ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Το Λάργκο Σόφιας
Το Λάργκο, τοποθετημένο στο κέντρο της Σόφιας. Σημαντικό αρχιτεκτονικό σύμβολο της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Βουλγαρία: Πρώτο κόμμα το Gerb στις εκλογές, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Σύμφωνα με το έξιτ πολ της εταιρείας Alpha Research και εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το Gerb θα έχει 74 έδρες στη 240μελή Βουλή, το CC/BD 42 και η «Αναγέννηση» 36.

Το συντηρητικό Gerb αναδεικνύεται για άλλη μια φορά πρώτο κόμμα αποσπώντας πάνω από το ένα τέταρτο των ψήφων στις έβδομες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο δεν φαίνεται να εξασφαλίζει ούτε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ούτε συμμάχους για να κυβερνήσει τερματίζοντας το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Οι δυνάμεις των κομμάτων δεν έχουν αλλάξει σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές: το Gerb κερδίζει με ποσοστό 26,4%, το φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» (CC/BD) παραμένει στη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 15%, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ. Το εθνικιστικό Vazrajdane («Αναγέννης) ακολουθεί με ποσοστό περίπου 13%.

Οι σημερινές εκλογές προκηρύχθηκαν αφού τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις προηγούμενες εκλογές, στις 9 Ιουνίου, όπου κανένα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το έξιτ πολ της εταιρείας Alpha Research και εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το Gerb θα έχει 74 έδρες στη 240μελή Βουλή, το CC/BD 42 και η «Αναγέννηση» 36.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταγγελία για τον αυταρχισμό Ορτέγα μετά την άρνηση εκλογών

Ο Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε τον Ντανιέλ Ορτέγα «αυταρχικό» μετά την άρνησή του να προκηρύξει εκλογές, τονίζοντας ότι ο Ορτέγα παραμένει στην εξουσία από το 2007 και απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να επιτρέψει την επιστροφή της αντιπολίτευσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Εκλογές την άνοιξη του 2027 με στόχο την αυτοδυναμία

Εκλογές το 2027, στόχος η αυτοδυναμία, όχι στην ακυβερνησία τα βασικά μηνύματα του Κ. Μητσοτάκη από την ΚΟ. Το ξεσπάθωμα για ΟΠΕΚΕΠΕ, που αποσκοπεί η επίθεση στον Τσίπρα και ο μοναχικός γαλάζιος αντάρτης.
Κώστας Τσουκαλάς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Μετεξεταστέος ο πρωθυπουργός στα οικονομικά, άριστος στις αλχημείες

Ο Κώστας Τσουκαλάς επικρίνει τον πρωθυπουργό για τις προτεραιότητές του, συγκρίνοντας την απόρριψη προτάσεων στήριξης νέων με σπατάλες για πανεπιστημιακά μέτρα, και μιλά για σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ευθύνη της κυβέρνησης.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ζητώ ψήφο αλλαγής με ήθος, σοβαρότητα και αξιοπιστία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ για αξιοπιστία και ήθος με καταψήφιση της ΝΔ, παρουσιάζοντας τη πλήρη κοστολόγηση της 13ης σύνταξης και του ΕΚΑΣ, απαντώντας στις επικρίσεις της κυβέρνησης.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Γελάμε με τις κατηγορίες Γεωργιάδη περί ξενόδουλης αντιπολίτευσης

Ο Κώστας Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ ζήτησε άμεσες εκλογές, τονίζοντας πως η ζημιά της κυβέρνησης είναι πολιτική και ηθική. Επέκρινε τη διαφορετική μεταχείριση πολιτικών και σχολίασε πως το σκάνδαλο είναι πραγματικό και σοβαρό.