ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 328.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:12:44
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
Το γερμανικό κοινοβούλιο με τη σημαία της Γερμανίας στο Βερολίνο, υπό έντονο φως ημέρας.

Γερμανία: Ο πρόεδρος Στάινμαϊερ διέλυσε το κοινοβούλιο, ολοταχώς για εκλογές

Άνοιξε κι επισήμως ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου, μετά την πτώση της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαϊερ ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυση του κοινοβουλίου και άνοιξε επισήμως τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου, μετά την πτώση της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Ο Στάινμαϊερ εκτίμησε σήμερα ότι η πολιτική σταθερότητα είναι πολύτιμο προσόν της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας τη διάλυση της Μπούντεσταγκ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εξαίρεση στον κανόνα.

«Αλλά κυρίως σε δύσκολους καιρούς, όπως τώρα, η σταθερότητα απαιτεί μια κυβέρνηση ικανή να αναλαμβάνει δράση και μια αξιόπιστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος.

Η κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Σολτς έχασε νωρίτερα τον Δεκέμβριο την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, μετά την αποχώρηση των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκίνησε ουσιαστικά η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς, που εμφανίζεται φαβορί να είναι ο νέος καγκελάριος, να κατηγορεί την απερχόμενη κυβέρνηση ότι επέβαλε υπερβολικά πολλούς ρυθμιστικούς κανόνες και περιόρισε την ανάπτυξη.

Οι συντηρητικοί του CDU/CSU διατηρούν άνετο προβάδισμα περισσότερων από 10 μονάδων έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εμφανίζεται επίσης να προηγείται του SPD, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στην τέταρτη θέση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Παραίτηση προέδρου FDP στη Γερμανία μετά από ήττες σε εκλογές

Ο αρχηγός και η εκτελεστική επιτροπή του FDP παραιτήθηκαν μετά τη νέα εκλογική ήττα. Νέα ηγεσία θα εκλεγεί σε συνέδριο τον Μάιο, ενώ εξετάζεται μοντέλο διπλής ηγεσίας. Υποψήφιοι θα είναι Ντυρ, Στρακ-Τσίμερμαν και ίσως Κουμπίκι.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Το CDU νικά στη Ρηνανία-Παλατινάτο, συζητήσεις για μεγάλο συνασπισμό

Το CDU κέρδισε τις εκλογές στη Ρηνανία-Παλατινάτο με 30,8%, ενώ ανεβαίνει και η AfD (19,9%). Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού CDU-SPD φαίνεται πιθανή, με SPD δεύτερο (26%). Πράσινοι στο 7,9%, FDP και Αριστερά εκτός βουλής.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Το CDU προηγείται στα exit polls στη Ρηνανία-Παλατινάτο στη Γερμανία

Το CDU κερδίζει για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια στη Ρηνανία-Παλατινάτο, σύμφωνα με τα exit polls. Το SPD καταγράφει ιστορικά χαμηλό, ενώ η AfD υπερδιπλασιάζει τα ποσοστά της, εδραιώνοντας θέση στη δυτική Γερμανία.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Πράσινοι νικητές στις εκλογές Βάδης-Βυρτεμβέργης, σύμφωνα με exit poll

Σαρωτική νίκη των Πράσινων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη δείχνει το exit poll της ARD. Ακολουθεί το CDU, σημαντική άνοδος για την AfD, ενώ το SPD σημειώνει ιστορικό χαμηλό. Αριστερά και Φιλελεύθεροι μένουν εκτός κοινοβουλίου.