Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κάλεσε την ΕΕ να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και να εγκαταλείψει τα σχέδια για κοινή δήλωση σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι οι διαφορές στο μπλοκ «δεν μπορούν να ξεπεραστούν», ανέφεραν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Επί προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου ή των Βρυξελλών. Ο Τραμπ φιλοξένησε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο και η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών εξελίχθηκε γρήγορα σε έντονη λογομαχία.
Ο Όρμπαν έστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, δηλώνοντας ότι είναι «πεπεισμένος ότι η ΕΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, πρέπει να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν «στρατηγικές διαφορές στην προσέγγιση της Ουκρανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν μπορούν να ξεπεραστούν». Ο Ούγγρος ηγέτης επισημαίνει ότι αυτή η προσέγγιση είναι ασύμβατη με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη, το οποίο θα επικεντρωθεί στην πρόσθετη υποστήριξη για την Ουκρανία, στις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας και στους τρόπους κάλυψης των ευρωπαϊκών αμυντικών αναγκών.
«Γι' αυτό προτείνω να μην προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε γραπτά συμπεράσματα για την Ουκρανία», έγραψε ο Όρμπαν, αναφέροντας το γεγονός ότι οι αποφάσεις στις συνόδους κορυφής της ΕΕ πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, ο Όρμπαν έγινε σφοδρός επικριτής των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας και της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης των Βρυξελλών στην Ουκρανία.
Η τελευταία έκδοση του σχεδίου δήλωσης για τη σύνοδο κορυφής αναφέρει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ επιβεβαιώνουν τη θέση τους ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου. Το κείμενο αναφέρει επίσης ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία πρέπει να περιέχει «σταθερές και αξιόπιστες εγγυήσεις για την ασφάλειά της».
Το προσχέδιο δήλωσης ζητά επίσης πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.