ΓΔ: 2119.8 -0.50% Τζίρος: 44.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:29:41
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
Φωτογραφία Shutterstock

«Σχέδιο νίκης» επί της Ρωσίας θα παρουσιάσει ο Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον

Πριν από το ταξίδι την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις, και θα μιλήσει στον ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι θα παρουσιάσει «σχέδιο νίκης» για τον τερματισμό του πολέμου.

Προτού εκπνεύσει η θητεία του Τζο Μπάιντεν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον προέτρεψε επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας με όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ.

Πριν από το κρίσιμο ταξίδι την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφια για την προεδρία, Καμάλα Χάρις, και θα μιλήσει στον ΟΗΕ, ο Ζελένσκι είπε ότι θα παρουσιάσει «σχέδιο νίκης» για τον τερματισμό του πολέμου.

Το όραμα Ζελένσκι για ειρήνη δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, ωστόσο σε ενημέρωση στο Κίεβο, ο Ζελένσκι είπε ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή χτυπημάτων με δυτικούς πυραύλους εντός της Ρωσίας, κάτι που το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow. Όμως ο Λευκός Οίκος παραμένει επιφυλακτικός. 

Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να πείσει τον Μπάιντεν όταν συναντηθούν την Πέμπτη, ο Ζελένσκι εστίασε στο γεγονός ότι ο πρώτος είχε στο παρελθόν «αλλάξει τις απόψεις του» ύστερα από «εκτεταμένες συζητήσεις». 

«Ο Μπάιντεν μπορεί να ενισχύσει την Ουκρανία και να λάβει σημαντικές αποφάσεις ώστε να γίνει ισχυρότερη και να προστατεύσει την ανεξαρτησία της όσο είναι πρόεδρος των ΗΠΑ. Νομίζω ότι είναι μια ιστορική αποστολή τελικά» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Εκτός από τη συνάντηση με την Κάμαλα Χάρις, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «πιθανότατα» θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη ή την Παρασκευή. 

Αναγνώρισε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει δύσκολη και συμπλήρωσε ότι το Κίεβο χρειάζεται όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Δεν θα παραχωρήσουμε κανένα έδαφος για να υπάρξει ειρήνη

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών εν μέσω πολέμου, δήλωσε ότι μπορούν να διεξαχθούν μόνο εφόσον διασφαλιστεί πρώτα η ασφάλεια της χώρας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος.
Στρατιωτικό drone σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκές αμυντικές δυνάμεις: Κοινό σχέδιο για αυτόνομα στρατιωτικά drones

Οι κύριες ευρωπαϊκές αμυντικές δυνάμεις σχεδιάζουν κοινή επένδυση σε στρατιωτικά drones, επιδιώκοντας ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας λόγω της ρωσικής απειλής και αβεβαιότητας για τη στήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Μαρκ Ρούτε συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Καμία απειλή επί του παρόντος για χώρα του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Ρωσία έχει υποστεί περίπου 65.000 απώλειες τους τελευταίους δύο μήνες στην Ουκρανία και τόνισε πως το ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρό ώστε να αποτρέψει κάθε ρωσική επίθεση σε
Αεροδρόμιο Λούμπλιν κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Κανονικά διεξάγονται ξανά οι πτήσεις σε Λουμπλίν και Ρζεσόφ

Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια Ρζεσόφ και Λουμπλίν μετά τη λήξη επιχειρήσεων αεροσκαφών ΝΑΤΟ λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία. Δεν σημειώθηκε παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, ευχαρίστησαν το ΝΑΤΟ και τη Γερμανία.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο ο γγ του ΝΑΤΟ για συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε έφτασε στο Κίεβο για συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι, σύμφωνα με ανταποκριτή των Financial Times, μετά τη νυχτερινή ρωσική επίθεση με 450 drone και άνω των 60 πυραύλων στην Ουκρανία.
Πύραυλος Topol Μ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Απαράδεκτη για τη Μόσχα η ανάπτυξη ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την πρόταση ανάπτυξης ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία για εγγυήσεις ασφαλείας, επισημαίνοντας πως οι ρωσικοί όροι ειρήνης παραμένουν ίδιοι από το 2024, όπως ανέφερε ο Πούτιν.