Έτοιμη εμφανίζεται η Γερμανία να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του κοροναϊού, εάν η επιδημία βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε κρίση σύμφωνα το Reuters που μεταδίδει δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Εάν υλοποιηθεί το χειρότερο αυτό σενάριο, τα δημοσιονομικά μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι «έγκαιρα, στοχευμένα, προσωρινά», δήλωσε ο Σολτς σε κλειστή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τους δύο συμμετέχοντες. «Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να δράσουμε αποφασιστικά», φέρεται να δήλωσε ο Σολτς.
Η Γερμανία έχει αναφέρει έως τώρα 240 κρούσματα του ιού, που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη της περασμένης χρονιάς και τώρα εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 3.200 ανθρώπους, αν και η Γερμανία δεν έχει ακόμα ανακοινώσει θανατηφόρο περιστατικό. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και οι γερμανικές μεταποιητικές εταιρίες εξαρτώνται από τη ζήτηση και τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Κίνας.
Η επιδημία αναμένει να αποδυναμώσει την ζήτηση στο εσωτερικό της Γερμανίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση. Η οικονομία της ήδη βρέθηκε σε στασιμότητα το τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς λόγω της μείωσης των εξαγωγών.
Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από τον κοροναϊό να αντιμετωπίσουν τα ξαφνικά προβλήματα ρευστότητας και να αποφύγουν τις απολύσεις μέσω των διαθέσιμων μηχανισμών της αγοράς απασχόλησης.
Ειδικοί σε θέματα προϋπολογισμού εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό περιθώριο για πρόσθετα μέτρα αξίας τουλάχιστον 17 δισεκ. ευρώ. Κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο ότι μπορεί να δημιουργήσει και ένα πακέτο μέτρων στήριξης ύψους έως 50 δισεκ. ευρώ, χωρίς να εγκαταλειφθεί η κυβερνητική πολιτική της μη ανάληψης νέου χρέους.