Η επιδημία του κοροναϊού πλήττει όλο και περισσότερο αγορές και οικονομίες, με τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να λαμβάνουν σκληρά μέτρα προστασίας, καθώς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 110.000 κρούσματα σε τουλάχιστον 110 χώρες. Η Κίνα, όπως αναφέρει ανάλυση του CNBC, είναι η χώρα που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, ενώ η ασθένεια επεκτείνεται ταχύτατα ανά την υφήλιο με χώρες όπως Ιταλία, Ιράν και Νότια Κορεία να έχουν ανακοινώσει χιλιάδες κρούσματα.
Ο φόβος για μία πανδημία έχει κάτι παραπάνω από αρνητικές συνέπειες στις αγορές, με τις μετοχές να έχουν εμφανίσει εντυπωσιακή πτώση, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Το CNBC παρουσιάζει έξι γραφήματα τα οποία απεικονίζουν τις επιπτώσεις της επιδημίας σε οικονομίες και αγορές από την έναρξή της έως και σήμερα.
Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη
Οι υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του στις αρχές Μαρτίου προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του τόσο για τη διεθνή όσο και για τις περισσότερες οικονομίες. Μεγάλο αναμένεται ότι θα είναι το πλήγμα για την Κίνα, με τον διεθνή οργανισμό να προβλέπει ότι η ανάπτυξη της φέτος θα φθάσει στσο 4,9%, αρκούντως χαμηλότερη από το 5,7% που ανέμενε ο ΟΟΣΑ πριν ξεσπάσει η νόσος. Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία αναμένεται ανάπτυξη 2,4% έναντι 2,9% πριν.
Υποχώρηση της μεταποίησης
Ο κλάδος μεταποίησης στην Κίνα έχει υποχωρήσει δραματικά, με τον δείκτη Caixin/Markit Manufacturing PMI να διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στο 40,3, δηλαδή χαμηλότερα από το όριο του 50, υποδεικνύοντας συρρίκνωση. Η πτώση της κινεζικής μεταποίησης δεν αποτελεί «εσωτερικό πρόβλημα» με δεδομένο ότι η χώρα είναι το «εργοστάσιο του πλανήτη» και ως εκ τούτου υπάρχουν διαδοχικές αρνητικές επιπτώσεις.
Συρρίκνωση του κλάδου υπηρεσιών
Ανάλογη πορεία έχει ακολουθήσει και ο κλάδος υπηρεσιών στην Κίνα, με τον αντίστοιχο δείκτη να προσγειώνεται τον Φεβρουάριο στο 26,5, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 15 ετών. Ανάλογη εικόνα εμφανίζει ο εν λόγω κλάδος και στις ΗΠΑ, βάσει των στοιχείων της IHS Markit.
«Βουτιά» για το πετρέλαιο
Ο συνδυασμός κοροναϊού και πολέμου μεταξύ Σ. Αραβίας και Ρωσίας έχει οδηγήσει σε ισχυρή πτώση τις τιμές του μαύρου χρυσού. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η χαλάρωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα φέρει αντίστοιχη χαλάρωση και στη ζήτηση πετρελαίου.
Ελεύθερη πτώση αγορών
Οι μετοχές έχουν υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, με τη Wall Street να έχει εισέλθει σε bear market, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνονται, πλέον, σε επίπεδα ανάλογα με αυτά πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα
Οι φόβοι των επενδυτών για ύφεση στην παγκόσμμια οικονομία τους στρέφουν σε ασφαλή καταφύγια και κυρίως στα ομόλογα μεγάλων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Αποτέλεσμα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, αναγκάζοντας και τη Fed να παρέμβει μειώνοντας κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια.