ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:54:47 DATA
Φώτο: Shutterstock

Τι συμβουλεύουν οι Κινέζοι γιατροί για τη διαχείριση της πανδημίας

Να προστατευθεί το ιατρικό προσωπικό στην Ευρώπη από τον ιό και να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων χωρίς συμπτώματα υποδεικνύουν γιατροί από την Κίνα.

Με τα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη να ξεπερνούν πλέον εκείνα της Κίνας, οι γιατροί στη Γούχαν, την πόλη στην κεντρική Κίνα που ξεκίνησε η πανδημία, διαπιστώνουν πως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι τους κάνουν τα ίδια λάθη που έκαναν εκείνοι στην αρχή.

Βασικό είναι τα ελλιπή μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους στον τομέα Υγείας, κάτι που οδηγεί σε υψηλό αριθμό μολύνσεων ανάμεσα σε γιατρούς και νοσοκόμες. Στη Γουχάν η έλλειψη κατανόησης της ασθένειας και η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού τις πρώτες εβδομάδες του ξεσπάσματος τον Ιανουάριο οδήγησε χιλιάδες εργαζομένους στον τομέα Υγείας να μολύνονται ενώ φρόντιζαν τους ασθενείς. Τουλάχιστον 46 εργαζόμενοι πέθαναν από τον ιό.

«Οι Eυρωπαίοι συνάδελφοι μας, βρίσκονται σε επαφή καθημερινά με την ασθένεια και η αναλογία είναι σχεδόν η ίδια με τον πρώτο καιρό στη Γουχάν» δήλωσε ο Γου Ντογνκ, καθηγητής στο Union Medical College Hospital του Πεκίνου και τόνισε πως «πρέπει να προστατέψουμε το ιατρικό προσωπικό μας».

Η αύξηση του αριθμού νεκρών στο ιατρικό προσωπικό δημιουργεί μια νέα κρίση που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο κορονοϊός εξαπλώνεται. Από την Ιταλία μέχρι τις ΗΠΑ, οι χώρες αναφέρουν έλλειψη αποθεμάτων προστατευτικού εξοπλισμού όπως μάσκες, ενώ ο αριθμός των ασθενών μεγαλώνει φέρνοντας αντιμέτωπα με τον κίνδυνο κατάρρευσης τα περισσότερα συστήματα Υγείας παγκοσμίως.

Στη Γουχάν οι ωτορινολαρυγγολόγοι έχουν νοσήσει σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία, με τον Ντου Μπιν, διευθυντή της Εντατικής στο νοσοκομείο Union Medical College του Πεκίνου να αναφέρει: «Πιστεύω πως οι συγκεκριμένοι γιατροί έρχονται σε πολύ κοντινή επαφή με τους ασθενείς. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που μολύνονται τόσο εύκολα. Είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν οι γιατροί και να μάθουν πώς να προστατεύουν τους εαυτούς τους».

Η επιδημία στην Κίνα παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης ενώ σε Ευρώπη και ΗΠΑ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται. Στην Κίνα, ο πληθυσμός έχει αρχίσει να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, με την κυβέρνηση να δέχεται έντονη κριτική για τον μεγάλο αριθμό νεκρών στο ιατρικό προσωπικό.

Τι συμβουλεύουν οι Κινέζοι γιατροί

Εν αντιθέσει με άλλες πανδημίες, όπως εκείνη του 2003 με τον ιό SARS, ο κορονοϊός προκαλεί μόνο ελαφρά έως καθόλου συμπτώματα σε μερικούς από όσους έχουν μολυνθεί στην αρχή, κάτι που σημαίνει ότι, χωρίς να γνωρίζουν, μεταδίδουν τον ιό στους άλλους. Οι Κινέζοι γιατροί υπογραμμίζουν την ανάγκη να γίνονται πολλά τεστ που μπορούν να αναγνωρίσουν τον ιό. «Τεστ, τεστ, τεστ», σημειώνει ο Ντου και συμπληρώνει πως «εκτός από το τεστ, δεν έχω άλλη ιδέα πως μπορείτε να αναγνωρίσετε τα περίεργα κρούσματα και πώς να απομονώσετε τις κοντινές επαφές».

