ΓΔ: 2701.69 -0.18% Τζίρος: 432.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Φινλανδίας

Το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει χερσαία διοίκηση στην ανατολική Φινλανδία

Η Φινλανδία προσχώρησε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ πέρυσι, ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της γειτονικής Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022 και οργανώνει την παρουσία της Συμμαχίας στο έδαφός της.

Το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει μια νέα χερσαία διοίκηση στην Φινλανδία κοντά στα ρωσικά σύνορα το επόμενο έτος, επιφορτισμένη με την ηγεσία των επιχειρήσεων των χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας στη βόρεια Ευρώπη σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας.

Η Φινλανδία προσχώρησε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ πέρυσι, ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της γειτονικής Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022 και οργανώνει την παρουσία της Συμμαχίας στο έδαφός της.

«Σήμερα το πρωί, αποφάσισα ότι θα προτείνουμε στο ΝΑΤΟ τη δημιουργία της διοίκησης σε συνδυασμό με το αρχηγείο του στρατού στο Μίκκελι», δήλωσε ο υπουργός Άντι Χάκανεν, σε συνέχεια της ανακοίνωσής του τον Ιούνιο ότι όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είχαν δώσει την πολιτική τους συγκατάθεση για το σχέδιο.

Το κέντρο, το οποίο το ΝΑΤΟ αποκαλεί Multi Corps Land Component Command, (Χερσαία Τμηματική Διοίκηση Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού) θα λειτουργεί υπό την κοινή διοίκηση Norfolk Joint Force Command της συμμαχίας με έδρα τις ΗΠΑ και από κοινού με τη δική της διοίκηση χερσαίων δυνάμεων της Φινλανδίας, η οποία βρίσκεται ήδη στο Μίκκελι , περίπου δύο ώρες οδικώς από τα φινλανδικά-ρωσικά σύνορα.

Ο Χάκανεν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η μονάδα θα έχει αρχικά ετήσιο προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ και θα αποτελείται από μερικές δεκάδες διεθνείς αξιωματούχους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία, η οποία επίσης εντάχθηκε στην συμμαχία εφέτος, δήλωσαν ότι η Σουηδία θα συντονίζει τις επισκέψεις των ξένων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και τα διεθνή γυμνάσια στην βόρειο Φινλανδία.

Ωστόσο το Ελσίνκι δεν προσβλέπει το ίδιο είδος μόνιμης πολυεθνικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί, για παράδειγμα, στις γειτονικές χώρες της Βαλτικής, δεδομένου του σημαντικού μεγέθους βτων ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου σήμερα, ο διοικητής του φινλανδικού στρατού, Πάσι Βαλιμάκι, δήλωσε ότι το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της νέας μονάδας θα αποφασισθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αλλά αρχικά θα επιβλέπει τον σχεδιασμό επιχειρήσεων χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή της Σκανδιναβίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεραπετρίτης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Κοινές υβριδικές απειλές για την Ευρώπη σε βορρά και νότο

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η Φινλανδή ομόλογος του, Ελίνα Βαλτόνεν τόνισαν την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε υβριδικές απειλές, γεωπολιτικές κρίσεις και προκλήσεις ασφάλειας.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Στουμπ: Σε Τραμπ για NATO - Η Ευρώπη αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι το ΝΑΤΟ γίνεται πιο «ευρωπαϊκό» με αυξημένη ευρωπαϊκή ευθύνη. Ο Τραμπ εξετάζει την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αναφέρει η Daily Telegraph.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Τέως πρόεδρος Φινλανδίας: Απαραίτητος ο διάλογος Ευρωπαίων με Πούτιν

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνομιλήσουν απευθείας με τον Πούτιν όπως κάνει ο Τραμπ, αντί να αρνούνται τον διάλογο, χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση παράλογη.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Η Ιταλία στηρίζει απόλυτα τη Γερμανία

Η Ιταλία, μέσω της πρωθυπουργού Μελόνι, εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη στη Γερμανία μετά τη ρωσική υβριδική επίθεση στη Λειψία και τονίζει την ανάγκη κοινής απάντησης και στενής συνεργασίας για την ασφάλεια όλων.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ρωσικής επίθεσης σε χώρες του ΝΑΤΟ, λέει ΕΕ

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν στοιχεία για ρωσική στρατιωτική απειλή κατά χωρών του ΝΑΤΟ, διαψεύδοντας σχετικές ανησυχίες που μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ελβετική σημαία βουνά
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Οι ψηφοφόροι πιθανόν να απορρίψουν αυστηρότερη ουδετερότητα

Η πλειοψηφία των Ελβετών ψηφοφόρων φαίνεται να απορρίπτει την αυστηρότερη ουδετερότητα, που θα περιόριζε τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις κυρώσεις, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δείχνει 54% κατά και 42% υπέρ της πρότασης.