ΓΔ: 2610.98 -0.72% Τζίρος: 153.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:35:35
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει σε συνέντευξη με φόντο την ουκρανική σημαία.

Zελένσκι: Βορειοκορεάτες μάχονται ήδη εναντίον μας στο Κούρσκ

«Υπάρχουν αρχικές πληροφορίες ότι οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν στρατιώτες της Βόρειας Κορέας σε επιθέσεις – σε σημαντική ποσότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Νέα εποχή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι οι στρατιώτες από την Βόρεια Κορέα ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε μάχες στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, που ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τον Αύγουστο του 2024.

«Υπάρχουν αρχικές πληροφορίες ότι οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν στρατιώτες της Βόρειας Κορέας σε επιθέσεις – σε σημαντική ποσότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Οι Ρώσοι τους εντάσσουν σε συνδυασμένες μονάδες και τους χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Κουρσκ. Επί του παρόντος, μόνο σε αυτό το μέρος. Αλλά έχουμε πληροφορίες που αναφέρουν ότι αυτοί θα μπορούσαν να εμπλακούν και σε άλλα μέρη του μετώπου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν υποστεί ήδη σημαντικές απώλειες ενώ κατηγόρησε και τη Μόσχα για αυτό το νέο στάδιο του πολέμου.

«Αν αυτό δεν είναι κλιμάκωση, τότε ποια είναι η κλιμάκωση για την οποία μιλούν πολλοί;», συνέχισε, αναφερόμενος στα κράτη που διστάζουν να υποστηρίξουν το Κίεβο καθώς λένε ότι φοβούνται μια κλιμάκωση με τη Μόσχα.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 50.000 στρατιώτες, εκ των οποίων αρκετές χιλιάδες είναι Βορειοκοτεάτες στρατιώτες, για να ανακτήσει τον έλεγχο των περιοχών της περιφέρειας Κουρσκ που έχει καταλάβει ο ουκρανικός στρατός μετά μια αιφνιδιαστική επίθεση στις αρχές Αυγούστου.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, εκτίμησε ότι περίπου 10.000 μέλη του βορειοκορεατικού στρατού βρίσκονταν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

«Το περιμένω να τους δω να πολεμούν στο πεδίο της μάχης σύντομα», είχε δηλώσει τότε.

Είχε πει επίσης ότι «δεν είχε δει σημαντικές πληροφορίες» για Βορειοκορεάτες στρατιώτες που «μετέχουν ενεργά στη μάχη».

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Ζελένσκι τον είχε διαβεβαιώσει ότι ορισμένοι Βορειοκορεάτες στρατιώτες είχαν ήδη εμπλακεί στις εχθροπραξίες και υπέστησαν απώλειες στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Αξιωματούχοι της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης και ένας οργανισμός έρευνας δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα παρείχε καύσιμα, αντιαεροπορικούς πυραύλους και οικονομική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ με αντάλλαγμα αυτά τα στρατεύματα να συμμετέχουν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Εντολή απομάκρυνσης οικογενειών σε Ουκρανία, η Ρωσία κατέλαβε οικισμούς

Εντολή εκκένωσης για οικογένειες 16 οικισμών στη Ντνιπροπετρόφσκ έδωσαν οι ουκρανικές αρχές λόγω επιδείνωσης της ασφάλειας, καθώς εντείνονται τα ρωσικά πλήγματα και η ανάπτυξη δυνάμεων στη ζώνη, σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή Γκάνζα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα στόχος με 620 ουκρανικά drones μέσα στη νύχτα

Ο δήμαρχος Μόσχας ανακοίνωσε πως 620 drones εξαπολύθηκαν στην περιφέρεια από Ουκρανία, με 180 να καταρρίπτονται. Ο κυβερνήτης ανέφερε τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα 10χρονο κορίτσι, και φωτιά σε αποθήκη της Wildberries.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί τη Βρετανία για ουκρανική χρήση βρετανικών drones

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε τη Βρετανία για συνενοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων μέσω ουκρανικών drone βρετανικής κατασκευής και προειδοποίησε για συνέπειες λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας με το Κίεβο.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Πλήγμα σε δύο εμπορικά πλοία σε ουκρανικά λιμάνια

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν δύο φορτηγά πλοία στα λιμάνια Οδησσού και Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, καθώς τα πλοία χρησιμοποιούνταν για εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το Υπ. Άμυνας.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε Ισμαήλ και Οδησσό, μία νεκρή στην Αστραχάν

Ρωσική επίθεση έπληξε τη νύχτα υποδομές στο λιμάνι Ισμαήλ στην Οδησσό, με τις πυρκαγιές να έχουν κατασβεστεί. Η Μόσχα δήλωσε ότι στόχευσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υπόστεγα εξοπλισμού και αποθήκες ναυτικών drones.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί από ουκρανική πυραυλική επίθεση στη Ρωσία

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα στο χωριό Κολόσκοβο της περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.