ΓΔ: 2015.51 1.44% Τζίρος: 255.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ινδία-Κεντρική-Τράπεζα
Φωτο: Shutterstock

Ινδία: Πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από 5 χρόνια κατά 25 μονάδες

Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το επόμενο οικονομικό έτος στο 6,7% και ρυθμό πληθωρισμού στο 4,2%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας μείωσε σήμερα τα βασικά επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, καθώς η μείωση του πληθωρισμού προσφέρει στην κεντρική τράπεζα περιθώριο για την τόνωση της οικονομίας της χώρας.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο ρεπό κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,25%, δήλωσε ο Διοικητής της RBI Sanjay Malhotra .

Η μείωση του επιτοκίου ήταν ευρέως αναμενόμενη και σηματοδότησε την πρώτη μείωση του RBI από τον Μάιο του 2020, όταν η χώρα πάλευε με την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το επόμενο οικονομικό έτος στο 6,7% και ρυθμό πληθωρισμού στο 4,2%. Για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η RBI υποβάθμισε το πραγματικό ΑΕΠ στο 6,4% -το χειρότερο των τελευταίων τεσσάρων ετών- από το 6,6% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό πληθωρισμού διατηρήθηκε στο 4,8%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Αγγλίας πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αμετάβλητο το επιτόκιο διατηρεί η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 4%, παρά τον πληθωρισμό στο 3,8%, πάνω από τον στόχο του 2%. Πέντε από τα εννέα μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης, τέσσερα υπέρ της μείωσης.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γ. Στουρνάρας κατά της μείωσης επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος, εκτιμώντας πως η απόφαση εξαρτάται από την πορεία του πληθωρισμού. Τόνισε ότι η στρατηγική παραμένει επιφυλακτική λόγω αβεβαιότητας.