ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:31:34
Φώτο: Shutterstock

Συναγερμός στον Καναδά από την συνεχιζόμενη έκρηξη των ναρκωτικών

Σχεδόν 50.000 έχουν φτάσει οι νεκροί στον Καναδά εξαιτίας της κρίσης των οπιοειδών από το 2016 και τη φαιντανύλη να ενοχοποιείται ολοένα περισσότερο. Το πρώτο εξάμηνο, οι αρχές κατέγραφαν κατά μέσον όρο 21 θανάτους την ημέρα.

Σχεδόν πενήντα χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών στον Καναδά αφότου ξέσπασε η κρίση αυτή στις αρχές του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2024, με τη φαιντανύλη να ενοχοποιείται ολοένα περισσότερο για τους θανάτους, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα από τις καναδικές υγειονομικές αρχές.

Τα νεότερα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα την ώρα που ο αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τη γείτονα ότι δεν κάνει αρκετά για την αποτροπή της ροής φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ κι απειλεί να προχωρήσει στην επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα καναδικά προϊόντα.

Το συνθετικό οπιοειδές αυτό, πενήντα φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη κι εκατό φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη, προκαλεί πελώρια κρίση δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ και, εδώ και πέντε χρόνια, ο Καναδάς μετατρέπεται σε ολοένα πιο εύφορο έδαφος ως προς την παραγωγή και την εξαγωγή φαιντανύλης, χωρίς πάντως να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, σύμφωνα με ειδικούς.

Από τον συνολικό αριθμό των υπερβολικών δόσεων στον Καναδά από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο της χρονιάς που οδεύει στο τέλος, το 79% οφειλόταν στη χρήση φαιντανύλης, ποσοστό αυξημένο κατά 39% από το 2016, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας.

Τους έξι πρώτους μήνες του έτους, οι αρχές κατέγραφαν κατά μέσον όρο 21 θανάτους την ημέρα στη χώρα των 40 εκατομμυρίων κατοίκων, αριθμό μειωμένο κατά 11% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, γεγονός που χαρακτηρίστηκε «ενθαρρυντικό».

Ωστόσο οι δείκτες «παραμένουν σε κρίσιμα υψηλά επίπεδα», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Γιαάρα Σαξ, υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εθισμών του Καναδά, αναφερόμενη στην «τραγική κρίση δημόσιας υγείας» στη χώρα της βόρειας Αμερικής. «Δεν υπάρχει λύση ενός μεγέθους για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης», συμπλήρωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικαιοσύνη
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Ευρώπης, Καναδά, Ιαπωνίας: Σταθερή στήριξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι ΥΠΕΞ από Καναδά, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία και Ην. Βασίλειο, σε κοινή δήλωση, εξέφρασαν στήριξη στο ΔΠΔ και ανησυχία για τις αμερικανικές κυρώσεις που απειλούν τη λειτουργία και το προσωπικό του Δικαστηρίου.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ηγέτης των αυτονομιστών: Το Κεμπέκ αξίζει να γίνει ανεξάρτητο κράτος

Ο Πολ Σεντ-Πιερ Πλαμοντόν, νέος ηγέτης του Κεμπέκ, τόνισε την ανάγκη ανεξαρτησίας της επαρχίας από τον Καναδά, δηλώνοντας πως «το Κεμπέκ αξίζει να γίνει χώρα» και σκοπεύει να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα.
Εκτόξευση δορυφόρου διαστημικό όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ άφιξης στον ISS για αμερικανικό πλήρωμα με Καναδό και Ρώσο

Δύο Αμερικανοί, ένας Καναδός αστροναύτης και ένας Ρώσος κοσμοναύτης έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα παραμείνουν για έξι μήνες, μετά από ταξίδι οκτώ ωρών και εκτόξευση από τη Φλόριντα.
Εκτόξευση πυραύλου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πύραυλος SpaceX με 4 αστροναύτες προς Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τέσσερις αστροναύτες, δύο Αμερικανοί, ένας Καναδός και ένας Ρώσος, ξεκίνησαν με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX για εξάμηνη αποστολή στον ISS. Η άφιξή τους αναμένεται σε οκτώ ώρες, σημειώνοντας ρεκόρ για αμερικανικό πύραυλο.
Δασμοί ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απαγόρευση εισαγωγών ορισμένων καναδικών προϊόντων σε ισχύ

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο σε καναδικά προϊόντα όπως αλκοόλ, πρωτεΐνη ορού γάλακτος και μοτοσικλέτες άνω των 800cc, απαντώντας στους δασμούς που επέβαλε ο Καναδάς σε αμερικανικά προϊόντα. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από σήμερα.