ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Νέο κύμα κορονοϊού το καλοκαίρι φοβούνται οι επιστήμονες

Την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των κοινωνικών επαφών υπογραμμίζουν επιστήμονες με νέα μελέτη.

Για τον κίνδυνο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του νέου κορονοϊού το καλοκαίρι, σε περίπτωση που τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των επαφών (social distancing), όπως το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και γραφείων, αρθούν πολύ γρήγορα, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κιέσα Πρεμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "Lancet Public Health", εκτιμούν ότι αν η πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα έως τις αρχές Απριλίου (είχαν επιβληθεί στις 23 Ιανουαρίου) - παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και μέρες εγχώρια κρούσματα- και στη συνέχεια οι δραστηριότητες των πολιτών και της οικονομίας επαναληφθούν σταδιακά, τότε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της νόσου θα καθυστερήσει έως το φθινόπωρο (πιθανώς στο τέλος Οκτωβρίου).

Αυτό θα δώσει χρόνο στο σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί έγκαιρα για τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης θα μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κατά 24% και των θυμάτων της νόσου έως το τέλος του 2020. Αν όμως τα μέτρα αρθούν πρόωρα μέσα στο Μάρτιο, τότε τον Αύγουστο υπάρχει πιθανότητα για ένα νέο ξέσπασμα των κρουσμάτων.

«Η πόλη της Γουχάν πρέπει να είναι πραγματικά προσεκτική και να αποφύγει μια πρόωρη άρση των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια δεύτερη πρώιμη κορύφωση των κρουσμάτων. Αν οι περιορισμοί χαλαρώσουν βαθμιαία, τότε πιθανότατα θα καθυστερήσει η δεύτερη κορύφωση και θα εξομαλυνθεί η επιδημική καμπύλη», δήλωσε η δρ Πρεμ.

Αν και η μελέτη εστιάζει στην Κίνα, το συμπέρασμα φαίνεται να ισχύει για κάθε χώρα. «Πιστεύουμε ότι ένα πράγμα πιθανότατα έχει ισχύ παντού: τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ χρήσιμα και πρέπει να προσαρμόσουμε προσεκτικά την άρση τους, ώστε να αποφύγουμε επόμενα διαδοχικά κύματα λοιμώξεων, όταν οι εργαζόμενοι και οι μαθητές θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα τους. Αν αυτά τα κύματα έλθουν πολύ γρήγορα, μπορεί να κατακλύσουν τα συστήματα υγείας», προειδοποίησε η η δρ Γιανγκ Λιού, με βάση τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα που μελετήθηκαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υποχώρησαν κατά 80% οι θάνατοι από κορονοϊό στην Κίνα

Η μείωση των θανάτων σημειώνεται μετά την κορύφωση του κύματος της πανδημίας στα τέλη του Δεκεμβρίου, ενώ και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε κατά 72%, από τους 128.000 την 5η Ιανουαρίου στους 36.000.
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις επιστημόνων για εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορονοϊού

Ο ελλιπώς εμβολιασμένος κινεζικός πληθυσμός και το ξαφνικό τέλος των περιοριστικών μέτρων της κινεζικής κυβέρνησης δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη νέων στελεχών του κορονοϊού, προκαλώντας συναγερμό σε όλο τον πλανήτη.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Συντονισμένα μέτρα έναντι του κύματος κορονοϊού από Κίνα σχεδιάζει η ΕΕ

Μετά το τέλος της μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορονοϊό τα κρούσματα στην Κίνα έχουν εκτιναχθεί, δημιουργώντας ανησυχίες ότι μπορεί να εμφανιστούν και νέες υποπαραλλές του ιού. 'Έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε η Κομισιόν.
pcr test, koronoios, coronoios, corona virus
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στο Πεκίνο από την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Κίνα έχει μπροστά της «πολύ δύσκολους» καιρούς, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ασθενείς με covid νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία του Πεκίνου.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα με υψηλό έξι μηνών στα νέα κρούσματα

Παρά τα πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού που έχει λάβει η χώρα, εξάρσεις κορονοϊού εμφανίζονται σε περισσότερες περιοχές, με τις Αρχές να αναζητούν τρόπους να μειώσουν τον αντίκτυπο των πρακτικών στην οικονομία.