Σε 210 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κοροναϊού που καταγράφηκαν σήμερα στη Γερμανία, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 1.112 από 902 που ήταν χθες Κυριακή, σύμφωνα με το ίδιο. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, 484, εντοπίζεται στην δυτική περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας.
Πιέσεις δέχεται ο Τζόνσον για αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού
Παράλληλα στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης συνόδου που θα διεξαχθεί για να εξετάσει η κυβέρνηση αν θα υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.
Η Βρετανία έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει 3 θανάτους και 278 κρούσματα του νέου κοροναϊού. Η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της χώρας, η Tesco, περιόρισε την αγορά σε μεγάλη ποσότητα κάποιων προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται τα αντισηπτικά τζελ και μαντηλάκια, τα μακαρόνια και το γάλα μακράς διαρκείας.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού συνεχίζει να αυξάνεται στη Βρετανία και στον κόσμο», δήλωσε ο Τζόνσον. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις για να προστατεύσουμε το κοινό βάσει των πιο πρόσφατων επιστημονικών συστάσεων».
Η βρετανική επιστημονική ομάδα έκτακτης ανάγκης συμπέρανε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ιός αυτός είναι πιθανό να εξαπλωθεί σημαντικά και η κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα αν θα περάσει στην λεγόμενη «φάση καθυστέρησης» του νέου κοροναϊού που προβλέπει το σχέδιό της.
Καθώς τα ράφια ορισμένων σουπερμάρκετ της Βρετανίας άδειασαν από βασικά αγαθά όπως χαρτί υγείας, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας που θα επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης γύρω από την εξάπλωση του κοροναϊού.
Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν σχέδια να κλείσουν τα μουσεία, οι γκαλερί ή οι αίθουσες συναυλιών ή να δοθεί εντολή για την ματαίωση αθλητικών εκδηλώσεων ή για τη διεξαγωγή τους χωρίς κόσμο.
«Δεν βρισκόμαστε κοντά σε αυτό το στάδιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC. «Δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχει κοινό σε τέτοιες εκδηλώσεις ή να ματαιωθούν σε αυτό το στάδιο, αλλά η κατάσταση τελεί πάντα υπό εξέταση», πρόσθεσε.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι δεν χρειάζεται οι καταναλωτές να προβαίνουν στη μαζική αγορά τροφίμων.
«Είμαστε βέβαιοι ότι τα σουπερμάρκετ μας διαθέτουν τις απαραίτητες αλυσίδες ανεφοδιασμού για να παραμείνουν τα ράφια γεμάτα», υπογράμμισε.
Η Σαουδική Αραβία απαγορεύει τα ταξίδια από και προς 9 χώρες, λόγω κοροναϊού
Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε τα ταξίδια προς και από εννέα χώρες για τους πολίτες και τους κατοίκους της εξαιτίας της ανησυχίας για την πιθανή εξάπλωση του κοροναϊού, ενώ απαγορεύθηκε επίσης η είσοδος σε όλους όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες αυτές ή τις επισκέφθηκαν τις προηγούμενες 14 ημέρες, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Οι εννέα χώρες είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, ο Λίβανος, η Συρία, η Νότια Κορέα, η Αίγυπτος, η Ιταλία και το Ιράκ.
Σύμφωνα με την πηγή του SPA, θα ανασταλούν όλες οι πτήσεις και οι ναυτικές συνδέσεις ανάμεσα στο βασίλειο και τις εννέα χώρες, εξαιρουμένων μόνο πτήσεων ή δρομολογίων πλοίων για την κατεπείγουσα απομάκρυνση πολιτών του βασιλείου και ταξιδιών ή δρομολογίων που συνδέονται με το εμπόριο.
Η Ρουμανία αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Ιταλία
Η Ρουμανία ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς και από την Ιταλία για δύο εβδομάδες από σήμερα επιδιώκοντας να περιορίσει τη διάδοση του κοροναϊού καθώς ο αριθμός των νέων λοιμώξεων αυξήθηκε στη χώρα, ανακοίνωσε ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών Μάρτσελ Βέλα.
Από τις 26 Φεβρουαρίου, η Ρουμανία έχει επιβεβαιώσει 15 κρούσματα του κοροναϊού σε ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία, όπου εργάζονται περίπου 1,3 εκατομμύριο Ρουμάνοι.
«Επιβάλλουμε διακοπή των πτήσεων προς και από την Ιταλία από όλες τις αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν σε όλα τα αεροδρόμια στη Ρουμανία, από σήμερα στις 10:00 (ώρα Γκρίνουιτς, 12:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 23 Μαρτίου», δήλωσε ο Βέλα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα για τον κοροναϊό.
Πτήσεις προς και από την Ιταλία πραγματοποιούν στη Ρουμανία οι αεροπορικές εταιρείες Tarom, που είναι ο εθνικός αερομεταφορέας, Wizz Air, Ryanair και Blue Air.
Ο Βέλα δήλωσε πως δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τα χερσαία σημεία μεθοριακού ελέγχου, όμως υπογράμμισε πως οι άνθρωποι που φθάνουν από την Ιταλία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και το Ιράν θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για ελέγχους.
