ΓΔ: 2043.14 1.80% Τζίρος: 78.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:55:40
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
Η Τζόρτζια Μελόνι μιλάει σε δημοσιογράφους με φόντο τις σημαίες Ιταλίας και ΕΕ.

Έρευνα κατά της ιταλικής κυβέρνησης ξεκίνησε το Δικαστήριο της Χάγης

Η συγκεκριμένη έρευνα βασίζεται σε καταγγελία πρόσφυγα από το Σουδάν, ο οποίος είχε ήδη αναφερθεί λεπτομερώς, στο παρελθόν, στα βασανιστήρια που υπέστη, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, από τον Ελμάσρι.

Έρευνα κατά της ιταλικής κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι ξεκίνησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η έρευνα αφορά την σύλληψη και έκδοση του αρχηγού της λιβυκής δικαστικής αστυνομίας, Νιζέμ Οζάμα Ελμάσρι Χαμπίς. Ειδικότερα, στόχος των διεθνών δικαστών είναι «να εξακριβώσουν αν η κυβέρνηση της Ρώμης παρεμπόδισε την απόδοση δικαιοσύνης, όπως ορίζεται από το άρθρο 70 του Καταστατικού της Ρώμης», γράφει η εφημερίδα Avvenire, η οποία εκδίδεται από την Σύνοδο Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας.

Η συγκεκριμένη έρευνα βασίζεται σε καταγγελία πρόσφυγα από το Σουδάν, ο οποίος είχε ήδη αναφερθεί λεπτομερώς, στο παρελθόν, στα βασανιστήρια που υπέστη, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, από τον Ελμάσρι.

Ως γνωστόν, ο αρχηγός της δικαστικής αστυνομίας της Τρίπολης συνελήφθη στο Τορίνο στις 19 Ιανουαρίου αλλά μετά από δυο ημέρες αποφυλακίσθηκε και απελάθηκε. Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση οι κατηγορίες σε βάρος του, έτσι όπως στοιχειοθετήθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, περιείχαν σοβαρές ανακρίβειες και ανακολουθίες και η απέλαση και μεταφορά του στην Λιβύη με αεροσκάφος του ιταλικού δημοσίου αποφασίσθηκε «λόγω της υψηλής επικινδυνότητας του συγκριμένου ατόμου».

Η ιταλική αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητά από την πρωθυπουργό της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, να αναφερθεί λεπτομερώς η ίδια στην όλη αυτή ιστορία, εξηγώντας για ποιο λόγο ο Ελμάσρι δεν παρέμεινε στις φυλακές του Τορίνο.

Με αναφορά στην σημερινή είδηση της νέας έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Ιταλός υπουργός δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο δήλωσε: «νομίζω ότι στον κόσμο αυτό όλοι ερευνούν περίπου τα πάντα. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη των ανθρώπων. Αναζητώ την θεία δίκη, διότι η ανθρώπινη συχνά λαθεύει, αλλά ας δηλώσουμε ικανοποιημένοι με αυτή που διαθέτουμε και ας δούμε τί θα γίνει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Ματέο Σαλβίνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαλβίνι και Ταγιάνι: Καμία πρόωρη εκλογή, πλήρης θητεία κυβέρνησης

Ο Ματέο Σαλβίνι τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, παρά την ήττα στο δημοψήφισμα. Παράλληλα ζήτησε αναστολή της Πράσινης Μετάβασης και του Συμφώνου Σταθερότητας, υπογραμμίζοντας ανάγκη για περισσότερη ευελιξία.
Κενή κορνίζα μουσείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έκλεψαν τρεις πίνακες Ρενουάρ, Σεζάν και Ματίς σε μουσείο

Τρεις πίνακες των Ρενουάρ, Σεζάν και Ματίς εκλάπησαν τον Μάρτιο από το Ίδρυμα Magnani Rocca κοντά στην Πάρμα, όταν τέσσερις μασκοφόροι εισέβαλαν και απέδρασαν τη νύχτα της 22ης προς 23η Μαρτίου, σύμφωνα με τους καραμπινιέρι.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και η διευθύντρια του γραφείου

Η Τζόρτζια Μελόνι έκανε δεκτές τις παραιτήσεις δύο στελεχών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά το αρνητικό δημοψήφισμα και προσωπικά ζητήματα που ήρθαν στη δημοσιότητα, με σχετικές πιέσεις από την ίδια.
Εκλογές στην Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός Υπ. Δικαιοσύνης: Αναλαμβάνω την ευθύνη για την ήττα στο δημοψήφισμα

Ο Κάρλο Νόρντιο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την απόρριψη της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης στο ιταλικό δημοψήφισμα, δήλωσε πως σέβεται τη λαϊκή βούληση και ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: «Λυπάμαι για την χαμένη ευκαιρία» για το ιταλικό δημοψήφισμα

Η Τζόρτζια Μελόνι, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και σέβεται την απόφαση των Ιταλών πολιτών.