ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τοπίο της Γροιλανδίας
Φώτο: Shutterstock

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας θα συναντηθεί με το βασιλιά της Δανίας

Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι δεν αποκλείει να προχωρήσει σε στρατιωτικές ή οικονομικές ενέργειες εις βάρος της Δανίας.

Ο ηγέτης της Γροιλανδίας θα συναντηθεί σήμερα στην Κοπεγχάγη με τον βασιλιά της Δανίας μετά τη δήλωση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να πάρει τον έλεγχο του νησιού αυτού της Αρκτικής, ενός αυτοδιοικούμενου εδάφους της Δανίας.

Χθες Τρίτη ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι δεν αποκλείει να προχωρήσει σε στρατιωτικές ή οικονομικές ενέργειες εις βάρος της Δανίας για να περάσει η Γροιλανδία υπό την κυριότητα των ΗΠΑ.

Την ίδια ημέρα, ο μεγαλύτερος γιος του, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, έκανε ιδιωτική επίσκεψη στο πλούσιο σε μεταλλεύματα νησί.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε, ο οποίος έφθασε αργά χθες το βράδυ στην Κοπεγχάγη, είχε ανακοινώσει πριν από την επίσκεψή του την αναβολή της συνάντησής του με τον βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκο που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Αλλά σήμερα, τα Ανάκτορα της Δανίας ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση χωρίς ωστόσο να δώσουν λεπτομέρειες.

Με πληθυσμό 57.000 η Γροιλανδία αποτελεί τμήμα της Δανίας επί 600 χρόνια και σήμερα ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα των εσωτερικών της υποθέσεων ως ημιαυτόνομο έδαφος ως μέρος της επικράτειας της Δανίας.

Οι σχέσεις της με τη Δανία διαταράχθηκαν πρόσφατα έπειτα από τις αποκαλύψεις για τη διαχείριση των υποθέσεών της από τις αρχές της Δανίας κατά τον 20ό αιώνα. Ανάμεσά τους και η υπόθεση της αναγκαστικής επιβολής ελέγχου των γεννήσεων κατά τη δεκαετία του 1960.

Ο Έγκεντε έχει διαμηνύσει ότι το νησί δεν είναι προς πώληση ενώ στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του διατύπωσε εκ νέου την επιθυμία του για ανεξαρτητοποίηση της Γροιλανδίας από την πρώην αποικιακή της δύναμη.

Αλλά και η Δανία υποστηρίζει ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται και ότι η τύχη της μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τους Γροιλανδούς.

Το 2019 ο Τραμπ ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Δανία μετά την απόρριψη της ιδέας του για αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανέζα πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Οι δασμοί Τραμπ απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις

Η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη Δανίας-Γροιλανδίας και τόνισε ότι οι δασμοί απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις. Υπογράμμισε τη σημασία της κυριαρχίας και της ειρήνης στην Αρκτική, καλώντας σε συνεχή διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ.
Δανέζικη σημαία Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικές διαδηλώσεις σε Κοπεγχάγη και Νουούκ κατά των απειλών Τραμπ

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Δανία και τη Γροιλανδία διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στα σχέδια του Τραμπ για απόκτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ, ζητώντας σεβασμό στην αυτοδιάθεση των κατοίκων της. Πορείες έγιναν σε Κοπεγχάγη και Νουούκ.
Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Η Γροιλανδία είναι σύμμαχος, όχι περιουσία», λέει η Μαρκόφσκι

Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου επισκέφθηκε την Κοπεγχάγη, εκφράζοντας στήριξη σε Δανία και Γροιλανδία και τονίζοντας ότι οι βλέψεις Τραμπ για τη Γροιλανδία δεν εκφράζουν τους Αμερικανούς πολίτες.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς όσους απορρίπτουν το σχέδιό του για Γροιλανδία

Ο Τραμπ δήλωσε πως εξετάζει την επιβολή δασμών σε χώρες που δεν στηρίζουν το σχέδιό του για τη Γροιλανδία, τονίζοντας τη σημασία της για την αμερικανική ασφάλεια, παρά τις αντιρρήσεις της Δανίας και την άφιξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: "Πιστεύω ότι θα υπάρξει λύση για το θέμα της Γροιλανδίας"

Ο Τραμπ δήλωσε πως «θα βρεθεί λύση» για τη Γροιλανδία, παρά τις διαφορές με τη Δανία και τη Γροιλανδία, τονίζοντας τη στρατηγική της σημασία και υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να προστατεύσουν την περιοχή από εξωτερικές απειλές.