ΓΔ: 2178.14 -0.03% Τζίρος: 86.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:33:42
Βάρκα με μετανάστες
Μεταναστευτικό ζήτημα: μετανάστες σε φουσκωτή βάρκα διασχίζουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Επιτάχυνση επιστροφών των παράνομων μεταναστών ζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να υπενθυμίσει την αποφασιστικότητά του «να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ένωσης με διάφορα διαθέσιμα μέσα».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν την «επιτάχυνση των επιστροφών» των παράνομων μεταναστών από την ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου.

Το μεταναστευτικό ζήτημα θα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που έχει λάβει το ΑΜΠΕ, αρχικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επισημάνει ότι «η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση». Στη συνέχεια, αναμένεται να ζητήσει «την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και τις χώρες διέλευσης, μέσω αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, με σκοπό την πρόληψη παράτυπων αναχωρήσεων και απωλειών ζωών».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται, να ζητήσουν «αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και παράλληλα να καλέσουν την Επιτροπή και το Συμβούλιο να υποβάλουν «ταχέως» μια νέα κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να υπενθυμίσει την αποφασιστικότητά του «να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ένωσης με διάφορα διαθέσιμα μέσα» και να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του «για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς». Αναμένεται ακόμη να επισημανθεί ότι «θα πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζοντας ότι «οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί είναι το κλειδί για την τακτική και συντεταγμένη μετανάστευση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Ζαχαριάδης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί νέα κρίση ακρίβειας

Ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε πως η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει την Κύπρο και κάθε ευρωπαϊκή χώρα υπό απειλή, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση της ακρίβειας και κάλεσε σε ενότητα στον προοδευτικό χώρο.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Να καταδικαστεί από την ΕΕ η παράνομη πρακτική της Τουρκίας

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε στον ΣΚΑΪ πως η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο και ζήτησε σαφή καταδίκη από την ΕΕ. Άσκησε κριτική στη ΝΔ για τη στάση της και χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαχείριση ακρίβειας από την κυβέρνηση.
Χέρι με ψηφοδέλτιο κάλπη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισλανδία: Η κυβέρνηση προτείνει δημοψήφισμα για διαπραγματεύσεις με ΕΕ

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας σχεδιάζει δημοψήφισμα το φθινόπωρο για το αν πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ, με το νομοσχέδιο να κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα και το δημοψήφισμα να αναμένεται τον Σεπτέμβριο.
Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πιθανή διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η ρωσική κυβέρνηση θα συνεδριάσει άμεσα για να εξετάσει τη διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νόβακ, μετά τις δηλώσεις Πούτιν για πιθανή διακοπή λόγω της κρίσης στο Ιράν.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν στηρίζει κράτη μέλη για προστασία πολιτών από κρίσεις Ιράν-Μ. Ανατολής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι, μετά το "Κολλέγιο Ασφάλειας", θα εστιάσει στην υποστήριξη των κρατών-μελών και στην προστασία των πολιτών της ΕΕ, λόγω των εξελίξεων στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Καμία άμεση απειλή για την πετρελαϊκή τροφοδοσία της ΕΕ

Η Κομισιόν ενημερώνει τα κράτη της ΕΕ ότι δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια της τροφοδοσίας πετρελαίου από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, παρά την άνοδο 9% στις τιμές και τα προβλήματα στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Χορμούζ.