Ο ρυθμός εξετάσεων έχει γίνει βαρόμετρο για την ικανότητα των κυβερνήσεων και των συστημάτων Υγείας παγκοσμίως. Η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλη δημόσια κατακραυγή για την αργή αντίδραση της να ξεκινήσει τις εξετάσεις ενώ σε Ινδία, Ινδονησία υπάρχει έντονη κριτική καθώς δεν εξετάζονται καθόλου. Στη Νότια Κορέα που έχει τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως στην Ασία μετά την Κίνα, ο ιος έχει τεθεί υπό έλεγχο μέσα από μαζικά τεστ σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες καθημερινά.

Η προσέγγιση της Κίνας

Οι γιατροί δηλώνουν πως όλα δείχνουν ότι το ξέσπασμα του κορονοϊού στη Κίνα φτάνει στο τέλος του, όμως η χώρα πρέπει να παραμένει σε επιφυλακή. «Ακόμα και στη Γουχάν πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή, ενώ πρέπει να προετοιμαστούμε για μελλοντικές σποραδικές περιπτώσεις και μελλοντικά εισαγόμενα κρούσματα» σημειώνει ο Ντου.

Η Κίνα τώρα παρέχει βοήθεια σε άλλες πληγείσες χώρες, όπως η Ιταλία, όπου κινεζικό αεροπλάνο μετέφερε ιατρικό προσωπικό και περίπου 30 τόνους ιατρικών προμηθειών.

«Κάθε χώρα έχει τις δικές της περιπτώσεις COVID-19. Δεν λέμε πως αυτό είναι το παράδειγμα της Κίνας και πρέπει να το ακολουθήσετε, σεβόμαστε απολύτως πως πρέπει να λάβετε τα δικά σας μέτρα» αναφέρει ο Γου. «Όμως όλοι μας πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά, να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, να αλλάξετε την συμπεριφορά σας και να είστε υπεύθυνοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υποχώρησαν κατά 80% οι θάνατοι από κορονοϊό στην Κίνα

Η μείωση των θανάτων σημειώνεται μετά την κορύφωση του κύματος της πανδημίας στα τέλη του Δεκεμβρίου, ενώ και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε κατά 72%, από τους 128.000 την 5η Ιανουαρίου στους 36.000.
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις επιστημόνων για εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορονοϊού

Ο ελλιπώς εμβολιασμένος κινεζικός πληθυσμός και το ξαφνικό τέλος των περιοριστικών μέτρων της κινεζικής κυβέρνησης δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη νέων στελεχών του κορονοϊού, προκαλώντας συναγερμό σε όλο τον πλανήτη.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Συντονισμένα μέτρα έναντι του κύματος κορονοϊού από Κίνα σχεδιάζει η ΕΕ

Μετά το τέλος της μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορονοϊό τα κρούσματα στην Κίνα έχουν εκτιναχθεί, δημιουργώντας ανησυχίες ότι μπορεί να εμφανιστούν και νέες υποπαραλλές του ιού. 'Έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε η Κομισιόν.
pcr test, koronoios, coronoios, corona virus
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στο Πεκίνο από την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Κίνα έχει μπροστά της «πολύ δύσκολους» καιρούς, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ασθενείς με covid νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία του Πεκίνου.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα με υψηλό έξι μηνών στα νέα κρούσματα

Παρά τα πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού που έχει λάβει η χώρα, εξάρσεις κορονοϊού εμφανίζονται σε περισσότερες περιοχές, με τις Αρχές να αναζητούν τρόπους να μειώσουν τον αντίκτυπο των πρακτικών στην οικονομία.