ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
Το κτίριο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, υπό ηλιόλουστη μέρα.

ΗΠΑ: Έγκριση πώλησης όπλων σε Κατάρ, Κουβέιτ, Ισραήλ και ΗΑΕ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε την πώληση συστημάτων Patriot στο Κατάρ, αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων, και άλλων όπλων σε Ισραήλ, Κουβέιτ και ΗΑΕ, με συνολική αξία άνω των 8,6 δισ., όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε την πώληση ενός αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στο Κατάρ, αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συμφωνία έρχεται μετά τα ιρανικά πλήγματα που δέχθηκε η χώρα στη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε έπειτα από τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα εναντίον του Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την πώληση όπλων στο Ισραήλ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικής αξίας άνω των 8,6 δισ. δολαρίων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τις συγκεκριμένες πωλήσεις, επισημαίνοντας τη σημασία τους για τη σταθερότητα της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εξουσιοδοτήσεις που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο υποστηρίζουν τους «στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ. Οι χώρες που θα προμηθευτούν τον στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν όλες αποτελέσει στόχο ιρανικών επιθέσεων, γεγονός που καθιστά την ενίσχυση της άμυνάς τους κρίσιμη.

Η πώληση των συστημάτων Patriot στο Κατάρ ανταποκρίνεται σε μια «επείγουσα ανάγκη» για τη βελτίωση της ασφάλειας μιας φίλιας χώρας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «τρέχουσες και μελλοντικές απειλές».

Το Κουβέιτ θα προμηθευτεί ολοκληρωμένα συστήματα διοίκησης αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, ενώ το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το σύστημα καθοδήγησης όπλων προηγμένης ακριβείας Advance Precision Kill Weapon System (APKWS). Το κόστος για το Ισραήλ και το Κατάρ ανέρχεται σε σχεδόν 1 δισ. δολάριο για κάθε χώρα, ενώ για τα ΗΑΕ στα 147 εκατ. δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έγκριση για πώληση στρατιωτικού υλικού 8,6 δισ. σε Μ. Ανατολή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού άνω των 8,6 δισ. δολαρίων σε Ισραήλ, Κατάρ, Κουβέιτ και ΗΑΕ, λίγο μετά τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν και την έναρξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έγκριση πώλησης και εκσυγχρονισμού στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Ν. Κορέα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πωλήσεις και εκσυγχρονισμό στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Νότια Κορέα, αξίας έως 4,2 δισ. δολαρίων, λόγω της βορειοκορεατικής απειλής. Περιλαμβάνει αγορά 24 MH-60R και αναβάθμιση 72 AH-64E Apache.
Νυχτερινό Άμπου Ντάμπι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Αμπού Ντάμπι διαψεύδει τις ιρανικές κατηγορίες για ανάμειξη

Τα ΗΑΕ απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ιράν για ενεργό συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά της Τεχεράνης, τονίζοντας πως η Τεχεράνη προσπαθεί να δικαιολογήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στα Εμιράτα και άλλες χώρες της περιοχής.
Σιδηρούς Θόλος Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ισραήλ έστειλε Σιδερένιο Θόλο και προσωπικό στα ΗΑΕ

Το Ισραήλ έστειλε συστοιχίες «Σιδηρούς Θόλος» και προσωπικό στα ΗΑΕ για προστασία από ιρανικές επιθέσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή και πληροφορίες πηγής που μίλησε στο Ρόιτερς.