου αδερφού του. Αντιμετωπίζει επιπλέον κατηγορίες και οδηγείται στη Δικαιοσύνη.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ανεργία στη Γερμανία ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια

Στη Γερμανία, οι άνεργοι ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια παρά τη συνήθη ανοιξιάτικη ανάκαμψη. Ο Μάρτιος κατέγραψε 3,021 εκατ. ανέργους και 6,4% ανεργία, ενώ αυξήθηκαν οι λήπτες επιδόματος σε 1,1 εκατ., πολλοί εκ των οποίων εργάζονται.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Σύλληψη Ουκρανού για κατασκοπεία υπέρ Ρωσίας κατά ομοεθνή

Γερμανικές αρχές συνέλαβαν 53χρονο Ουκρανό στο Χάγκεν ως ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και σχέδιο επίθεσης εναντίον πρώην Ουκρανού στρατιώτη. Αυξάνεται η δραστηριότητα ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καγκελάριος Μερτς: Κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης από τον πόλεμο στο Ιράν

Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποίησε για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στο Ιράν και ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα συμβάλει στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ μόνο μετά τη λήξη της σύγκρουσης, απορρίπτοντας στρατιωτική εμπλοκή.