ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ελικόπτερο Chinook CH-47F
Φωτο: Shutterstock

Chinook και εξοπλισμό F-16 αξίας 1,4 δισ. στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράταστα

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν πωλήσεις ελικοπτέρων Chinook και εξοπλισμού F-16 στα ΗΑΕ, συνολικής αξίας 1,4 δισ. δολ., εν όψει της περιοδείας Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε συμβάσεις συνολικής αξίας 1,4 δισ. δολαρίων για την πώληση έξι βαρέων ελικοπτέρων τύπου Chinook CH-47F και συναφούς εξοπλισμού, καθώς και για τη συντήρηση και υποστήριξη των μαχητικών F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA).

Η ανακοίνωση έγινε ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά περιοδεία στη Μέση Ανατολή με σταθμούς τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα ΗΑΕ. Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την επανεκλογή του έχει ισχυρό οικονομικό πρόσημο, με στόχο μεγάλες συμφωνίες σε άμυνα, ενέργεια και τεχνητή νοημοσύνη.

Η DSCA επισήμανε πως οι συμφωνίες θα ενισχύσουν την ασφάλεια των ΗΑΕ, τα οποία χαρακτηρίζει «ζωτικής σημασίας εταίρο» για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη εγκρίνει τις συμβάσεις, ενώ το Κογκρέσο έχει περιθώριο 30 ημερών για ενδεχόμενες ενστάσεις.

Η κύρια σύμβαση, ύψους 1,32 δισ. δολαρίων, αφορά την πώληση των ελικοπτέρων Boeing Chinook, ενώ η δεύτερη, ύψους 130 εκατ. δολαρίων, αφορά ανταλλακτικά και εξοπλισμό υποστήριξης για τα F-16 των Εμιράτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έγκριση πώλησης όπλων σε Κατάρ, Κουβέιτ, Ισραήλ και ΗΑΕ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε την πώληση συστημάτων Patriot στο Κατάρ, αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων, και άλλων όπλων σε Ισραήλ, Κουβέιτ και ΗΑΕ, με συνολική αξία άνω των 8,6 δισ., όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ προς Ιράν: Διπλωματία και άμυνα αποτελούν εθνική κυριαρχία

Τα ΗΑΕ τονίζουν πως οι σχέσεις τους με ξένες χώρες είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, απορρίπτοντας τις ιρανικές κατηγορίες, ενώ διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν σε απειλές μετά νέες εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έγκριση για πώληση στρατιωτικού υλικού 8,6 δισ. σε Μ. Ανατολή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού άνω των 8,6 δισ. δολαρίων σε Ισραήλ, Κατάρ, Κουβέιτ και ΗΑΕ, λίγο μετά τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν και την έναρξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή.
Διαμαρτυρία αγροτών Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς ΕΕ: «Δράστε, αφήστε τις διασκέψεις», λέει ο Υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες για την αντίδρασή τους στην κρίση των Στενών του Ορμούζ, ζητώντας λιγότερες διασκέψεις και περισσότερη δράση, και τόνισε τη σημασία της αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

New York Times: Ο νέος ηγέτης του Ιράν «σοβαρά τραυματίας, αλλά δραστήριος»

Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, τραυματίστηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό όπου σκοτώθηκε ο πατέρας του. Λειτουργεί παρασκηνιακά, έχοντας αναθέσει τις αποφάσεις στους Φρουρούς της Επανάστασης, σύμφωνα με τους New York Times.