ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ισπανίας
Η εθνική σημαία της Ισπανίας με το εθνόσημο και έντονα χρώματα.

Ισπανία: Ισχυρή ανάπτυξη και το 2025 αναμένει η Κεντρική Τράπεζα

Πρέπει να δοθεί προσοχή στο πόσο καιρό η Ισπανία «μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τους δύο κύριους εμπορικούς της εταίρους, τη Γαλλία και τη Γερμανία», δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Η οικονομία της Ισπανίας θα αναπτυχθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως φέτος, υποβοηθούμενη από την εγχώρια κατανάλωση, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 2,7%, υψηλότερα από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για 2,5%, αλλά χαμηλότερα από την περσινή πρόοδο του 3,5%, ανέφερε η Τράπεζα της Ισπανίας σε έκθεσή της την Τρίτη.

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,5%, περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη του 2,1%, κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας.

Εν μέσω μεγάλων αλλαγών στη γεωπολιτική, η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι οι εκτιμήσεις «υπόκεινται σε εξαιρετική αβεβαιότητα και παρουσιάζουν καθοδικούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη. Δεν περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο των εμπορικών δασμών των ΗΠΑ ή την πιθανή χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.

Η οικονομία της Ισπανίας είναι η οικονομία της ευρωζώνης που ξεχωρίζει μετά το τέλος της πανδημίας, καθώς αναπτύσσεται ταχύτερα από τα άλλα μεγάλα κράτη-μέλη του μπλοκ. Ο τουρισμός ήταν ο κορυφαίος συντελεστής. Οι δημόσιες δαπάνες και οι εξαγωγές ήταν επίσης ισχυρές.

Πρέπει να δοθεί προσοχή στο πόσο καιρό η Ισπανία «μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τους δύο κύριους εμπορικούς της εταίρους, τη Γαλλία και τη Γερμανία», δήλωσε η κεντρική τράπεζα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

EE: Δανία και Γροιλανδία αποφασίζουν αποκλειστικά για τα εσωτερικά τους

Οι ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών τόνισαν με ανακοίνωσή τους ότι μόνο η Δανία και η Γροιλανδία μπορούν να αποφασίζουν για τις υποθέσεις τους, καλώντας σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινή ανακοίνωση για τη Γροιλανδία από επτά Ευρωπαίους ηγέτες

Σε κοινή δήλωση, ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών τόνισαν πως Δανία και Γροιλανδία διατηρούν αποκλειστικό δικαίωμα λήψης αποφάσεων για θέματα που τις αφορούν, σύμφωνα με το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού.
Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για Ιράν και Γροιλανδία

Ο Μακρόν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις σε Ιράν και Γροιλανδία, ενώ ανακοινώθηκε συμμετοχή 15 Γάλλων στρατιωτικών στην άσκηση «Αρκτική Αντοχή», μαζί με άλλες χώρες, για ενίσχυση ασφάλειας στην περιοχή.