Οι αρχές έχουν επίσης δηλώσει πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία. Αυτή τη στιγμή περίπου 13.000 Ρουμάνοι, που έχουν επαναπατρισθεί από την Ιταλία, έχουν αυτοπεριορισθεί στα σπίτια τους για 14 ημέρες.
Περαιτέρω μειώσεις πτήσεων ανακοινώνουν οι αεροπορικές
Στο μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρείες easyJet και British Airways, που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία, πρόκειται να μειώσουν τις πτήσεις τους προς τη βόρεια Ιταλία τις επόμενες τρεισήμισι εβδομάδες.
Συγκεκριμένα η EasyJet ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να μειώνει μέχρι τις 3 Απριλίου τον αριθμό των πτήσεων προς και από τα αεροδρόμια Μαλπένσα και Λινάτε του Μιλάνου, καθώς και προς και από τα αεροδρόμια της Βενετίας και της Βερόνα.
Η British Airways, η οποία ανήκει στην IAG, ανακοίνωσε πως επανεξετάζει τον προγραμματισμό της και πρόσθεσε πως έχει έρθει σε επαφή με όλους τους πελάτες της που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα.
«Προσφέρουμε επίσης στους πελάτες, που έχουν κλείσει για να πετάξουν πριν από τις 2 Απριλίου, την επιλογή να αλλάξουν τις κρατήσεις τους για άλλη ημερομηνία μέχρι το τέλος Μαΐου ή να πετάξουν μέσω της Ζυρίχης ή της Γενεύης», ανέφερε η BA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Στο μεταξύ, η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAAC) ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών μειώνοντας τις χρεώσεις για τα αεροδρόμια και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας καθώς και αναβάλλοντας τον προγραμματισμό των πτήσεων για τη θερινή σεζόν.
H CAAC ανέφερε πως η αξιολόγηση των εταιρειών βάσει του κατά πόσο τηρούν τον προγραμματισμό των πτήσεων θα ανασταλεί, ενώ θα μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση της επανάληψης των διεθνών πτήσεων.
Εξάλλου αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης του Πεκίνου, ο Λι Χούι, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως οι ξένοι που διαμένουν στην κινεζική πρωτεύουσα δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη απαραίτητα ταξίδια στη διάρκεια του ξεσπάσματος του κοροναϊού και πρόσθεσε πως η πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενη πίεση εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των εισαγόμενων από το εξωτερικό κρουσμάτων.
Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Νιγηρία
Οι αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν σήμερα το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, όπως έγραψε ο υπουργός Υγείας Οσάγκι Εχανίρε στο Twitter.
Το πρώτο κρούσμα ήταν ένας Ιταλός που έφτασε στο Λάγκος στις 24 Φεβρουαρίου από το Μιλάνο με πτήση των Turkish Airlines μέσω της Κωνσταντινούπολης. Την επομένη της άφιξής του στη Νιγηρία ταξίδεψε στην πολιτεία Ογκούν όπου είναι η εργασία του και πέρασαν δύο ημέρες προτού διαγνωστεί ως φορέας του SARS-CoV-2 και τεθεί σε καραντίνα.
Αυτό το κρούσμα, το πρώτο στην υποσαχάρια Αφρική, προκάλεσε ανησυχία για ξέσπασμα επιδημίας στο Λάγκος, μια πόλη με 20 εκατομμύρια κατοίκους. Όμως μέχρι σήμερα παρέμενε το μοναδικό επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Νιγηρία.
Ο Εχανίρε εξήγησε στην ανάρτησή του: «Το νέο κρούσμα εντοπίστηκε στην πολιτεία Ογκούν και είναι επαφή του πρώτου, ένα από τα 40 άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνα, και παρακολουθείται στενά. Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή».
Ο επιθεωρητής υγείας της πολιτείας του Λάγκος, ο Ακίν Αμπαγιόμι, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι οι αρχές της Νιγηρίας αντιμετωπίζουν «κάποια προβλήματα» στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους ανθρώπους που ήταν στην ίδια πτήση με τον Ιταλό.
Προς σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα στην Κίνα
Σταδιακή επαναλειτουργία της Disneyland ή των καταστημάτων IKEA, κλείσιμο νοσοκομείων εκστρατείας: η Κίνα κατευθύνεται προς μία πολύ σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από ενάμισι μήνα ισχύος δρακόντειων περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της επιδημίας Covid-19.
Η χώρα όπου γεννήθηκε ο νέος ιός τύπου κορώνα στο τέλος του 2019 διαπιστώνει υποχώρηση της επιδημίας εδώ και λίγες εβδομάδες στο έδαφός της, την ώρα που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν δρακόντεια, και πολλοί κάτοικοι προτιμούν να παραμένουν στα σπίτια τους, κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι πεζοί και αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους του Πεκίνου.
Η κίνηση στην κινεζική πρωτεύουσα παραμένει πολύ μειωμένη σε σχέση με την συνήθη εικόνα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν σχεδόν άδεια, ενώ πολύ λίγοι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς προστατευτική μάσκα.
