ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα

Η Τεχεράνη πρόθυμη να παρατείνει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά

Το Ιράν εξέφρασε την ετοιμότητά του να παρατείνει τις συνομιλίες, καθώς ξεκινά έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις ΗΠΑ.

'Ετοιμο να παρατείνει τις συνομιλίες «εάν χρειαστεί» δήλωσε το Ιράν, το οποίο ξεκίνησε σήμερα έναν τρίτο κύκλο διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις ΗΠΑ υπό τη μεσολάβηση του Ομάν, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν σε τεχνικά ζητήματα και λεπτομέρειες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, επομένως μπορούμε να αναμένουμε ότι θα παραταθούν εάν χρειαστεί», μετέδωσε το IRNA.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ αναμένεται να συναντηθούν στην πρωτεύουσα του Ομάν, το Μουσκάτ, για τις συνομιλίες.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Γουίτκοφ στις συνομιλίες.

Των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, οι οποίες θα διεξαχθούν παράλληλα, αναμένεται να ηγηθεί ο Μάικλ Άντον, ο διευθυντής πολιτικού σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων που είχαν στη Ρώμη το περασμένο σαββατοκύριακο, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν διακόπτουν τον διάλογο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως δεν διεξάγονται συνομιλίες με το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη κρατά κλειστό το στενό του Ορμούζ. Στο μεταξύ, τα ΗΑΕ κατηγορούν το Ιράν για εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων κατά διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με επίθεση, οι ΗΠΑ απορρίπτουν νέα κατάπαυση πυρός

Η Τεχεράνη εξετάζει πλήρη επίθεση λόγω αδιεξόδου στις διπλωματικές συνομιλίες για τη λήξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της είναι έτοιμες να κλιμακώσουν τη δράση τους στον Περσικό Κόλπο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλεί κλιμάκωση αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τη συμφωνία Ιουνίου

Ιρανός αξιωματούχος προειδοποιεί για στρατιωτική επίθεση στο Στενό του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ δεν εφαρμόσουν άμεσα τη συμφωνία, τονίζοντας την αποτυχία της διπλωματίας και τις αυξημένες εντάσεις με τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει αποστολή αεροπλανοφόρου λόγω Ιράν

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ τόνισε πως το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει απεριόριστα τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, εναλλάσσοντας πλοία. Το USS George Washington θα αντικαταστήσει το Abraham Lincoln.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Γεραπετρίτη-Ρούμπιο: Στο επίκεντρο η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ, εστιάζοντας στις στρατηγικές σχέσεις, τον επικείμενο Στρατηγικό Διάλογο, αλλά και στις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Ιράν και Ουκρανία.