ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
mplinken-blinken
Φώτο: Shutterstock

Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει την στήριξη της Ουκρανίας στην Πολωνία

Ο Αμερικανός υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και τον υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί σήμερα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Πολωνίας για να συζητήσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία και την ενίσχυση της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη Βαρσοβία.

Ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στην Πολωνία - συμμαχική χώρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ - μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο χθες, Τετάρτη, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι του ζήτησαν να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα που του παρέχει η Δύση για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και τον υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Περισσότερα από δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τα ουκρανικά στρατεύματα δέχονται πιέσεις στο πεδίο της μάχης αντιμέτωπα με έναν καλύτερα εξοπλισμένο και αριθμητικά υπέρτερο εχθρό, καθώς προσπαθούν να υπερασπιστούν τα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία επικεντρώνει τις επιθέσεις της.

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει κάποια πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης και να εκτρέψει την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων, το Κίεβο εξαπέλυσε τον Αύγουστο επίθεση εναντίον της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ. Αν και αρχικά σημείωσε κέρδη, καταλαμβάνοντας πολλές περιοχές, πλέον η προέλαση του ουκρανικού στρατού έχει ανακοπεί.

Η ασφάλεια των ανατολικών συνόρων της Πολωνίας αναμένεται να βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο Μπλίνκεν στη χώρα, σύμφωνα με τον Μίζκο Πάουλακ, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής στο γραφείο του Ντούντα.

Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η ασφάλεια έχει αναχθεί σε προτεραιότητα των χωρών που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η Πολωνία έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Βαρσοβία έχει ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες, οι οποίες το 2025 αναμένεται να φτάσουν τα 43,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν θα συζητήσει στην Πολωνία για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Στην ατζέντα θα βρεθεί η διμερής συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς, περιλαμβανομένης της κατασκευής του πρώτου πολωνικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, διευκρίνισε ο Πάουλακ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Παραγωγικές συνομιλίες Αμερικανών απεσταλμένων με Ζελένσκι

Οι συνομιλίες των αμερικανών απεσταλμένων με τον Ζελένσκι χαρακτηρίστηκαν «πολύ παραγωγικές», σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. Υπάρχει σύγκλιση ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ευρώπης, ενώ έπεται συνάντηση με Πούτιν για συνέχιση της διπλωματίας.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επί τάπητος συζήτηση με Ρωσία για προτάσεις προς Ουκρανία-ΕΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, θα συναντήσει αύριο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από συνομιλίες σήμερα στη Νορβηγία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να συζητήσουν νέες ουκρανικές προτάσεις και ιδέες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουκρανία οφείλει να συμφωνήσει με Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Ουκρανία να επιδιώξει συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας πως πρέπει να επιθυμεί λύση, ασκώντας κυρίως πίεση στον Ζελένσκι αντί του Πούτιν.
Μάρκο Ρούμπιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Οι πύραυλοι για Ουκρανία δεν εστάλησαν, όχι για πολιτικούς λόγους

Ο Μάρκο Ρούμπιο παραδέχτηκε ότι ορισμένοι πύραυλοι για την Ουκρανία ίσως δεν απεστάλησαν, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν οφείλεται σε πολιτική πρόθεση ή σκόπιμη άρνηση να βοηθηθεί η χώρα.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Το Κρεμλίνο ελπίζει σε ενημέρωση Πούτιν από ΗΠΑ για ειρήνη

Το Κρεμλίνο εκφράζει την ελπίδα για σύντομη συνάντηση Πούτιν-Γουίτκοφ στη Ρωσία, με επίκεντρο την ειρήνη στην Ουκρανία και σημαντικά ζητήματα, ενώ ο Γουίτκοφ ενημερώνεται σήμερα από Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες στο Όσλο.