ΓΔ: 2498.11 -0.11% Τζίρος: 196.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:33:39
Κοινοβούλιο Βουδαπέστης όψη
Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας και ο ποταμός Δούναβης σε ειδυλλιακή ανατολή στη Βουδαπέστη.

Η Ουγγαρία ζητά από την ΕΕ την άρση της ασυλίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης

Ο 43χρονος δικηγόρος Πέτερ Μαγιάρ, που παλαιότερα πρόσκειτο στην κυβέρνηση, έχει κατηγορήσει τον Όρμπαν για διαφθορά και πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουγγαρίας ζήτησε από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει την κοινοβουλευτική ασυλία του Πέτερ Μαγιάρ, του κυριότερου πολιτικού αντιπάλου του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο εισαγγελέας Πέτερ Πολτ, που είναι υποστηρικτής του Όρμπαν και πρώην μέλος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι ο Μαγιάρ φέρεται να άρπαξε το κινητό τηλέφωνο ενός άνδρα ο οποίος τον είχε ηχογραφήσει σε ένα μπαρ, στις 21 Ιουνίου. Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής «πήγε με τα πόδια στην όχθη του ποταμού και το πέταξε στον Δούναβη. Αυτή η συμπεριφορά ισοδυναμεί με κλοπή», ανέφερε.

Το τηλέφωνο αργότερα βρέθηκε και επεστράφη στον ιδιοκτήτη του.

Ο Μαγιάρ και το γραφείο της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του πρακτορείου Reuters για κάποιο σχόλιο.

Ο Μαγιάρ, που εισήλθε στην πολιτική σκηνή τον Φεβρουάριο, ηγείται ενός κεντροδεξιού κόμματος που, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση στις αρχές Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι 43% για το Fidesz του Όρμπαν. Ο 43χρονος δικηγόρος, που παλαιότερα πρόσκειτο στην κυβέρνηση, έχει κατηγορήσει τον Όρμπαν για διαφθορά και πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία θα διεξαχθούν στις αρχές του 2026.

Το κόμμα Tisza του Μαγιάρ απέσπασε ποσοστό περίπου 30% στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και ήρθε δεύτερο, μετά το Fidesza. Εξέλεξε επτά ευρωβουλευτές, οι οποίοι εντάχθηκαν στην ευρωομάδα του Λαϊκού Κόμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, επισκέπτεται αύριο τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκοντας το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων μετά τη βαριά ήττα του Βίκτορ Ορμπάν.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στήριξη υπουργών στη νίκη Μάγιαρ στην Ουγγαρία

Γερμανοί πολιτικοί χαιρετίζουν τη νίκη της ουγγρικής αντιπολίτευσης. Ο Βάντεφουλ τόνισε την πολιτική αλλαγή, ενώ ο Κλινγκμπάιλ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα νίκη για την Ευρώπη και ήττα για τον Πούτιν.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: «Η Ουγγαρία επέλεξε την Ευρώπη» με νίκη του Μαγιάρ

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη νίκη Μαγιάρ λέγοντας πως «η Ουγγαρία διάλεξε την Ευρώπη» και υπογράμμισε πως με την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή πορεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται ισχυρότερη.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Όρμπαν καλεί τους Ούγγρους να αντισταθούν στην «τυραννία» του Μαγιάρ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, κάλεσε τους υποστηρικτές του να επαναφέρουν τη δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι έχει συνθλιβεί από τη νέα κυβέρνηση. Έκανε δηλώσεις μετά από εισβολή εισαγγελέων σε γραφεία του Fidesz.
Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης Ουγγαρίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποδέσμευση 10 δισ. ευρώ που παραμένουν παγωμένα λόγω ανησυχιών για διαφθορά. Τα κονδύλια είναι ζωτικής σημασίας για την ουγγρική οικονομία.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Πλεύρη-Ούγγρου ΥΠΕΣ για το μεταναστευτικό ζήτημα

Ο Θάνος Πλεύρης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ούγγρο ομόλογό του για τις μεταναστευτικές πιέσεις στην ΕΕ, συμφωνώντας στην ενισχυμένη συνεργασία Ελλάδας-Ουγγαρίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την προστασία των συνόρων.