ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 262.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πυρηνικό εργοστάσιο

Η Γαλλία συνέδεσε πυρηνικό αντιδραστήρα με το ηλεκτρικό δίκτυο της

Ο αντιδραστήρας Flamanville-3 είναι ο μεγαλύτερος στη Γαλλία με χωρητικότητα 1,6 γιγαβάτ και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά από το 1999 που γίνεται τέτοια σύνδεση, στη Δυτική Ευρώπη.

Η Γαλλία συνέδεσε τον πυρηνικό αντιδραστήρα Flamanville-3 με το ηλεκτρικό της δίκτυο σήμερα το πρωί, δήλωσε η γαλλική κρατική εταιρεία ενέργειας Électricité de France S.A. (EDF). Ο οργανισμός σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση στη χώρα της Δυτικής Ευρώπης τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο αντιδραστήρας, ο οποίος ενεργοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο πριν συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο, τέθηκε σε λειτουργία 12 χρόνια μετά τις αρχικές προθεσμίες και με κόστος περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. – τέσσερις φορές τον αρχικά προϋπολογισθέντα προϋπολογισμό.

«Οι ομάδες του EDF πέτυχαν την πρώτη σύνδεση του αντιδραστήρα με το πεπιεσμένο νερό της Flamanville στο εθνικό δίκτυο στις 11:48 π.μ. Ο αντιδραστήρας παράγει ήδη ηλεκτρική ενέργεια», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Ο αντιδραστήρας Flamanville-3 είναι ο μεγαλύτερος στη Γαλλία με χωρητικότητα 1,6 γιγαβάτ και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Είναι ο πρώτος που συνδέεται με το γαλλικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μετά το Sivo-2 το 1999 και η DDE σχεδιάζει να κατασκευάσει έξι άλλους αντιδραστήρες για να ανταποκριθεί στη δέσμευση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το 2022 για την εφαρμογή σχεδίων ενεργειακής μετάβασης, αν και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τα κεφάλαια και το χρονοδιάγραμμα των νέων έργων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει τις παραδόσεις ντίζελ στη Γαλλία όσο χρειαστεί

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε από το Ριάντ συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για παράταση των πρόσθετων παραδόσεων ντίζελ στη Γαλλία, ώστε να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί.
Γάλλος πολιτικός Σεζουρνέ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στη Σαουδική Αραβία πριν το ταξίδι Μακρόν στον Κόλπο

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το Ριάντ για να εκφράσει τη στήριξη της Γαλλίας προς τη Σαουδική Αραβία, ιδιαίτερα κατά των επιθέσεων των Χούθι, και να συζητήσει με τον Σαουδάραβα ομόλογό του θέματα ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Θα στηρίζουμε όσο διαρκεί το πρόβλημα στην ενέργεια

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους καταναλωτές χωρίς να διακινδυνεύει ευρωπαϊκές κυρώσεις, με μέτρα που συνεχίζονται και αποθεματικά για τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία απελευθερώνει 10 εκατ. βαρέλια ντίζελ από τα αποθέματα

Η Γαλλία θα διαθέσει 10 εκατ. βαρέλια ντίζελ από τα αποθέματά της για να μειώσει τις τιμές, λόγω πολέμων σε Ιράν και Ουκρανία, με εκτιμώμενη μείωση στην αντλία κατά 0,12-0,18 ευρώ το λίτρο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λεκορνί.