Ομως, στην Ουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων όπου εμφανίσθηκε ο ιός, πολλές ενδείξεις δημιουργούν ελπίδες για σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνας που επιβλήθηκαν στις 23 Ιανουαρίου. Το αεροδρόμιο της πόλης ανακοίνωσε ότι ορισμένα από τα στελέχη του επέστρεψαν στην εργασία τους, χωρίς να δίνονται πληροφορίες για τον χρόνο επανάληψης των πτήσεων.
Οι υπάλληλοι όλων των αεροδρομίων της επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, έχουν λάβει από την Πέμπτη εντολή να επιστρέψουν στις εργασίες τους.
Απόδειξη της υποχώρησης της επιδημίας στην Ουχάν, τα 14 από 16 νοσοκομεία εκστρατείας που άνοιξαν για τους προσβληθέντες από την νόσο κατοίκους έχουν κλείσει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Τα νοσοκομεία αυτά ήταν εγκατεστημένα σε εργοστάσια, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εκθεσιακό πάρκο.
Σε ολόκληρη την Κίνα, 19.000 ασθενείς παραμένουν σε νοσηλεία, έναντι 58.000 στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας υπαινίχθηκε την Παρασκευή ότι ο αποκλεισμός της επαρχίας Χουμπέι θα λάβει προσεχώς τέλος.
«Η ημέρα που όλο ο κόσμος περιμένει δεν πρέπει να είναι και τόσο μακριά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντινγκ Σιαντζιάνγκ , αναπληρωτής γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.
Κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι εκφράζουν την ανυπομονησία τους για την άρση των μέτρων που θα τους επιτρέψει να βγουν από τα σπίτια τους, κυρίως στις ζώνες της επαρχίας όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα εδώ και εβδομάδες.
Η επίσκεψη υψηλόβαθμης αξιωματούχου του κομμουνιστικού καθεστώτος την περασμένη εβδομάδα διαταράχθηκε από εκδηλώσεις αποδοκιμασίας, με τους αποκλεισμένους κατοίκους να παραπονούνται για προβλήματα τροφοδοσίας.
Οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι έδωσαν εντολή στην επιχειρήσεις να μην επαναλειτουργήσουν πριν από τις 10 Μαρτίου. Ωστόσο, απαραίτητες επιχειρήσεις, όπως τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία, παρέμειναν ανοικτά.
Στην Σανγκάη, το σύμπλεγμα της Disneyland επαναλειτούργησε τμηματικά σήμερα. Το ίδιο το πάρκο παρέμεινε κλειστό, αλλά «περιορισμένος αριθμός» καταστημάτων, εστιατορίων και ένα ξενοδοχείο άνοιξαν στο κοινό, ανακοίνωσε ο αμερικανικός όμιλος.
Ο όμιλος IKEA ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι επαναλειτούργησαν περισσότερα από τα μισά από τα τριάντα καταστήματά του στην Κίνα.
Κρίσιμες οι επόμενες οκτώ ημέρες, λένε Ιταλοί επιστήμονες
Οι Ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι επόμενες οκτώ ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊου.
Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητά από τους Ιταλούς «να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν». Ο επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.
Ο Ριτσάρντι εκτιμά ωστόσο ότι «το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής».
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Stampa, αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση της πίεσης επί των ιταλικών μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται τόσο οι ασθενείς του κοροναϊού, όσο και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας, της χώρας που πλήττεται πλέον βαρύτερα από οποιαδήποτε άλλη πλην Κίνας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού, έθεσε χθες Κυριακή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της σε καραντίνα, μέτρο χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη, που αποφασίστηκε να επιβληθεί για να ανασχεθεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19, που έχει μολύνει τουλάχιστον 109.000 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο και προκάλεσε έναν πρώτο θάνατο στην αφρικανική ήπειρο.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους χαιρέτισε τα «θαρραλέα» μέτρα της Ρώμης και τις «αληθινές θυσίες» της Ιταλίας.
Άλλοι 133 θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας που προκαλεί ο SARS-CoV-2 καταγράφηκαν τις περασμένες 24 ώρες.
Τα μέτρα περιορισμού, που θα ισχύσουν ως την 3η Απριλίου, εκτείνονται σε τεράστια έκταση της βόρειας Ιταλίας, από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα, ως τη Βενετία, τουριστικό μαγνήτη.
Οι 15 και πλέον εκατομμύρια Ιταλοί που ζουν μέσα σε αυτή την «κόκκινη ζώνη» θα δουν τις μετακινήσεις τους να περιορίζονται δραστικά. Τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες παραμένουν ανοικτά προς το παρόν. Τα δύο μιλανέζικα αεροδρόμια και αυτό της Βενετίας μένουν επίσης ανοικτά, αλλά με πολύ μειωμένο τον αριθμό των πτήσεων. Οι χώρες που γειτονεύουν με την Ιταλία (Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία) διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορά τους, ωστόσο θα επιβάλλουν κάποιους περιορισμούς.