ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τρακτέρ σε αγρό
Φώτο: Shutterstock

Ο ανοιξιάτικος παγετός πλήττει σοβαρά τους αγρότες της Τουρκίας

Παρά τα μέτρα των αγροτών όπως το κάψιμο άχυρου, αιολικών μηχανών και κάλυψης εγκαταστάσεων, οι προσπάθειές τους δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή.

Οι Τούρκοι αγρότες αντιμετωπίζουν έναν ανοιξιάτικο παγετό, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι ένας από τους πιο σοβαρούς στη σύγχρονη ιστορία και που έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, αναφέρει το Türkiye Today.

Το απότομο κρύο ήρθε μετά από μια ζεστή περίοδο με τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας να έφτασαν τους 20 βαθμούς Κελσίου σε πολλές κομητείες νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες, η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές έπεσε κάτω από το μηδέν. Η απότομη επιστροφή στις χειμερινές συνθήκες ήταν καταστροφική για τα προς το ζην των αγροτών σε μια εποχή που οι καλλιέργειες έμπαιναν σε ένα κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης.

Το ανοιξιάτικο κρύο επηρέασε κυρίως οπωροφόρα δέντρα, αμπελώνες και πρώιμα λαχανικά, κυρίως στις κεντρικές και ανατολικές συνοικίες της Τουρκίας, όπου το κρύο ήταν πιο έντονο. Παρά τα μέτρα των αγροτών όπως το κάψιμο άχυρου, αιολικών μηχανών και κάλυψης εγκαταστάσεων, οι προσπάθειές τους δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή.

Ορισμένοι παραγωγοί έχουν μαζέψει πρόωρα ό,τι μπορούσαν να διασώσουν από την παραγωγή τους.

Ο υπουργός γεωργίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Γιουκαίλ έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και ειδικά τις τελευταίες τρεις ημέρες, καταγράφηκαν παγετός, χιόνι και χαλάζι στη χώρα και σε ορισμένες περιοχές, οι θερμοκρασίες έπεσαν στους μείον 15 βαθμούς - η χαμηλότερη για την εποχή των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Συνέκρινε την κατάσταση με αυτή του 2014, όταν οι ζημιές από παγετό στις γεωργικές καλλιέργειες ήταν οι χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του εργάζεται συνεχώς για την εκτίμηση των ζημιών και τη στήριξη των παραγωγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτηγά μεταφορές Ρόδος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας φορτηγών στο Τελωνείο Κήπων λόγω μπλόκου

Για δεύτερη ημέρα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι κρατούν κλειστή τη διέλευση φορτηγών διεθνών μεταφορών στο Τελωνείο Κήπων, διακόπτοντας είσοδο και έξοδο προς Τουρκία, ενώ η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων συνεχίζεται κανονικά.
Σωκράτης Φάμελλος Θεσσαλονίκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωκράτης Φάμελλος: Η κυβέρνηση στέλνει ΜΑΤ αντί συγγνώμης στους αγρότες

Ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε στο «Κόκκινο 105,5», ζητώντας ειλικρινή ελληνοτουρκικό διάλογο και εκφράζοντας στήριξη σε πολιτικά διωκόμενους. Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν, απαιτούνται στοχευμένα μέτρα

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος της ΝΔ, τόνισε στο MEGA τη σημασία του διαλόγου με τους αγρότες και τη δέσμευση της κυβέρνησης για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη καταζητούμενου στη Θεσσαλονίκη για ανθρωποκτονία στην Τουρκία

Συνελήφθη στην Ελλάδα 35χρονος αλλοδαπός, καταζητούμενος στην Τουρκία για προμελετημένη δολοφονία και οπλοκατοχή. Εντολή σύλληψής του εκκρεμούσε και από τις ελληνικές αρχές λόγω έλλειψης εγγράφων.