ΓΔ: 1499.86 0.45% Τζίρος: 71.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:44:35 DATA
Φώτο: Shutterstock

Στα 13 δισ. τόνους το 2021 τα αέρια του θερμοκηπίου στην Κίνα

Η τελευταία επίσημη εκτίμηση αφορούσε το 2017 και είχε υπολογίσει τις συνολικές εκπομπές σε 11,55 δισεκατομμύρια τόνους.

Η Κίνα εξέπεμψε 13 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη εντός του 2021, αύξηση κατά 4,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως αναφέρει στην πιο πρόσφατη έκθεσή της που υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη και δημοσιεύτηκε σήμερα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αριθμός αυτός είναι ο τελευταίος επίσημος υπολογισμός των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την Κίνα, που είναι μακράν ο μεγαλύτερος ρυπαντής άνθρακα παγκοσμίως.

Η τελευταία επίσημη εκτίμηση αφορούσε το 2017 και είχε υπολογίσει τις συνολικές εκπομπές σε 11,55 δισεκατομμύρια τόνους.

Ως υπογράφουσα της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα η Κίνα είναι σήμερα υποχρεωμένη να υποβάλλει λεπτομερή αριθμητικά στοιχεία για τις εκπομπές κάθε δύο χρόνια καθώς και εκθέσεις για την πρόοδο που σημειώνει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στη μείωση των εκπομπών.

Η πρώτη έκθεση διετίας της Κίνας, κατατέθηκε επισήμως στην υπηρεσία για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στο τέλος Δεκεμβρίου και δείχνει ότι οι ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, περιλαμβανομένων του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και άλλων, έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 70% από το 2005, έχοντας επηρεαστεί από την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση.

Οι εκπομπές που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα το 2021 αναλογούσαν σε 11 δισεκατομμύρια τόνους, 76,9% των συνολικών εκπομπών.

Ανάμεσα στους βασικούς τομείς, οι εκπομπές από την παραγωγή τσιμέντου ανέρχονταν σε 802 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2021, μειωμένες κατά 3,2% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής πλίνθων.

Οι εκπομπές από την τήξη του χάλυβα επίσης μειώθηκαν κατά 2,3% στους 65,5 εκατομμύρια τόνους.

Η Κίνα στοχεύει να φθάσει τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μέγιστο επίπεδο πριν από το 2030, αλλά αγωνίζεται να επιτύχει τον ενδιάμεσο στόχο του 2025 για μείωση της ποσότητας CO2 που παράγεται ανά μονάδα οικονομικής ανάπτυξης κατά 18% μεταξύ 2021 και 2025.

Το Πεκίνο αναμένεται να καταθέσει επικαιροποιημένους στόχους για το 2035 στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τον Φεβρουάριο.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Κίνα είπε ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει 26,8 τρισεκατομμύρια γιουάν (3,66 τρισεκατομμύρια δολάρια) από το 2024 προκειμένου να εκπληρώσει τον κρατικό στόχο να πετύχει «ουδετερότητα του άνθρακα» έως το 2060.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

France, Gallia, Elysee Palace, proedriko megaro
ΔΙΕΘΝΗ

Σε παρακμή η Γαλλία για 9 στους 10 Γάλλους, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Στις απαντήσεις που δόθηκαν, σχεδόν το ένα τρίτο των Γάλλων (31%) επιθυμεί μια νέα διάλυση της εθνοσυνέλευσης έπειτα από εκείνη που αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, την ώρα που το 52% τάσσεται υπέρ της παραίτησης του Εμανουέλ Μακρόν.
Emmanouel Macron, Gallia, France
ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση «γοητείας» από τον Εμανουέλ Μακρόν προς τον Κινέζο ομόλογο του

Ο Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, που υποδέχθηκαν τον Σι και τη σύζυγό του Πενγκ Λιγιουάν στο αεροδρόμιο Tarbes-Lourdes Pyrenees σε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό, τους πήγαν να γευματίσουν στα αγαπημένα βουνά του Γάλλου προέδρου.