ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου

Το Κίεβο θα εκθάψει Πολωνούς που σκότωσαν Ουκρανοί το 1943 - 45

Μεταξύ 1943 και 1945, ο Ουκρανικός Επαναστατικός Στρατός πραγματοποίησε εθνοκάθαρση περίπου 100 χιλιάδων. Πολωνοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην περιοχή Βολύν, μια ιστορικά ανατολική περιοχή της Πολωνίας που είναι τώρα μέρος της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε την απόφαση του Κιέβου να πραγματοποιήσει την πρώτη εκταφή των λειψάνων των Πολωνών που σκοτώθηκαν από Ουκρανούς εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Κατά την περίοδο μεταξύ 1943 και 1945, ο Ουκρανικός Επαναστατικός Στρατός πραγματοποίησε εθνοκάθαρση περίπου 100 χιλιάδων. Πολωνοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην περιοχή Βολύν, μια ιστορικά ανατολική περιοχή της Πολωνίας που είναι τώρα μέρος της Ουκρανίας.

Το έγκλημα, που ονομάστηκε «σφαγή του Βολύν», παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στις πολωνο-ουκρανικές σχέσεις. Ενώ η Πολωνία το θεωρεί πράξη γενοκτονίας, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σύγκρουσης για την οποία και οι δύο πλευρές είναι υπεύθυνες. Η Βαρσοβία έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Κίεβο να αναζητήσει και να εκταφεί τα λείψανα των Πολωνών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων.

Προχθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργός Εθνικής Ενότητας Oleksiy Chernyshov επισκέφθηκε την Πολωνία και συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς, Hanna Wroblewska.

«Οι υπουργοί συζήτησαν τον βασικό ρόλο του πολιτισμού στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, καθώς και τον αντίκτυπό του στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και των δύο χωρών», ανέφερε το πολωνικό υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς.

Χθες το απόγευμα, ο Τουσκ ανακοίνωσε στο κοινωνικό δίκτυο «X» ότι «επιτέλους» υπήρξε μια σημαντική ανακάλυψη.

«Υπάρχει απόφαση για τις πρώτες εκταφές Πολωνών θυμάτων του Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Υπουργούς Πολιτισμού της Πολωνίας και του Final για την καλή συνεργασία τους. Αναμένουμε περαιτέρω αποφάσεις», έγραψε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι επέστρεψε στη Βαρσοβία το Τάγμα του Λευκού Αετού

Ο Ζελένσκι επέστρεψε στην Πολωνία το Τάγμα του Λευκού Αετού μετά την απόφαση να του αφαιρεθεί, λόγω κρίσης στις σχέσεις για ιστορικά ζητήματα. Η Πολωνία διαφώνησε με την τιμή σε μονάδα που φέρει όνομα αμφιλεγόμενης οργάνωσης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιστρέφουν πολωνικές τιμές μετά την αφαίρεση της διάκρισης από τον Ζελένσκι

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιστρέφουν πολωνικά τιμητικά παράσημα διαμαρτυρόμενοι για την αφαίρεση της ανώτατης διάκρισης από τον Ζελένσκι, λόγω ιστορικών διαφορών για την UPA και τη μετονομασία ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας.
Κάρολ Ναβρότσκι ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαρσοβία αφαιρεί ανώτατη διάκριση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Πολωνίας αφαίρεσε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ανώτατη τιμητική διάκριση, λόγω ονοματοδοσίας ουκρανικής μονάδας ως «Ήρωες του UPA», προκαλώντας αντιδράσεις και διπλωματική ένταση με την Ουκρανία.
Κάρολ Ναβρότσκι ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία ανακαλεί την ύψιστη τιμή από τον Ουκρανό πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Πολωνίας αφαίρεσε το Τάγμα του Λευκού Αετού από τον Β. Ζελένσκι, μετά από οργή για μετονομασία ουκρανικής μονάδας σε UPA, οργάνωση που σχετίζεται με σφαγές Πολωνών. Η κίνηση αναμένεται να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Καμία συμφωνία για την Ουκρανία, χωρίς συμμετοχή της Πολωνίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως η Πολωνία πρέπει να μετέχει σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι συμφωνίες χωρίς την Πολωνία δεν θα είναι δεσμευτικές για τη χώρα.