ΓΔ: 2013.76 -1.57% Τζίρος: 322.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Χαμάς: Ανταλλαγή παλαιστίνιων φυλακισμένων με σορούς ισραηλινών ομήρων

Η Χαμάς δήλωσε ότι η ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί «μέσω ενός νέου μηχανισμού» ο οποίος εγγυάται τη δέσμευση του Ισραήλ, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι η ημερομηνία της ανταλλαγής παλαιστίνιων φυλακισμένων με τις σορούς ισραηλινών ομήρων θα ανακοινωθεί σε εύθετο χρόνο.

Η Χαμάς δήλωσε ότι η ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί «μέσω ενός νέου μηχανισμού» ο οποίος εγγυάται τη δέσμευση του Ισραήλ, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι συνήφθη συμφωνία με τους μεσολαβητές ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την επιστροφή των σορών τεσσάρων ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο αν συνήφθη μια τέτοια συμφωνία, ένας εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού απάντησε «ναι», χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Ένας άλλος ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης την πληροφορία, ενώ δύο αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι σοροί των ομήρων θα παραδοθούν αύριο, Πέμπτη, με αντάλλαγμα περισσότερους από 600 φυλακισμένους Παλαιστινίους, την απελευθέρωση των οποίων είχε μπλοκάρει από το Σάββατο το Ισραήλ.

Οι μεσολαβητές «ενημέρωσαν τη Χαμάς ότι η διαδικασία ανταλλαγής» ομήρων και φυλακισμένων «πρόκειται να αρχίσει την Πέμπτη». Βάσει της συμφωνίας, η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις «θα παραδώσουν τέσσερις σορούς Ισραηλινών (ομήρων) και, σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει περισσότερους από 600» Παλαιστινίους που κρατούνται στις φυλακές του, διευκρίνισαν οι εν λόγω δύο αξιωματούχοι.

Οι απελευθερώσεις αυτές επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 22 Φεβρουαρίου, όταν η Χαμάς είχε παραδώσει έξι Ισραηλινούς. Όμως το Ισραήλ είχε ματαιώσει τότε την προβλεπόμενη απελευθέρωση 620 Παλαιστινίων, απαιτώντας να μπει ένα τέλος στις «εξευτελιστικές τελετές» που σκηνοθετούνται από τη Χαμάς με κάθε απελευθέρωση ομήρων.

Σε απάντηση, η Χαμάς είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο όλη τη συμφωνία εκεχειρίας» και είχε καλέσει τις μεσολαβήτριες χώρες -τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο- να επέμβουν.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει διαμαρτυρηθεί εναντίον αυτών των τελετών, στη διάρκεια των οποίων οι όμηροι εκτίθενται πάνω σε εξέδρες μπροστά στο πλήθος, και είχε καλέσει όλα τα μέρη να προχωρούν στις ανταλλαγές φυλακισμένων και ομήρων «με αξιοπρεπή και ιδιωτικό τρόπο».

Με την ανταλλαγή των τεσσάρων σορών των ισραηλινών ομήρων με φυλακισμένους Παλαιστινίους ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που ισχύει από τις 19 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται την 1η Μαρτίου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως, τρεις ημέρες πριν από το τέλος αυτής της πρώτης φάσης, δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τους όρους της δεύτερης φάσης, που πρόκειται να σηματοδοτήσει το τέλος του πολέμου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Το Φόρουμ Οικογενειών ζητά αναβολή της συμφωνίας εκεχειρίας στο Ισραήλ

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων ζητά από την κυβέρνηση Ισραήλ να παγώσει τη συμφωνία κατάπαυσης στη Γάζα, έως ότου η Χαμάς παραδώσει τις σορούς 19 ομήρων. Ο Υπ. Άμυνας προειδοποιεί για επανέναρξη της επίθεσης.
Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Σε εξέλιξη η προετοιμασία για άνοιγμα του περάσματος Ράφα με Αίγυπτο

Η COGAT ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Αίγυπτο για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση ανθρώπων, όμως η ακριβής ημερομηνία θα γνωστοποιηθεί αργότερα.
Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δεσμεύεται για συμφωνία σχετικά με σορούς νεκρών ομήρων στη Γάζα

Η Χαμάς σκοπεύει να επιστρέψει στο Ισραήλ τις σορούς των νεκρών ομήρων, όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, επιβεβαίωσαν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ το Ισραήλ απείλησε με επανέναρξη των επιχειρήσεων.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ισραήλ μπορεί να ξαναπολεμήσει στη Γάζα αν η Χαμάς σπάσει τη συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ενδέχεται να επιτρέψει στις ισραηλινές δυνάμεις να ξαναρχίσουν τις μάχες στη Γάζα, εάν η Χαμάς δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της για εκεχειρία, σύμφωνα με τηλεφωνική του συνέντευξη στο CNN.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να ανοίξει τώρα όλους τους δρόμους βοήθειας στη Γάζα

Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να ανοίξει άμεσα όλα τα περάσματα προς τη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο της εκεχειρίας με τη Χαμάς, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση μετά από δύο χρόνια πολέμου.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ερυθρός Σταυρός παραλαμβάνει σορούς ομήρων από Χαμάς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο Ερυθρός Σταυρός κατευθύνεται προς τη βόρεια Γάζα για να παραλάβει λείψανα ομήρων, χωρίς να διευκρινίζει πόσα. Νωρίτερα, η Χαμάς είχε αναφέρει ότι θα παραδώσει δύο σορούς.