ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Το Κρεμλίνο της Μόσχας

Πρόθυμη η Μόσχα να βοηθήσει το Ιράν μετά την έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς

Μια τεράστια έκρηξη που πιθανότατα προκλήθηκε από την έκρηξη χημικών υλικών σκότωσε τουλάχιστον 18 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 700 σε μεγάλο λιμάνι της χώρας.

O Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσφερε στο Ιράν βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης που συγκλόνισε το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, μετέδωσε την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και μετέδωσε το Reuters.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι μια τεράστια έκρηξη που πιθανότατα προκλήθηκε από την έκρηξη χημικών υλικών σκότωσε τουλάχιστον 18 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 700 το Σάββατο στο Μπαντάρ Αμπάς, το μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν.

Υπενθυμίζεται πως ο Χοσέιν Ζαφάρι, εκπρόσωπος του οργανισμού διαχείρισης κρίσεων του Ιράν, φάνηκε να αποδίδει την έκρηξη στις κακές συνθήκες αποθήκευσης χημικών σε εμπορευματοκιβώτια στο τμήμα Σαχίντ Ρατζάι του λιμανιού.

«Η αιτία της έκρηξης ήταν τα χημικά που υπήρχαν μέσα στα εμπορευματοκιβώτια», δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

«Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Διαχείρισης Κρίσεων είχε εκδώσει προειδοποιήσεις για αυτό το λιμάνι στη διάρκεια επισκέψεών του εκεί και είχε επισημάνει την πιθανότητα κινδύνου», είπε ο Ζαφάρι.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως αν και είναι πιθανό τα χημικά να προκάλεσαν την έκρηξη, δεν είναι ακόμη δυνατό να προσδιοριστεί ο ακριβής λόγος.

Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διέταξε έρευνα για το συμβάν και έστειλε στο σημείο τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος είπε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη μη εξάπλωσή της σε άλλες περιοχές.

Επίσημα ειδησεογραφικά δίκτυα του Ιράν μετέδωσαν πλάνα που δείχνουν ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου και πορτοκαλί καπνού να υψώνεται πάνω από το λιμάνι μετά την έκρηξη. Ένα κτίριο γραφείο διακρίνεται κατεστραμμένο, με συντρίμμια να έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη ακτίνα.

Το λιμάνι βρίσκεται κοντά στο στρατηγικής σημασίας στενό του Ορμούζ και αποτελεί τον μεγαλύτερο κόμβο εμπορευματοκιβωτίων στο Ιράν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Από το ωστικό κύμα της ισχυρής έκρηξης, έσπασαν τζάμια σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Η έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι το Κεσμ, ένα νησί που βρίσκεται 26 χιλιόμετρα νότια του λιμανιού, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανήρτησε πλάνα που δείχνουν τραυματίες που κείτονταν στον δρόμο και δέχονταν τις πρώτες βοήθειες, σε συνθήκες απόλυτου χάους.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα πως η κακή διαχείριση εύφλεκτων υλικών ήταν ένας «παράγοντας που συνέβαλε» στην έκρηξη. Τοπικός αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως το συμβάν σημειώθηκε όταν εμπορευματοκιβώτια που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι εξερράγησαν.

Καθώς διασώστες προσπαθούσαν να σβήσουν φωτιές, αξιωματούχοι του τελωνείου δήλωσαν πως φορτηγά απομακρύνονται από την περιοχή και πως ο εξωτερικός χώρος των εμπορευματοκιβωτίων όπου σημειώθηκε η έκρηξη είναι πιθανόν να περιείχε «επικίνδυνα προϊόντα και χημικά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν-Ρωσία: Πρωτοφανής στενή συνεργασία, λέει ο ΥΠΕΞ Αραγτσί

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, τόνισε ότι η συνεργασία Ιράν-Ρωσίας είναι πιο στενή από ποτέ, με αφορμή την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Ιράν μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: ΗΠΑ υπεύθυνες για αστάθεια στον Περσικό, λέει ο ΥΠΕΞ Αραγτσί

Ο Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την ανασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ και κάλεσε σε διπλωματική επίλυση των θεμάτων, ζητώντας περιφερειακή συμφωνία ασφάλειας χωρίς ξένες δυνάμεις.
Σεργκέι Λαβρόφ έξοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ επισκέπτεται το Ιράν μετά την έναρξη του πολέμου

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται το Ιράν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου, με στόχο τη μεσολάβηση. Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω αδιεξόδου στις επαφές Τεχεράνης-Ουάσινγκτον.
Σεργκέι Λαβρόφ έξοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ επισκέπτεται την Τεχεράνη τη Δευτέρα

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Τεχεράνη για συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους, με σκοπό την παρακολούθηση της προόδου των διμερών συμφωνιών, σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ και το Reuters.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

MI5: Ιράν και Ρωσία κλιμακώνουν υβριδικές απειλές κατά της Βρετανίας

Το Ιράν στοχεύει πλέον σημαντικότερους στόχους, όπως βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, ενώ η Ρωσία εντείνει υβριδικές επιθέσεις κατά συμμάχων της Ουκρανίας, τονίζει ο επικεφαλής της MI5, Κεν Μακ Κάλουμ, υπογραμμίζοντας αυξημένες απειλές.