ΓΔ: 2216.52 -1.76% Τζίρος: 275.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
Φωτο: SOOC

Ζελένσκι: Συμφωνία με τον Τραμπ πριν από διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος, δήλωσε πως ο ουκρανικός λαός βασίζεται στον Τραμπ των ΗΠΑ για να υποχρεώσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξη που είδε το φως της δημοσιότητας χθες Κυριακή ότι θέλει να συναντήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να συμφωνήσουν επί ενός ειρηνευτικού σχεδίου πριν από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Aμερικανό podcaster Λεξ Φρίντμαν στα τέλη Δεκεμβρίου στο Κίεβο.

Ο Oυκρανός πρόεδρος επανέλαβε την προσδοκία του ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο. «Βλέπω τώρα πως όταν μιλάω για κάτι με τον Ντόναλντ Τραμπ, είτε κατά πρόσωπο είτε τηλεφωνικά, όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες με ρωτούν “πώς πήγε;”. Αυτό δείχνει την επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ και αυτό δεν έχει ξαναγίνει με έναν αμερικανό πρόεδρο, από τη δική μου εμπειρία», είπε ο Ζελένσκι. «Σου δίνει σιγουριά ότι μπορεί να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο», συμπλήρωσε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατύπωσε αρκετές φιλοφρονήσεις για τον Τραμπ, ο οποίος θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου. Η νίκη του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ήγειρε αμφιβολίες σχετικά με τη μελλοντική υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο, με τον Τραμπ να έχει υποσχεθεί ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία «εντός 24 ωρών».

Για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ισχυρισμός του Τραμπ «δεν ήταν μόνο λόγια», τονίζοντας πως ο ουκρανικός λαός βασίζεται στον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ για να υποχρεώσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία. «Βασίζομαι πραγματικά σε αυτόν και νομίζω ότι ο λαός μας τον υπολογίζει πραγματικά», είπε ο ουκρανός πρόεδρος. «Έχει αρκετή δύναμη για να ασκήσει πίεση στον Πούτιν», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόσκληση Τραμπ για «Συμβούλιο ειρήνης» σε Ουκρανία, Τουρκία, Αρμενία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έλαβε πρόσκληση για το «Συμβούλιο ειρήνης» που πρότεινε ο Τραμπ, αλλά δυσκολεύεται να φανταστεί συνύπαρξη με τη Ρωσία. Πρόσκληση και σε Ερντογάν, Πασινιάν.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τη Ρωσία

Ουκρανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με εκπροσώπους του Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, ενώ δύσκολα ζητήματα όπως τα κατεχόμενα εδάφη και η ασφάλεια της Ουκρανίας παραμένουν ανοιχτά.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ο Τραμπ σωστά κατηγορεί τον Ζελένσκι για καθυστέρηση ειρήνης

Το Κρεμλίνο υιοθετεί τη θέση του Τραμπ ότι ο Ζελένσκι, και όχι η Ρωσία, καθυστερεί την ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντίθεση με απόψεις Ευρωπαίων που κατηγορούν τη Μόσχα για έλλειψη διάθεσης για ειρήνη.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία συμφωνεί με Τραμπ: Ο Ζελένσκι καθυστερεί την ειρήνη στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο συμφωνεί με τον Τραμπ ότι ο Ζελένσκι ευθύνεται για την καθυστέρηση ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα δεχτεί Αμερικανούς απεσταλμένους όταν καθοριστεί ημερομηνία επίσκεψης.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κούσνερ και ο Γουίτκοφ σχεδιάζουν συνάντηση με Πούτιν στη Μόσχα

Ο Στιβ Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ σχεδιάζουν ταξίδι στη Μόσχα για συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Bloomberg. Η συνάντηση μπορεί να αναβληθεί λόγω των εξελίξεων στο Ιράν. Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Σχεδόν έτοιμο το έγγραφο ασφαλείας Ουκρανίας - ΗΠΑ με Τραμπ

Ο Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι το διμερές έγγραφο για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο και είναι σχεδόν έτοιμο να οριστικοποιηθεί με τον Ντ. Τραμπ.