ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:32:16
Τζάστιν Τρουντό πορτρέτο

Έναρξη επαφών Καναδά και ΗΠΑ για τους νέους δασμούς

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό διεμήνυσε πως θα υπάρξει ανταπόδοση σε περίπτωση που επιβληθούν τέτοιοι δασμοί, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Υπουργοί της καναδικής κυβέρνησης του Τζάστιν Τριντό μετέβησαν χθες Πέμπτη στη Φλόριντα για συνομιλίες με την ομάδα του Αμερικανού εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Οτάβα σπεύδει να προσπαθήσει να αποφύγει τον διαφαινόμενο εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ντομινίκ Λεμπλάνκ και η υπουργός Εξωτερικών Μελανί Ζολί ταξίδεψαν στη Φλόριντα, όπου ζει ο Ρεπουμπλικάνος, για να «συναντηθούν με αξιωματούχος της μελλοντικής κυβέρνησης Τραμπ», εξήγησε ο Ζαν-Σεμπαστιέν Κομό, εκπρόσωπος του κ. Λεμπλάνκ, με ανακοίνωσή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προβλέπεται να γίνουν συνομιλίες σήμερα «για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Καναδά για την καταπολέμηση της διακίνησης φαιντανύλης και της παράνομης μετανάστευσης», σημειώνεται στο κείμενο, που δεν διευκρινίζει με ποιους θα γίνουν συναντήσεις.

Προτού καν αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου 2025, 45ος και προσεχώς 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απείλησε να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του από τον Καναδά και το Μεξικό, απόφαση που δικαιολόγησε επικαλούμενος την κρίση των οπιοειδών, ιδίως της φαιντανύλης, και το ζήτημα της μετανάστευσης, της «εισβολής», κατ’ αυτόν.

Ο πρωθυπουργός Τριντό διεμήνυσε πως θα υπάρξει ανταπόδοση σε περίπτωση που επιβληθούν τέτοιοι δασμοί, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Τα μέλη της κυβέρνησής του αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα την ομάδα του κ. Τραμπ όσον αφορά νέο σχέδιο για την ασφάλεια των καναδικών συνόρων, που θα έχει κόστος μεγαλύτερο από ένα δισεκατομμύριο καναδικά δολάρια (πάνω από 660 εκατ. ευρώ), το οποίο καταρτίστηκε μετά την απειλή του Ρεπουμπλικάνου.

Ακόμη, στις συνομιλίες η καναδική πλευρά θα θίξει «τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η επιβολή δασμών 25% στα καναδικά προϊόντα τόσο για την Καναδά, όσο και για τις ΗΠΑ».

Η εφαρμογή μέτρου αυτής της φύσης θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στην καναδική οικονομία, σύμφωνα με ειδικούς, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της χώρας.

Το ταξίδι αυτό στη Φλόριντα γίνεται με φόντο τη σοβαρή πολιτική κρίση στον Καναδά.

Ο πρωθυπουργός Τριντό βρίσκεται με πλάτη στον τοίχο, καθώς απέσυρε την υποστήριξή του στην κυβέρνησή του κόμμα της καναδικής αριστεράς, ενώ η δυσαρέσκεια και οι προτροπές να κάνει στην άκρη παίρνουν διαστάσεις μέσα στην ίδια την παράταξή του. Έναυσμα ήταν η πρόσφατη παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, η οποία διατυμπάνισε τις διαφωνίες της για τον τρόπο που ο κ. Τριντό εννοεί να διαχειριστεί τον εμπορικό πόλεμο που προβάλλει στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα καναδικών ΜΜΕ, τόσο η κυρία Ζολί όσο και ο κ. Λεμπλάνκ ενδέχεται να είναι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων σε περίπτωση που την εγκαταλείψει ο κ. Τριντό, που παροτρύνεται να παραιτηθεί ακόμη κι από ως πρότινος στενούς συμμάχους του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικαιοσύνη
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Ευρώπης, Καναδά, Ιαπωνίας: Σταθερή στήριξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι ΥΠΕΞ από Καναδά, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία και Ην. Βασίλειο, σε κοινή δήλωση, εξέφρασαν στήριξη στο ΔΠΔ και ανησυχία για τις αμερικανικές κυρώσεις που απειλούν τη λειτουργία και το προσωπικό του Δικαστηρίου.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ηγέτης των αυτονομιστών: Το Κεμπέκ αξίζει να γίνει ανεξάρτητο κράτος

Ο Πολ Σεντ-Πιερ Πλαμοντόν, νέος ηγέτης του Κεμπέκ, τόνισε την ανάγκη ανεξαρτησίας της επαρχίας από τον Καναδά, δηλώνοντας πως «το Κεμπέκ αξίζει να γίνει χώρα» και σκοπεύει να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα.
Εκτόξευση δορυφόρου διαστημικό όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ άφιξης στον ISS για αμερικανικό πλήρωμα με Καναδό και Ρώσο

Δύο Αμερικανοί, ένας Καναδός αστροναύτης και ένας Ρώσος κοσμοναύτης έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα παραμείνουν για έξι μήνες, μετά από ταξίδι οκτώ ωρών και εκτόξευση από τη Φλόριντα.
Εκτόξευση πυραύλου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πύραυλος SpaceX με 4 αστροναύτες προς Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τέσσερις αστροναύτες, δύο Αμερικανοί, ένας Καναδός και ένας Ρώσος, ξεκίνησαν με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX για εξάμηνη αποστολή στον ISS. Η άφιξή τους αναμένεται σε οκτώ ώρες, σημειώνοντας ρεκόρ για αμερικανικό πύραυλο.
Δασμοί ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απαγόρευση εισαγωγών ορισμένων καναδικών προϊόντων σε ισχύ

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο σε καναδικά προϊόντα όπως αλκοόλ, πρωτεΐνη ορού γάλακτος και μοτοσικλέτες άνω των 800cc, απαντώντας στους δασμούς που επέβαλε ο Καναδάς σε αμερικανικά προϊόντα. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από σήμερα.