ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
Φώτο: Shutterstock

ΕΕ: Ζητά χειροπιαστή πρόοδο από τη Συρία για τη χαλάρωση των κυρώσεων

Η Κάγια Κάλας αναφέρει πως συμμετείχε σε συνάντηση χθες, Πέμπτη, στη Ρώμη προκειμένου να «συντονιστούν οι προσπάθειες για τη μετάβαση στη Συρία» με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε «σταδιακά» να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας σε περίπτωση που επιτευχθεί «χειροπιαστή πρόοδος» από τις νέες αρχές, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Κάγια Κάλας αναφέρει πως συμμετείχε σε συνάντηση χθες, Πέμπτη, στη Ρώμη προκειμένου να «συντονιστούν οι προσπάθειες για τη μετάβαση στη Συρία» με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

«Επιβεβαιώσαμε την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής κυβέρνησης που θα προστατεύει όλες τις μειονότητες», υπογραμμίζει. «Η ΕΕ θα μπορούσε σταδιακά να χαλαρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει χειροπιαστή πρόοδος».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν ενδεχόμενη χαλάρωση των κυρώσεων κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου.

Η Γερμανία και η Γαλλία τάσσονται υπέρ, όμως για τη λήψη απόφασης απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.

Οι κυρώσεις που «παρακωλύουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια» και «εμποδίζουν την ανάκαμψη της χώρας» θα μπορούσαν «να αρθούν γρήγορα», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Έπειτα από 13 χρόνια πολέμου, ένοπλες ομάδες υπό την ηγεσία της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) κατέλαβαν στις 8 Δεκεμβρίου τη Δαμασκό και εκδίωξαν τον δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ που διέφυγε στη Ρωσία.

Η μεταβατική κυβέρνηση ασκεί πίεση για την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Συρίας.

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως θα χαλαρώσει τους περιορισμούς που επηρεάζουν βασικές υπηρεσίες.

Όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν πως περιμένουν να δουν την επίτευξη προόδου πριν από μια πιο ευρεία άρση των κυρώσεων.

Δεν είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν να είναι έτοιμη, στις τελευταίες της μέρες, να αποσύρει τους Σύρους αντάρτες της HTS από τον αμερικανικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν ζητά άρση κυρώσεων των ΗΠΑ κατά αξιωματούχων της ΕΕ

Ο Μακρόν, με επιστολή του προς τον Τραμπ, ζήτησε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε Ευρωπαίους, όπως τον Τιερί Μπρετόν και τον δικαστή Νικολά Γκιγιού, θεωρώντας τες άδικες, σύμφωνα με τη La Tribune.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Παρίσι ζητά κοινή απάντηση ΕΕ στους δασμούς του Τραμπ

Η Γαλλία ζητά κοινή αντίδραση της ΕΕ στους νέους "παγκόσμιους" δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ, οι οποίοι αυξάνονται από 10% σε 15% και θα ισχύσουν από 24 Φεβρουαρίου για 150 ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις του Νικολά Φορισιέρ.
Γαλλική οικονομία νόμισμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαθέτει τα μέσα να απαντήσει στις ΗΠΑ, λέει ο Γάλλος Υπ. Εμπορίου

Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Νικολά Φορισιέ, τόνισε στους Financial Times ότι η ΕΕ έχει τα μέσα να απαντήσει στη νέα αύξηση δασμών από τις ΗΠΑ, καλώντας τα κράτη-μέλη σε κοινή στάση και συντονισμό έναντι των μέτρων Τραμπ.
Κριστίν Λαγκάρντ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Λαγκάρντ εξετάζει αποχώρηση από την ΕΚΤ λόγω εκλογών στη Γαλλία το 2027

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, φέρεται να σκέφτεται την πρόωρη αποχώρηση για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Πρώιμες συνομιλίες Μερτς - Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή

Οι συνομιλίες Μερτς-Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν στοχεύουν στη μείωση του ρόλου των ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας συνεργασία και ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής ασπίδας.