ΓΔ: 2216.52 -1.76% Τζίρος: 275.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πύραυλος ATACMS έκθεση
Ο πύραυλος ATACMS της Lockheed Martin παρουσιάζεται σε διεθνή έκθεση αμυντικής τεχνολογίας.

Η Ρωσία απειλεί με αντίποινα στην Ουκρανία μετά τις ρίψεις πυραύλων ATACMS

Η Ρωσία υποσχέθηκε σήμερα «αντίποινα» σε βάρος της Ουκρανίας, μετά τις ρίψεις χθες, σύμφωνα με τη Μόσχα, αμερικανικών πυραύλων ATACMS, ενός είδους επίθεση που παρουσιάζεται από το Κρεμλίνο ως μια «κόκκινη γραμμή» στον πόλεμο.

Η Ρωσία υποσχέθηκε σήμερα «αντίποινα» σε βάρος της Ουκρανίας, μετά τις ρίψεις χθες, σύμφωνα με τη Μόσχα, αμερικανικών πυραύλων ATACMS, ενός είδους επίθεση που παρουσιάζεται από το Κρεμλίνο ως μια «κόκκινη γραμμή» στον πόλεμο.

«Αυτές οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο στηρίζουν οι Δυτικοί κηδεμόνες του, θα αποτελέσουν αντικείμενο αντίποινων», προειδοποιεί ο ρωσικός στρατός σε ένα δελτίο Τύπου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε να διατάξει τον στρατό του να πλήξει το κέντρο της πόλης του Κιέβου ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS ή με βρετανικούς Storm Shadow, χωρίς ωστόσο, προς το παρόν, να έχει υλοποιήσει τις απειλές του.

Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης οκτώ πυραύλους ATACMS, οι οποίοι στοχοθέτησαν τη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία και «72 μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Εντούτοις, οι δυνάμεις της Μόσχας δεν διευκρίνισαν εάν από αυτήν την ουκρανική επίθεση υπήρξαν θύματα ή προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε εγκρίνει τη χρήση τέτοιων πυραύλων από το Κίεβο, αν και για πολύ καιρό αντιτίθεντο, μετά την ανάπτυξη, σύμφωνα με τη Δύση και την Ουκρανία, χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών για τη στήριξη των ρωσικών στρατευμάτων.

Έκτοτε, το Κίεβο έχει διεξάγει σειρά επιθέσεων με τη βοήθεια των πυραύλων ATACMS, όπως και με τους βρετανικούς Storm Shadow.

Η Ρωσία απάντησε εκτοξεύοντας για πρώτη φορά ένα πειραματικό υπερηχητικό όπλο, το "Orechnik", υποσχόμενη συστηματικά «μία απάντηση» σε κάθε ουκρανική επίθεση αυτού του είδους εναντίον της επικράτειά της.

Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η επιστροφή στον Λευκό Οίκο αναμένεται την 20η Ιανουαρίου, δήλωσε, στα μέσα Δεκεμβρίου, ότι «αντιτίθεται σφόδρα» στη χρήση από τον ουκρανικό στρατό αμερικανικών πυραύλων ATACMS, κάνοντας λόγο για μια «επιδείνωση» του πολέμου.

Στο μεταξύ, κοντά στη σύνορα με την Ουκρανία, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από μια ουκρανική επίθεση με ντρόουν στην πόλη Σεμπέκινο, σύμφωνα με τον Ρώσο κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ Βιατσέσλαβ Γκλάντκοφ.

Στο μέτωπο, ένα ουκρανικό πλήγμα προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 ανθρώπων στην πόλη Χόρλιβκα, μια περιοχή που έχει καταλάβει η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Ιβάν Πρικόντκο.

Βορειότερα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε τη μικρή κοινότητα Ναντίια, στην ουκρανική περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια ρωσική επίθεση με ντρόουν στο νότιο τμήμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας Ρόμαν Μρότσκο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Εποικοδομητικές συνομιλίες Ντμίτριεφ με ΗΠΑ για Ουκρανία στο Νταβός

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, δήλωσε ότι είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με Αμερικανούς στο Νταβός για την ειρήνη στην Ουκρανία, τονίζοντας πως αυξάνεται η στήριξη στη ρωσική θέση. Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόσκληση Τραμπ για «Συμβούλιο ειρήνης» σε Ουκρανία, Τουρκία, Αρμενία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έλαβε πρόσκληση για το «Συμβούλιο ειρήνης» που πρότεινε ο Τραμπ, αλλά δυσκολεύεται να φανταστεί συνύπαρξη με τη Ρωσία. Πρόσκληση και σε Ερντογάν, Πασινιάν.
Σεργκέι Λαβρόφ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Δηλώσεις Λαβρόφ-Κρεμλίνου για Μολδαβία και Ουκρανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη έγγραφα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την Ουκρανία και ζήτησε την απελευθέρωση Ρώσων ναυτικών που συνελήφθησαν από τις ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοιο συνδεόμενο με τη Βενεζουέλα.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό μαζικό πλήγμα σε Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα 335.000 στο Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζικά νυχτερινά πλήγματα σε στρατιωτικούς και ενεργειακούς στόχους στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα πάνω από 335.000 κατοίκους του Κιέβου να μείνουν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις αρχές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ρωσική επίθεση με πάνω από 300 drones και βαλλιστικούς πυραύλους

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε νυχτερινή επίθεση με 300+ drones και βαλλιστικούς πυραύλους. Ζητά επιπλέον αντιαεροπορική άμυνα, ενώ ο ΥΠΕΞ καλεί σε κυρώσεις και άμεση στήριξη.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς θέρμανση χιλιάδες πολυκατοικίες στο Κίεβο μετά από ρωσική επίθεση

Νέα νυχτερινή αεροπορική επίθεση στη Μόσχα άφησε χωρίς θέρμανση 5.635 πολυκατοικίες στο Κίεβο, με τη θερμοκρασία στους -14°C, ενώ παρουσιάστηκαν και διακοπές στην υδροδότηση. Μια γυναίκα τραυματίστηκε και κτίρια υπέστησαν ζημιές.