ΓΔ: 2698.38 -0.31% Τζίρος: 302.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:15:36
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει σε συνέντευξη με φόντο την ουκρανική σημαία.

Zελένσκι: Βορειοκορεάτες μάχονται ήδη εναντίον μας στο Κούρσκ

«Υπάρχουν αρχικές πληροφορίες ότι οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν στρατιώτες της Βόρειας Κορέας σε επιθέσεις – σε σημαντική ποσότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Νέα εποχή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι οι στρατιώτες από την Βόρεια Κορέα ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε μάχες στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, που ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τον Αύγουστο του 2024.

«Υπάρχουν αρχικές πληροφορίες ότι οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν στρατιώτες της Βόρειας Κορέας σε επιθέσεις – σε σημαντική ποσότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Οι Ρώσοι τους εντάσσουν σε συνδυασμένες μονάδες και τους χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Κουρσκ. Επί του παρόντος, μόνο σε αυτό το μέρος. Αλλά έχουμε πληροφορίες που αναφέρουν ότι αυτοί θα μπορούσαν να εμπλακούν και σε άλλα μέρη του μετώπου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν υποστεί ήδη σημαντικές απώλειες ενώ κατηγόρησε και τη Μόσχα για αυτό το νέο στάδιο του πολέμου.

«Αν αυτό δεν είναι κλιμάκωση, τότε ποια είναι η κλιμάκωση για την οποία μιλούν πολλοί;», συνέχισε, αναφερόμενος στα κράτη που διστάζουν να υποστηρίξουν το Κίεβο καθώς λένε ότι φοβούνται μια κλιμάκωση με τη Μόσχα.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 50.000 στρατιώτες, εκ των οποίων αρκετές χιλιάδες είναι Βορειοκοτεάτες στρατιώτες, για να ανακτήσει τον έλεγχο των περιοχών της περιφέρειας Κουρσκ που έχει καταλάβει ο ουκρανικός στρατός μετά μια αιφνιδιαστική επίθεση στις αρχές Αυγούστου.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, εκτίμησε ότι περίπου 10.000 μέλη του βορειοκορεατικού στρατού βρίσκονταν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

«Το περιμένω να τους δω να πολεμούν στο πεδίο της μάχης σύντομα», είχε δηλώσει τότε.

Είχε πει επίσης ότι «δεν είχε δει σημαντικές πληροφορίες» για Βορειοκορεάτες στρατιώτες που «μετέχουν ενεργά στη μάχη».

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Ζελένσκι τον είχε διαβεβαιώσει ότι ορισμένοι Βορειοκορεάτες στρατιώτες είχαν ήδη εμπλακεί στις εχθροπραξίες και υπέστησαν απώλειες στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Αξιωματούχοι της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης και ένας οργανισμός έρευνας δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα παρείχε καύσιμα, αντιαεροπορικούς πυραύλους και οικονομική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ με αντάλλαγμα αυτά τα στρατεύματα να συμμετέχουν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα προτιμά το Αμπού Ντάμπι για συνομιλίες Ουκρανίας, λέει το Κρεμλίνο

Η Μόσχα επιθυμεί οι συνομιλίες για την Ουκρανία να διεξαχθούν στο Αμπού Ντάμπι, ενώ καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη βοήθεια προς το Κίεβο για ειρηνική λύση, όπως δήλωσε ο Γ. Ουσακόφ. Το Κρεμλίνο ελπίζει σε άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ελπίδα για σύντομη επανέναρξη συνομιλιών με Ουκρανία με ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως η Μόσχα ελπίζει στην άμεση επανεκκίνηση ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία υπό μεσολάβηση ΗΠΑ, τονίζοντας ότι υπάρχουν προσπάθειες για έναν κοινά αποδεκτό οδικό χάρτη.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ελπίδα για επανέναρξη συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας με ΗΠΑ

Η Μόσχα εκφράζει ελπίδες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας με αμερικανική μεσολάβηση σύντομα, σύμφωνα με τον Πεσκόφ. Από τον Φεβρουάριο έχουν διακοπεί οι επαφές. Το Κρεμλίνο δεν δημοσιοποιεί λεπτομέρειες.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί τέσσερις στο Νοβοροσίσκ από ουκρανική επίθεση με drones

Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, και 29 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης με ουκρανικά drones στη ρωσική πόλη Νοβοροσίσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Κοντρατίεφ. Η πόλη αποτελεί σημαντικό κόμβο εξαγωγών.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 2 νεκροί σε ρωσική επίθεση κοντά στη Μολδαβία

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες μετά από επίθεση ρωσικών drones σε συνοριακό φυλάκιο Ουκρανίας-Μολδαβίας τη νύχτα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Οδησσού Όλεχ Κίπερ. Οι πληροφορίες θεωρούνται ακόμη προκαταρκτικές.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί από ρωσικό πλήγμα στην ουκρανική μεθόριο με τη Μολδαβία

Ρωσικά drones επιτέθηκαν σε φυλάκιο στα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με την ουκρανική συνοριοφυλακή. Δεν δόθηκαν ακριβή στοιχεία για τα θύματα μέχρι στιγμής.