ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Έκρηξη στη Γάζα

Nέα ισραηλινά πλήγματα έπληξαν αρκετές δεκάδες στόχους στη Γάζα

Το Ισραήλ είπε ότι τα στρατεύματά του διεξάγουν επιχειρήσεις κοντά στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, καθώς και στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου έχουν θέσει τον έλεγχο σε τεράστιες περιοχές ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περίπου 40 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, ώρες αφότου η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέρριψε μια ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός , η οποία σύμφωνα με την οργάνωση απέτυχε να ανταποκριθεί στο αίτημά της η συμφωνία να περιλαμβάνει έναν συνολικό τερματισμό του πολέμου.

Τον περασμένο μήνα, ο ισραηλινός στρατός τερμάτισε μια δίμηνη εκεχειρία που είχε σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις μάχες στη Γάζα και στη συνέχεια κατέλαβε σχεδόν το ένα τρίτο του εδάφους του θύλακα σε μια προσπάθεια να πιέσει τη Χαμάς να συμφωνήσει να απελευθερώσει ομήρους και να αφοπλίσει.

Το Ισραήλ είπε ότι τα στρατεύματά του διεξάγουν επιχειρήσεις κοντά στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, καθώς και στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου έχουν θέσει τον έλεγχο σε τεράστιες περιοχές ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές προσπαθούν να αναβιώσουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Ιανουάριο που κατέρρευσε αφού το Ισραήλ επανέλαβε τις αεροπορικές επιδρομές και έστειλε χερσαία στρατεύματα πίσω στη Γάζα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά στην επίλυση των θεμελιωδών ζητημάτων, σημειώνει το Reuters.

Αργά χθες το βράδυ, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ-Χάγια, δήλωσε ότι η ομάδα είναι έτοιμη να ανταλλάξει και τους 59 εναπομείναντες ομήρους με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους από το Ισραήλ και σε αντάλλαγμα επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας.

Ωστόσο, απέρριψε την ισραηλινή πρόταση , η οποία περιλαμβάνει αίτημα να αφοπλιστεί η Χαμάς, λέγοντας ότι ήταν «αδύνατη προϋπόθεση».

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επισήμως απαντήσει στα σχόλια του, αλλά οι ισραηλινοί υπουργοί της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί πλήρως και δεν μπορεί να παίξει κανέναν ρόλο στη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας. Η πρόταση κατάπαυσης του πυρός που έκανε μέσω Αιγύπτιων μεσολαβητών περιλαμβάνει συνομιλίες για μια τελική διευθέτηση του πολέμου, αλλά στερείται σταθερής δέσμευσης για επίτευξη συμφωνίας.

Ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς είπε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στην ουδέτερη ζώνη γύρω από τα σύνορα, η οποία τώρα εκτείνεται βαθιά στη Γάζα και χωρίζει τον θύλακα στα δύο, ακόμη και αν επιτευχθεί μια πιθανή συμφωνία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές αρχές: Προειδοποίηση για επιθέσεις κατά Εβραίων παγκοσμίως

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων και επεισοδίων αύριο, ενόψει της επετείου της 7ης Οκτωβρίου. Συνιστά αποφυγή ταξιδιών και μεγάλων συναθροίσεων σε συγκεκριμένες χώρες.
Ισραηλινό άρμα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Σε επιφυλακή το Ισραήλ για ενδεχόμενες επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας διέταξε τον στρατό να αυξήσει ετοιμότητα στη Γάζα, μπροστά στην επέτειο της 7ης Οκτωβρίου, επικαλούμενος φόβους για επιθέσεις της Χαμάς. Προειδοποίησε για βαρύ τίμημα σε Χαμάς και Γάζα αν υπάρξουν απώλειες.
Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Νεκρός διοικητής της Χαμάς σε επιχείρηση του στρατού

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε διοικητή της επίλεκτης μονάδας Νουκμπά της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος είχε ρόλο στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, όπου σκοτώθηκαν 1.200 άτομα και 251 απήχθησαν.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Προειδοποίηση για στοχοποίηση στελεχών Χαμάς παντού

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας απείλησε με στοχοποίηση ηγετών της Χαμάς στο εξωτερικό, λέγοντας πως κανείς δεν θα πρέπει να πεθάνει ήσυχα. Φέρεται να σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα από ισραηλινό πλήγμα.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Δωρεάν online το ντοκιμαντέρ «NAZA» από Νοέμβριο, λέει ο Αμπραχάμ

Το ντοκιμαντέρ «NAZA», που δίνει φωνή σε Ισραηλινούς στρατιωτικούς για θανάτους αμάχων στη Γάζα, θα κυκλοφορήσει δωρεάν online τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο σκηνοθέτης του μετά τις αντιδράσεις στο Ισραήλ.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Ο βασιλιάς Ιορδανίας καταγγέλλει το Ισραήλ

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, μιλώντας στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ σε Γάζα, Δυτική Όχθη και νότια Συρία ως «περιφερειακή απειλή» και τόνισε ότι δοκιμάζει τα όρια που θέτει το διεθνές δίκαιο.