ΓΔ: 2059.55 -0.83% Τζίρος: 73.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:13:35
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάθεται στο Οβάλ Γραφείο, με φόντο τις αμερικανικές σημαίες.

ΗΠΑ - Ουκρανία: Συνομιλίες για συμφωνία για τα μεταλλεύματα, τι θα δώσει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας για τα μεταλλεύματα στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής προσπάθειας για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν την εκτίμησή τους για το κόστος της βοήθειας που έχουν παράσχει στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, το 2022, σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg News, επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας για τα μεταλλεύματα στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής προσπάθειας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Ο Τραμπ βλέπει επίσης τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας ως τρόπο για να ανακτήσει δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν σε στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, αν και η βοήθεια αυτή δεν ήταν δάνειο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με μια συμφωνία για τα μεταλλεύματα ήταν «θετικές» και ότι αναμένονται περισσότερες συναντήσεις.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς για σχόλιο.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε μια νέα, πιο εκτεταμένη συμφωνία με την Ουκρανία για τα μεταλλεύματα, η οποία δεν δίνει στην Ουκρανία μελλοντικές εγγυήσεις για την ασφάλεια, αλλά απαιτεί από αυτή να βάλει σε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο όλα τα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικών πόρων από το κράτος και από ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο στηρίζει το σχέδιο Τραμπ για Γάζα, μιλά για Οδησσό-Μικολάιφ

Το Κρεμλίνο στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, εκφράζοντας ελπίδα πως θα δώσει τέλος στη σύγκρουση μετά την επίθεση της Χαμάς στη 7 Οκτωβρίου 2023, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτός στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει τους περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών όπλων κατά της Ρωσίας, χωρίς να δεσμεύεται. Πληροφορία από Wall Street Journal, χωρίς επιβεβαίωση από Reuters.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Επικοινώνησα με τον Πούτιν, πιστεύω ότι θα τερματίσουμε τον πόλεμο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε συνομιλίες με τον Βλ. Πούτιν, εκφράζοντας αισιοδοξία για τερματισμό του πολέμου. Συζητήθηκαν η Ουκρανία, οι εγγυήσεις ασφαλείας και η αποπυρηνικοποίηση.