ΓΔ: 1987.52 -1.30% Τζίρος: 445.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
Ο Βίκτορ Όρμπαν μιλάει δημόσια σε συνέντευξη Τύπου με ουγγρική σημαία στο παρασκήνιο.

Ορμπάν: Η Ουκρανία έχει χάσει τον πόλεμο, η Ρωσία τον έχει κερδίσει

Ο Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει ηττηθεί στον πόλεμο και η Ρωσία έχει κερδίσει, απορρίπτοντας κοινή δήλωση ΕΕ και εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τον αποκλεισμό της από διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, εξέφρασε την άποψη ότι η Ουκρανία έχει πλέον ηττηθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία, ενισχύοντας τη ρητορική του σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη. 

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο mandiner.hu, o Ορμπάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει χάσει αυτό τον πόλεμο», αναφερόμενος τόσο στην τρέχουσα κατάσταση όσο και στις εξελίξεις που αφορούν την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του πρώην αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ούγγρος ηγέτης τόνισε πως η προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας έναντι του πολέμου είναι εσφαλμένη, επισημαίνοντας: «Μιλάμε σαν αυτή να ήταν μια κατάσταση πολέμου με ανοιχτό τέλος».

 Υποστήριξε, επίσης, πως κατά την εκτίμησή του, «οι Ουκρανοί έχουν χάσει αυτό τον πόλεμο, η Ρωσία έχει κερδίσει τον πόλεμο», δίνοντας έμφαση στην πολιτική του τοποθέτηση σε σχέση με τις δυτικές πρωτοβουλίες.

Παραδοσιακά σκεπτικιστής απέναντι στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία, ο Ορμπάν έχει επανειλημμένα ασκήσει βέτο σε αντίστοιχες αποφάσεις, υποστηρίζοντας πως η ουκρανική αντίσταση διατηρείται μόνο λόγω της δυτικής χρηματοδότησης και στρατιωτικής βοήθειας. Όπως υποστήριξε: «Διαφορετικά αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει από καιρό».

Η Βουδαπέστη αρνήθηκε να προσυπογράψει την κοινή δήλωση των υπόλοιπων 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία καλωσόρισαν τις προσπάθειες του Τραμπ για τερματισμό της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης.

 Στο σχετικό κείμενο, οι υπογράφοντες ζητούν την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και υπερθεματίζουν ότι «διεθνή σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν δια της βίας».

Ορμπάν αιτιολόγησε την άρνηση σύμπλευσης της κυβέρνησής του, ισχυριζόμενος πως η πρωτοβουλία αυτή επιχειρεί «να τεθούν όροι σε διαπραγματεύσεις στις οποίες οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν καν προσκληθεί», καθιστώντας σαφές το αίσθημα περιθωριοποίησης που διακατέχει την Ουγγαρία σχετικά με διεθνείς διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο.

Εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησης της Παρασκευής μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν στο Άνκορατζ της Αλάσκας, εντείνονται οι ανησυχίες σε Κίεβο και Ευρώπη σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας – κάτι που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Ορμπάν ανέφερε ότι είναι «αρκετά λυπηρό το γεγονός ότι η ΕΕ σπρώχθηκε στο περιθώριο», προσθέτοντας πως «το μόνο χειρότερο θα ήταν να δίνουμε οδηγίες από το περιθώριο», αποτυπώνοντας το αίσθημα απογοήτευσης της ουγγρικής κυβέρνησης για το ρόλο της Ένωσης στην ειρηνευτική διαδικασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Άρνηση Ορμπάν να στηρίξει κοινή δήλωση ΕΕ για την Ουκρανία

Ο Βίκτορ Ορμπάν αρνήθηκε να συνυπογράψει την κοινή δήλωση ΕΕ για την Ουκρανία, καλώντας «να δοθεί ευκαιρία στην ειρήνη» και προτείνοντας σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο Πούτιν δεν θέλει ειρήνη - Τραμπ: Θέλω τέλος στον πόλεμο

Ο Τραμπ ευχήθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει χωρίς χρήση πυραύλων Τόμαχοκ, ενώ επισήμανε πως ο Πούτιν θέλει να λήξει η σύγκρουση. Ο Ζελένσκι απάντησε πως ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος για ειρήνη, εκφράζοντας όμως αισιοδοξία.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ορμπάν με Πούτιν για προετοιμασία διαλόγου με ΗΠΑ

Ο Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η Ουγγαρία προετοιμάζει συνάντηση Πούτιν-Τραμπ στη Βουδαπέστη, με στόχο την ειρήνη και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία απειλεί με παραβίαση εναέριου χώρου σε όλη την Ευρώπη

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τη Ρωσία δείχνουν κίνδυνο για όλη την Ευρώπη, τονίζοντας από την Κοπεγχάγη πως δεν πρόκειται μόνο για θέμα της Ουκρανίας.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ορμπάν στηρίζει σθεναρά τη θέση για Ουκρανία - Συμφωνία φυσικού αερίου με Engie

Ο Ορμπάν τόνισε πως στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Κοπεγχάγη θα υπερασπιστεί τις θέσεις της Ουγγαρίας για την Ουκρανία, ενώ η χώρα συμφώνησε με τη γαλλική Engie για αγορά φυσικού αερίου 4 δισ. κ.μ. ως το 2038.