ΓΔ: 2592.35 -0.42% Τζίρος: 63.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:53:38
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία

Συναγερμοί για αεροπορικές επιθέσεις σε Κίεβο και τη μισή Ουκρανία

Εκρήξεις και ρωσικές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν μεγάλο μέρος της Ουκρανίας μετά τον τερματισμό της μονοήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Η Ουκρανία κήρυξε συναγερμούς για αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και το ανατολικό μισό της χώρας, καθώς εκρήξεις συγκλόνισαν νωρίς σήμερα το πρωί την πόλη Μικολάιφ, ανακοίνωσαν οι αρχές, ώρες μετά τον τερματισμό της μονοήμερης πασχαλινής κατάπαυσης του πυρός που είχε κηρυχθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν για χιλιάδες επιθέσεις που παραβίασαν την εκεχειρία, για την οποία το Κρεμλίνο γνωστοποίησε χθες, Κυριακή, ότι δεν θα παραταθεί.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της εκεχειρίας και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε επανειλημμένα την προθυμία της Ουκρανίας να σταματήσει τα πλήγματα για 30 ημέρες.

Ωστόσο ο Πούτιν, ο οποίος εξαπέλυσε την εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022 και διέταξε το Σάββατο την αναστολή κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), δεν έδωσε εντολή να παραταθεί.

«Δεν υπήρξαν άλλες διαταγές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όταν ερωτήθηκε αν η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να παραταθεί .

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μερικά λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές κηρύχθηκαν σε περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, και οι συναγερμοί σταδιακά επεκτάθηκαν προς τις κεντρικές περιφέρειες της χώρας.

«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 4:41 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Εκρήξεις συγκλόνισαν το ουκρανικό λιμάνι Μικολάιφ, ανέφερε μέσω του Telegram ο δήμαρχος Ολεκσάντρ Σένκεβιτς. Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν οφείλονταν στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ή αν τα ρωσικά όπλα έπληξαν κάποιο στόχο.

Ενώ δεν κηρύχθηκαν αεροπορικοί συναγερμοί χθες, Κυριακή, στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν σχεδόν 3.000 παραβιάσεις από τη Ρωσία της κατάπαυσης του πυρός που είχε η ίδια κηρύξει, με τις σφοδρότερες επιθέσεις και βομβαρδισμούς να σημειώνονται κατά μήκος του τμήματος της γραμμής του μετώπου στο Ποκρόφσκ, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Ζελένσκι.

Συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές ήχησαν και στη ρωσική περιφέρεια του Βορονέζ, που συνορεύει με την Ουκρανία, για δύο ώρες στη διάρκεια της νύκτας, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι ουκρανικές δυνάμεις πυροβόλησαν 444 φορές εναντίον ρωσικών θέσεων και ότι μέτρησε περισσότερες από 900 ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προσθέτοντας ότι υπήρξαν νεκροί και τραυματίες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για το πεδίο της μάχης από ανεξάρτητη πηγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο και Ζαπορίζια: Τέσσερις νεκροί, επιθέσεις σε πλοία

Τέσσερις νεκροί, τρεις εκ των οποίων στην περιφέρεια Κιέβου, από ρωσικά πλήγματα τη νύχτα στην Ουκρανία. Τρεις σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση σε εγκαταστάσεις και αποθήκη που πήρε φωτιά στον Όμπουχιβ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βατικανό: Ο Πάπας καλεί τον Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρωσία για βοήθεια

Ο πάπας Λέων ΙΔ' συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και κάλεσε Ουκρανία και Ρωσία να συνεργαστούν για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τροφίμων στην πόλη Ολέσκι, που ελέγχεται από τη Ρωσία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κέρδη για Κρεμλίνο αν συνεχιστεί η ρήξη Τραμπ–Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με ικανοποίηση τη διαμάχη Τραμπ-Ζελένσκι, αν και παραμένει επιφυλακτικό λόγω της απρόβλεπτης στάσης των ΗΠΑ και της ευρωπαϊκής στήριξης στην Ουκρανία, με κυρώσεις και επιθέσεις drones να συνεχίζονται.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί σε ουκρανική επίθεση στο ρωσοκρατούμενο Λουχάνσκ

Σύμφωνα με τον φιλορωσικό κυβερνήτη Λουχάνσκ Λεονίντ Πασέτσνικ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ουκρανική επίθεση στην περιοχή. Το Reuters αναφέρει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο δεν ειδοποιήθηκε έγκαιρα για ρωσικές επιθέσεις

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία δεν ενημερώθηκε από τους συμμάχους της για τις νυκτερινές επιθέσεις της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους και drones σε ενεργειακές και άλλες εγκαταστάσεις τη Κυριακή προς Δευτέρα.