ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο

ΕΕ: Ζητά χειροπιαστή πρόοδο από τη Συρία για τη χαλάρωση των κυρώσεων

Η Κάγια Κάλας αναφέρει πως συμμετείχε σε συνάντηση χθες, Πέμπτη, στη Ρώμη προκειμένου να «συντονιστούν οι προσπάθειες για τη μετάβαση στη Συρία» με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε «σταδιακά» να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας σε περίπτωση που επιτευχθεί «χειροπιαστή πρόοδος» από τις νέες αρχές, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Κάγια Κάλας αναφέρει πως συμμετείχε σε συνάντηση χθες, Πέμπτη, στη Ρώμη προκειμένου να «συντονιστούν οι προσπάθειες για τη μετάβαση στη Συρία» με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

«Επιβεβαιώσαμε την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής κυβέρνησης που θα προστατεύει όλες τις μειονότητες», υπογραμμίζει. «Η ΕΕ θα μπορούσε σταδιακά να χαλαρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει χειροπιαστή πρόοδος».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν ενδεχόμενη χαλάρωση των κυρώσεων κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου.

Η Γερμανία και η Γαλλία τάσσονται υπέρ, όμως για τη λήψη απόφασης απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.

Οι κυρώσεις που «παρακωλύουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια» και «εμποδίζουν την ανάκαμψη της χώρας» θα μπορούσαν «να αρθούν γρήγορα», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Έπειτα από 13 χρόνια πολέμου, ένοπλες ομάδες υπό την ηγεσία της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) κατέλαβαν στις 8 Δεκεμβρίου τη Δαμασκό και εκδίωξαν τον δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ που διέφυγε στη Ρωσία.

Η μεταβατική κυβέρνηση ασκεί πίεση για την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Συρίας.

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως θα χαλαρώσει τους περιορισμούς που επηρεάζουν βασικές υπηρεσίες.

Όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν πως περιμένουν να δουν την επίτευξη προόδου πριν από μια πιο ευρεία άρση των κυρώσεων.

Δεν είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν να είναι έτοιμη, στις τελευταίες της μέρες, να αποσύρει τους Σύρους αντάρτες της HTS από τον αμερικανικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά από τη Γαλλία προστασία του δικαιώματος ειρηνικής διαδήλωσης

Η ΕΕ κάλεσε τη Γαλλία να διασφαλίσει το δικαίωμα ειρηνικής διαδήλωσης, καταδικάζοντας ως απαράδεκτες τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς. Τόνισε ότι ειρηνικοί διαδηλωτές δεν πρέπει να συγχέονται με όσους προκαλούν βία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Συζητήσεις για έξτρα χρηματοδότηση στην Ουκρανία, λέει ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως οι σύμμαχοι θα εξετάσουν το αίτημα της Ουκρανίας για επιπλέον 70 δισ. ευρώ, χωρίς να δεσμευτεί για το ποσό. Κατηγόρησε τη Λεπέν ότι η διακοπή στήριξης βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια Ευρώπης και Γαλλίας.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία σε συμφωνία για ρύπους αυτοκινήτων και «Made in EU»

Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν μείωση 90% στις εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα ως το 2035, αντί για 100%. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στη Βρετανία για ένταξη στους κανόνες «Made in EU», υπό όρους αμοιβαιότητας και συμφωνίας με όρους της ΕΕ.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ζητά συμφωνία για τον προϋπολογισμό ΕΕ πριν το 2027

Ο Μακρόν τόνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ θα είναι πιο δύσκολη το 2027 λόγω εκλογών, καλώντας για λύση εντός του έτους, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των 27 παραμένουν σημαντικές.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Θα στηρίζουμε όσο διαρκεί το πρόβλημα στην ενέργεια

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους καταναλωτές χωρίς να διακινδυνεύει ευρωπαϊκές κυρώσεις, με μέτρα που συνεχίζονται και αποθεματικά για τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα.