ΓΔ: 2469.54 0.40% Τζίρος: 141.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:40:39
Aeroplano-eurofighter-typhoon
Φωτό: Shutterstock

Οι Βρετανοί αναχαίτισαν αεροσκάφη της Ρωσίας πάνω από τη Βαλτική

Σύμφωνα με την The Telegraph δύο μαχητικά Typhoon της RAF, με έδρα την αεροπορική βάση Μάλμπορκ στην Πολωνία είχαν σηκωθεί την Τρίτη για να αναχαιτίσουν ένα ρωσικό αεροσκάφος αναγνώρισης Ilyushin Il-20M.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δύο από τα μαχητικά της αεροσκάφη αναχαίτισαν ρωσικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ξεχωριστά επεισόδια, που έλαβαν χώρα την Τρίτη και την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την The Telegraph δύο μαχητικά Typhoon της RAF, με έδρα την αεροπορική βάση Μάλμπορκ στην Πολωνία είχαν σηκωθεί την Τρίτη για να αναχαιτίσουν ένα ρωσικό αεροσκάφος αναγνώρισης Ilyushin Il-20M που πετούσε πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Λιγότερο από 48 ώρες αργότερα, ανήμερα του Πάσχα άλλο ένα ζευγάρι βρετανικών μαχητικών αεροπλάνων στάλθηκε για να αναχαιτίσει άγνωστο αεροσκάφος που απογειώθηκε από την Καλίνινγκραντ και πετούσε πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ.

Οι αναχαιτίσεις σηματοδοτούν την πρώτη επιχειρησιακή χρήση της RAF στο πλαίσιο της Επιχείρησης Chessman, που αποτελεί τη νέα αποστολή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με στόχο την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας σε όλη την Ευρώπη έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Express υπουργοί της Μ. Βρετανίας χαρακτήρισαν τα περιστατικά ως περαιτέρω απόδειξη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν εντείνει τις προσπάθειές του να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδικό ΥΠΕΘΑ: Κίνδυνος ρωσικής επίθεσης σε χώρα του ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο

Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας προειδοποιεί πως η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει περιορισμένη στρατιωτική εκστρατεία κατά χώρας του ΝΑΤΟ μόλις έναν χρόνο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυξάνει τις επενδύσεις στην άμυνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο κατά της Ρωσίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε αποφοίτους στρατιωτικών ακαδημιών ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για πόλεμο κατά της Ρωσίας, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες και επικαλούμενοι ανύπαρκτες απειλές από τη Μόσχα.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Πιθανή ρωσική στρατιωτική επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον

Η Επιτροπή Άμυνας της Σουηδίας προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να συμβεί ρωσική στρατιωτική επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ ή της Σουηδίας στο κοντινό μέλλον, εφόσον το αποφασίσει το Κρεμλίνο και το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟϊκά μαχητικά κατέρριψαν drone στον εναέριο χώρο της Λετονίας

Μαχητικά του ΝΑΤΟ κατέρριψαν drone που εισήλθε στον εναέριο χώρο της Λετονίας από τη Ρωσία. Παραμένει άγνωστη η προέλευσή του, ενώ ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες της Βαλτικής το τελευταίο διάστημα.