ΓΔ: 2056.38 1.09% Τζίρος: 221.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία με σημαία των ΗΠΑ στο παρασκήνιο.

«Μαχαίρι» 40 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό για την Υγεία από Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει μείωση κατά 40 δισ. δολάρια του προϋπολογισμού του υπουργείο Υγείας, στο οποίο έχει προχωρήσει σε βαθιές περικοπές.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει μείωση κατά 40 δισ. δολάρια του προϋπολογισμού του υπουργείο Υγείας, στο οποίο έχει προχωρήσει σε βαθιές περικοπές, αποκάλυψε χθες Τετάρτη η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο για τον προϋπολογισμό.

Η πρόταση αυτή για περικοπές του προϋπολογισμού, η οποία δεν βρίσκεται ακόμη παρά σε προκαταρκτικό στάδιο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, εγγράφεται στο πλαίσιο πελώριων μειώσεων κρατικών δαπανών της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, που ανέθεσε στον Ίλον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, να τη χειριστεί.

Οι περικοπές 40 δισ. δολαρίων αφορούν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας το οικονομικό έτος 2026, που είναι αρμόδιο για να εγκρίνει το Κογκρέσο. Το οικονομικό έτος 2024, ο προϋπολογισμός του ανήλθε σε 121 δισ. δολάρια. Κατά συνέπεια, σχεδιάζεται να μειωθεί κατά το ένα τρίτο.

Ο ευρύτερος προϋπολογισμός του υπουργείου υπολογίζεται πως φθάνει γύρω στο 1,8 τρισ. δολάρια, με το μεγαλύτερο ποσό να προορίζεται για υποχρεωτικές δαπάνες, συνδεόμενες κυρίως με τα δημόσια προγράμματα ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης και φαρμακευτικής κάλυψης Medicare και Medicaid.

Ήδη, τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε μεγάλης κλίμακας αναδιοργάνωση του υπουργείου Υγείας, καταργώντας σχεδόν το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας σ’ αυτό. Η κατάργηση θέσεων έπληξε διάφορες υπηρεσίες που επιβλέπει, ιδίως αυτές που είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση επιδημιών ή την έγκριση νέων φαρμάκων.

Η πρόταση που περιήλθε σε γνώση της Washington Post προβλέπει να πάνε ακόμα πιο μακριά οι περικοπές του προϋπολογισμού και η αναδιοργάνωση «σε βάθος» των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, τονίζει η εφημερίδα.

Προβλέπονται μεταξύ άλλων στο πλαίσιό της συγχωνεύσεις διαφόρων τομέων της υπηρεσίας η οποία είναι αρμόδια για την ιατρική έρευνα (NIH), να μειωθεί ο προϋπολογισμός της κατά περίπου 47 δισ. δολάρια, καθώς και η κατάργηση προγραμμάτων τα οποία έχουν σκοπό να βελτιωθεί η πρόσβαση στην περίθαλψη σε απομακρυσμένες περιοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάπι Viagra Pfizer
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Λευκού Οίκου - Pfizer για μείωση τιμών φαρμάκων στο Medicaid

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Pfizer μειώνει τις τιμές στα φάρμακά της για το Medicaid και θα δίνει νέα φάρμακα σε χαμηλές τιμές. Σε αντάλλαγμα, η εταιρεία εξαιρείται για 3 χρόνια από νέους δασμούς. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ολοκληρωτική μείωση στις τιμές φαρμάκων υπόσχεται ο πρόεδρος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα μειώσει τις τιμές φαρμάκων έως και 100% ή περισσότερο, ενόψει ανακοίνωσης για συμφωνία με τη Pfizer, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο εφαρμογής της μείωσης.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συμβουλές σε εγκύους για Tylenol και εμβολιασμό παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε ξανά εγκύους και μικρά παιδιά να αποφεύγουν το Tylenol και πρότεινε αλλαγές στους παιδικούς εμβολιασμούς, υιοθετώντας θέσεις που αγνοούν τις επιστημονικές συστάσεις και προκάλεσαν αντιδράσεις οργανισμών υγείας.