ΓΔ: 2258.75 -1.74% Τζίρος: 120.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:36:43
πυρηνικός σταθμός ενέργειας
Πυρηνικός σταθμός ενέργειας με καπνό και φώτα, απεικονιζόμενος δίπλα σε νερό το σούρουπο.

Nέες συζητήσεις σήμερα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Σήμερα, στο Ομάν, αναμένεται να διεξαχθεί ένας τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ προγραμματίζεται να έχουν σήμερα στο Ομάν έναν τρίτο κύκλο διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ αναμένεται να συναντηθούν στην πρωτεύουσα του σουλτανάτου, το Μουσκάτ.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Γουίτκοφ στις συνομιλίες.

Των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, οι οποίες θα διεξαχθούν παράλληλα, αναμένεται να ηγηθεί ο Μάικλ Άντον, ο διευθυντής πολιτικού σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα σε ειδικούς προβλέπεται να διεξαχθεί πριν από αυτή των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν γύρω στις 10:30 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν διευκρίνισε αν την ώρα αυτή θα αρχίσουν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο ή αυτές των υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Μετά τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων που είχαν στη Ρώμη το περασμένο σαββατοκύριακο, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Εξάλλου η σύνοδος της 19ης Απριλίου χαρακτηρίστηκε «καλή» και από τις δύο πλευρές. «Για να προοδεύσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει η άλλη πλευρά να δείξει καλή θέληση, σοβαρότητα και ρεαλισμό», δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπαγαΐ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εξετάζει ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ για τέλος του πολέμου

Το Ιράν εξετάζει 14σημη ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ, ενώ ο Λευκός Οίκος θεωρεί πως είναι κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τις υπερβολικές και παράνομες αξιώσεις

Οι συνομιλίες στην Ισλαμαμπάντ για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή εξαρτώνται από το αν οι ΗΠΑ θα αποσύρουν «υπερβολικές και παράνομες» απαιτήσεις, σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Το Ιράν να αποζημιώσει για τις ζημιές σε κράτη του Κόλπου

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν από το Ιράν να πληρώσει αποζημιώσεις για καταστροφές που προκάλεσε στον Κόλπο και από τις ΗΠΑ διευκρινίσεις για τη συμφωνία εκεχειρίας και τη δέσμευση του Ιράν για παύση των εχθροπραξιών.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελβετία κλείνει την πρεσβεία στην Τεχεράνη, διατηρεί τη γραμμή ΗΠΑ-Ιράν

Η Ελβετία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στην Τεχεράνη λόγω αυξημένων κινδύνων ασφαλείας από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο πρέσβης και το προσωπικό αποχώρησαν, ενώ συνεχίζεται η διαμεσολάβηση με ΗΠΑ και Ιράν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απορρίπτει τις αμερικανικές πιέσεις και επιμένει στα δικαιώματά του

Η ιρανική κυβέρνηση απορρίπτει τις αμερικανικές πιέσεις για αλλαγή της πρότασής της, με τον Γαλιμπάφ να τονίζει πως μόνο η αποδοχή των ιρανικών δικαιωμάτων μπορεί να φέρει λύση, ενώ οι τιμές πετρελαίου παραμένουν υψηλές.