ΓΔ: 2615.36 -0.55% Τζίρος: 121.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:27:35
Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου

Το Κίεβο θα εκθάψει Πολωνούς που σκότωσαν Ουκρανοί το 1943 - 45

Μεταξύ 1943 και 1945, ο Ουκρανικός Επαναστατικός Στρατός πραγματοποίησε εθνοκάθαρση περίπου 100 χιλιάδων. Πολωνοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην περιοχή Βολύν, μια ιστορικά ανατολική περιοχή της Πολωνίας που είναι τώρα μέρος της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε την απόφαση του Κιέβου να πραγματοποιήσει την πρώτη εκταφή των λειψάνων των Πολωνών που σκοτώθηκαν από Ουκρανούς εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Κατά την περίοδο μεταξύ 1943 και 1945, ο Ουκρανικός Επαναστατικός Στρατός πραγματοποίησε εθνοκάθαρση περίπου 100 χιλιάδων. Πολωνοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην περιοχή Βολύν, μια ιστορικά ανατολική περιοχή της Πολωνίας που είναι τώρα μέρος της Ουκρανίας.

Το έγκλημα, που ονομάστηκε «σφαγή του Βολύν», παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στις πολωνο-ουκρανικές σχέσεις. Ενώ η Πολωνία το θεωρεί πράξη γενοκτονίας, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σύγκρουσης για την οποία και οι δύο πλευρές είναι υπεύθυνες. Η Βαρσοβία έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Κίεβο να αναζητήσει και να εκταφεί τα λείψανα των Πολωνών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων.

Προχθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργός Εθνικής Ενότητας Oleksiy Chernyshov επισκέφθηκε την Πολωνία και συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς, Hanna Wroblewska.

«Οι υπουργοί συζήτησαν τον βασικό ρόλο του πολιτισμού στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, καθώς και τον αντίκτυπό του στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και των δύο χωρών», ανέφερε το πολωνικό υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς.

Χθες το απόγευμα, ο Τουσκ ανακοίνωσε στο κοινωνικό δίκτυο «X» ότι «επιτέλους» υπήρξε μια σημαντική ανακάλυψη.

«Υπάρχει απόφαση για τις πρώτες εκταφές Πολωνών θυμάτων του Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Υπουργούς Πολιτισμού της Πολωνίας και του Final για την καλή συνεργασία τους. Αναμένουμε περαιτέρω αποφάσεις», έγραψε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και παραβίασης πολωνικού εναέριου χώρου

Η Ελλάδα καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία και την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Πολωνία και υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Σε στενή επαφή με Πολωνία μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Πολωνία μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου στο έδαφός της και τονίζει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για υπεράσπιση. Ενεργοποιήθηκαν αμυντικά συστήματα από Πολωνία και ΝΑΤΟ.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Ρωσικός πύραυλος Kh-101 φέρεται να έπεσε σε πολωνικό έδαφος

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε πως το αντικείμενο που έπεσε στην ανατολική χώρα φαίνεται να είναι ρωσικός πύραυλος Kh-101, εν μέσω ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Οι αρχές διενεργούν έρευνα, ενώ ζητήθηκε συνδρομή Ουκρανών ειδικών.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: 13 νεκροί από ρωσικά πλήγματα με 70 πυραύλους και 280 drones

Τουλάχιστον 13 νεκροί από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην Ουκρανία, που έπληξαν μέχρι και τη Λβιβ, ενώ η Πολωνία απογείωσε μαχητικά. Ο Ζελένσκι επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας από τους συμμάχους.
Σημαίες Πολωνίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Κίνηση αποκλιμάκωσης των εντάσεων με την Πολωνία

Η Ουκρανία πρότεινε νέες διαβουλεύσεις με την Πολωνία για να αμβλυνθούν οι εντάσεις λόγω ιστορικών διαφορών, ενώ ο Ζελένσκι έχασε διάκριση μετά την μετονομασία στρατιωτικής μονάδας που προκάλεσε αντιδράσεις στη Βαρσοβία.