ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Έντι Ράμα σε ομιλία

Αλβανία: Προβάδισμα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές

Ο Έντι Ράμα οδεύει σε τέταρτη θητεία πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα οδεύει σήμερα προς μια άνευ προηγουμένου τέταρτη θητεία, καθώς τα μερικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προηγείται σημαντικά στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει 53% των ψήφων με καταμετρημένο το 30% των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής, και προηγείται σημαντικά του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, που κερδίζει το 34%.

Ο Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, είναι φαβορί για τη νίκη, ενισχυμένος εν μέρει από ένα δίκτυο που έχει οικοδομήσει στα 12 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, από μια πρόσφατη περίοδο υγειούς οικονομικής ανάπτυξης και από τη σημαντική δημοτικότητά του στο εξωτερικό.

Αν το προβάδισμα διατηρηθεί, θα δοθούν στον Ράμα άλλα τέσσερα χρόνια για να συνεχίσει να επιδιώκει το στόχο του να ενταχθεί η χώρα αυτή των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030, μια δέσμευση στην οποία επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία του, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως είναι υπερβολικά αισιόδοξη.

Θα αποδείξει επίσης τη δημοτικότητα του Ράμα μέσα στην Αλβανία, έπειτα από μια θυελλώδη τρίτη θητεία στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν ταραχές επειδή θεωρήθηκε πως καταστέλλει την αντιπολίτευση, περιλαμβανομένων του Μπερίσα και του κόμματός του, και λόγω μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς.

«Ο νικητής είναι αυτός που αναμενόταν», λέει ο συνταξιούχος Χατζί Κολέτσι. «Έκαναν καλή δουλειά μέχρι τώρα, έχουμε πάει πολύ μπροστά από εκεί όπου ήμασταν το 2013».

Περίπου 200.000 Αλβανοί, που ζουν στο εξωτερικό, ψήφισαν χθες, Κυριακή - ήταν η πρώτη φορά που η διασπορά περιελήφθη στην εκλογική διαδικασία. Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται σήμερα ή αύριο, Τρίτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαδήλωση σε Τίρανα
ΔΙΕΘΝΗ

Επεισόδια στα Τίρανα: Συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία

Συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στα Τίρανα για 19η ημέρα, με αίτημα την παραίτηση του Ράμα. Οι φοιτητές αρνούνται τον διάλογο, ενώ καταγράφηκαν επεισόδια έξω από το Υπ. Παιδείας και χρήση νερού από την αστυνομία.
Πανοραμική Τίρανα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Τεταμένο κλίμα στα Τίρανα, νέες φοιτητικές διαδηλώσεις, καλεί σε διάλογο ο Ράμα

Έξι ώρες επεισοδίων στα Τίρανα προκάλεσαν συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία, ενώ ο Ράμα επιμένει στον διάλογο παρά τις απαιτήσεις για παραίτηση. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με νέο ραντεβού σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ράμα: Το κράτος θα νικήσει μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στην Αλβανία

Μετά τα βίαια επεισόδια, ο πρωθυπουργός Αλβανίας δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του κράτους, ακυρώνοντας επίσκεψη στη Βιέννη. Κατηγόρησε εξωτερικές δυνάμεις και επαίνεσε την αυτοσυγκράτηση της Αστυνομίας.
Κέντρο Τιράνων ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στα Τίρανα, με επεισόδια έξω από κυβερνητικά κτίρια και το γραφείο του πρωθυπουργού. Βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία καταγράφονται και σε άλλες πόλεις, ενώ οι ομάδες των διαδηλωτών είναι διαιρεμένες.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ράμα: Η αντιπολίτευση επιχειρεί να μπλοκάρει την ένταξη στην ΕΕ με βία

Μετά τα επεισόδια στα Τίρανα και τις μαθητικές διαδηλώσεις, ο Έντι Ράμα κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί, μέσω βίας και καταστροφών, να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή συνεχίζεται.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ράμα: Υπερασπίζεται τα 4 εκατ. ευρώ για τη συναυλία του Κάνιε Γουέστ

Ο Έντι Ράμα υπερασπίστηκε τη δαπάνη 4 εκατ. ευρώ για τη συναυλία του Κάνιε Γουέστ στα Τίρανα, παρά τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν να προστατευτεί η εικόνα της Αλβανίας μετά από ήδη πολλά εισιτήρια που είχαν πουληθεί.