ΓΔ: 2138.14 0.26% Τζίρος: 241.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στο κτίριο του ΟΗΕ με φόντο το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών.

Γκουτέρες: Να σταματήσει η κατάληψη του Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο

Η επίσκεψή του γίνεται καθώς πλησιάζει η προθεσμία για να τεθεί σε πλήρη ισχύ η συμφωνία για κατάπαυση πυρός, σύμφωνα με την οποία ο λιβανικός στρατός πρέπει να αναπτυχθεί δίπλα στους κυανόκρανους στον νότο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα από τον νότιο Λίβανο ότι η «κατάληψη» από το Ισραήλ αυτής της περιοχής και οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις πρέπει να «σταματήσουν», σχεδόν δύο μήνες μετά την κατάπαυση πυρός που έθεσε τέλος στον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

«Η συνέχιση της κατάληψης από τον ισραηλινό στρατό σε αυτή τη ζώνη επιχειρήσεων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (Finul/ UNIFIL) και η διενέργεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε λιβανικό έδαφος συνιστούν παραβιάσεις της απόφασης 1701…πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο αρχηγείο της Finul στην Νακούρα, στον νότιο Λίβανο.

Η απόφαση 1701 έθεσε τέλος σε προηγούμενο πόλεμο το 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και προέβλεπε ότι μόνο ο λιβανικός στρατός και η Finul μπορούν να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο.

Ο Γκουτέρες αποκάλυψε ότι οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης ανακάλυψαν «πάνω από 100 οπλοστάσια που ανήκουν στη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ ή σε άλλες ένοπλες οργανώσεις από τις 27 Νοεμβρίου», ημέρα κατά την οποία η ανακωχή τέθηκε σε ισχύ.

Η επίσκεψή του γίνεται καθώς πλησιάζει η προθεσμία για να τεθεί σε πλήρη ισχύ η συμφωνία για κατάπαυση πυρός, σύμφωνα με την οποία ο λιβανικός στρατός πρέπει να αναπτυχθεί δίπλα στους κυανόκρανους στον νότο, από όπου ο ισραηλινός στρατός πρέπει να αποχωρήσει μέσα σε περίοδο 60 ημερών, δηλαδή έως τις 26 Ιανουαρίου.

Η Χεζμπολάχ πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της βορείως του ποταμού Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, και να διαλύσει όλες τις στρατιωτικές υποδομές που συνεχίζουν να υπάρχουν στο νότιο μέρος της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο ΓΓ του ΟΗΕ στηρίζει διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στη Βηρυτό ότι πρέπει να βρεθεί διπλωματική λύση για τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολά στον Λίβανο, ζητώντας άμεση αποκλιμάκωση, καθώς οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ προς Ισραήλ και Χεζμπολάχ: Σταματήστε τώρα τον πόλεμο στον Λίβανο

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να συμφωνήσουν σε κατάπαυση πυρός στον Λίβανο, τονίζοντας ότι η περιοχή χρειάζεται ισχυρά κράτη και όχι ένοπλες οργανώσεις, εκφράζοντας την ελπίδα για ειρηνικό Λίβανο.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης Λιβάνου λόγω έντασης στη Μέση Ανατολή

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι η νέα κλιμάκωση ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ απειλεί τον Λίβανο, ενώ η βία έχει αντιστρέψει κάθε προηγούμενη πρόοδο. Λιβανικές αρχές δηλώνουν ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καλεί Ισραήλ και Χεζμπολάχ σε αυτοσυγκράτηση μετά την ένταση στον Λίβανο

Ο ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη νέα ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο και κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ενώ σημείωσε τους θανάτους και τραυματισμούς από τα ανταποδοτικά πλήγματα εκατέρωθεν.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Καταγγελία κατά Ισραήλ για ρίψη γλυφοσάτης σε έδαφος του

Η Βηρυτός κατηγορεί το Ισραήλ για ψεκασμό της λιβανικής μεθορίου με γλυφοσάτη, προκαλώντας ανησυχίες ΟΗΕ για τις συνέπειες στη γεωργία και τον πληθυσμό. Τα ισραηλινά χτυπήματα συνεχίζονται παρά την εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σε ετοιμότητα για Ιράν, σε συντονισμό με ΗΠΑ, λέει στον ΟΗΕ

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, τόνισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα λόγω απειλών από Ιράν, Γάζα, Λίβανο και Συρία, χαρακτηρίζοντας το Ιράν βασικό αποσταθεροποιητή που στηρίζει ένοπλες ομάδες στην περιοχή.