Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025 χωρίς ψηφοφορία από τη Βουλή.
Είμαστε αντιμέτωπoι με την ώρα της αλήθειας, προειδοποίησε ο Μπαρνιέ, ο οποίος τόνισε ότι όλοι πλέον καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση Μπαρνιέ για παράκαμψη της Βουλής, η πρόεδρος της Κ.Ο. της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ματίλντ Πανό, δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, σε ανάρτηση στο X το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει κατά του Μπαρνιέ σε πρόταση δυσπιστίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν 24 ώρες για να υποβάλλουν πρόταση δυσπιστίας. Μετά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, πρέπει να περάσουν 48 ώρες προτού η Βουλή ξεκινήσει να συζητά την πρόταση. Η ψηφοφορία επί της πρότασης πρέπει να διεξαχθεί εντός τριών ημερών.
Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Μπαρνιέ έκανε άλλη μια σημαντική παραχώρηση στο ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα της Μαρίν Λεπέν (RN), εγκαταλείποντας τις προγραμματισμένες περικοπές στις επιστροφές από τις δαπάνες για φάρμακα, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να περάσει τον προϋπολογισμό του για το 2025.
Ο Μπαρνιέ και η Λεπέν μίλησαν σήμερα, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο αργότερα το απόγευμα, την οποία το RN και η αριστερά έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Μπαρνιέ υποχωρεί στις απαιτήσεις του RN, αφού ακύρωσε μια αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ την περασμένη εβδομάδα.
Οι προσπάθειες του Μπαρνιέ να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025 απειλούν να βυθίσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στη δεύτερη πολιτική κρίση μέσα σε έξι μήνες.
Από τη σύστασή της τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ βασίστηκε στην υποστήριξη του RN για την επιβίωσή της. Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό επιδιώκει να χαλιναγωγήσει το σπειροειδή δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας, μέσω αύξησης φόρων και περικοπών δαπανών ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.