ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

NASA: Η SpaceX θα επιστρέψει εγκλωβισμένους αστροναύτες, στις ΗΠΑ το 2025

Δύο Αμερικανοί αστροναύτες που κόλλησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από μια ελαττωματι000κή αποστολή της Boeing, θα επιστρέψουν στη χώρα τους με τον αντίπαλο του γίγαντα της αεροπορίας, SpaceX, τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Η NASA επέλεξε τη SpaceX του Έλον Μασκ για να φέρει πίσω τους Αμερικανούς αστροναύτες που αναγκάστηκαν να παρατείνουν την παραμονή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό λόγω σημαντικών τεχνικών προβλημάτων με την κάψουλα της Boeing.

Το διαστημόπλοιο της Boeing θα επιστρέψει χωρίς ανθρώπους στο σκάφος, δήλωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Σαββάτου που ανακοίνωσε την απόφασή της.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι οι αστροναύτες της NASA Μπάρι «Μπουτς» Γουίλμορ και Σουνίτα «Σούνι» Γουίλιαμς θα μεταφερθούν στην πατρίδα τους με την ανταγωνιστική κάψουλα Crew Dragon της SpaceX κατά τη διάρκεια μιας αποστολής που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό θα τους φέρει πίσω στο αμερικανικό έδαφος τον Φεβρουάριο, όταν η κάψουλα αυτή έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει και μήνες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

«Η απόφαση να παραμείνουν ο Μπουτς και η Σούνι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να επιστρέψει το Boeing Starliner χωρίς πλήρωμα είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης για ασφάλεια», δήλωσε ο διοικητής της NASA Bill Nelson για την απόφαση, επικαλούμενος την απώλεια δύο πληρωμάτων Space Shuttle στο παρελθόν της υπηρεσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δύο αστροναύτες, οι οποίοι έφτασαν στον σταθμό με τη δοκιμαστική πτήση CST-100 Starliner της Boeing στις 6 Ιουνίου, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα έμεναν εκεί για περίπου μία εβδομάδα. Τώρα αντιμετωπίζουν μια οκτάμηνη παραμονή σε τροχιά, καθώς η NASA δεν αισθάνεται πλέον άνετα να τους φέρει πίσω με το σκάφος της Boeing.

Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα σε βάρος του προγράμματος Starliner. Το 2019, η Boeing απέτυχε σε μια δοκιμαστική πτήση της κάψουλας χωρίς πλήρωμα, η οποία δεν κατάφερε να φτάσει στον διαστημικό σταθμό όπως είχε προγραμματιστεί. Ακολούθησαν χρόνια καθυστερήσεων και δυσλειτουργιών που κόστισαν στην εταιρεία περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες δαπάνες.

Ως αποτέλεσμα, η Boeing καθυστέρησε περίπου επτά χρόνια να εκτοξεύσει το πρώτο της πλήρωμα με το Starliner, ενώ η επίσης συνεργαζόμενη με τη NASA SpaceX συνέχισε να εκτοξεύει τακτικά πληρώματα της NASA με το διαστημόπλοιο Crew Dragon. Τώρα η Boeing θα δεί τον αντίπαλό της να μεταφέρει στο σπίτι αστροναύτες που το Starliner υποτίθεται ότι θα μετέφερε πίσω.

Η NASA έλαβε την απόφασή της με φόντο την στενή προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ μεταξύ της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Χάρις είναι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος, συνεπώς οι επιπτώσεις της απόφασης ενδέχεται να αντηχήσουν τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Το διακύβευμα της απόφασης ήταν υψηλό, ανεξάρτητα από τα παγκόσμια γεγονότα. «Ειλικρινά, κάθε απόφαση που λαμβάνει η NASA έχει παρόμοιες πιθανές επιπτώσεις όταν έχεις να κάνεις με τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις», δήλωσε η Λόρι Γκάρβερ, πρώην αναπληρώτρια διοικήτρια της NASA. «Προφανώς το χειρότερο θα ήταν η απώλεια του πληρώματος».

Η Boeing αντιμετωπίζει τώρα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της με τη NASA. Η πτήση του Starliner με πλήρωμα στο σταθμό ήταν μέρος μιας κρίσιμης δοκιμαστικής πτήσης για να διαπιστωθεί αν το διαστημόπλοιο θα μπορούσε να μεταφέρει τακτικά ανθρώπους από και προς τον ISS. Όπως και η SpaceX του Μασκ, η Boeing έχει συμβόλαιο με τη NASA για την τακτική μεταφορά πληρωμάτων στον διαστημικό σταθμό μέχρι την προγραμματισμένη απόσυρσή του το 2030.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έτοιμοι για εκτόξευση οι πρώτοι ερασιτέχνες αστροναύτες-τουρίστες

Η αποστολή που φέρει τον τίτλο Inspiration4 δεν περιλαμβάνει κανέναν επαγγελματία αστροναύτη, για πρώτη φορά στα χρονικά. Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τις 20.02 (03.02 ώρα Ελλάδας), αλλά με ένα «παράθυρο» πέντε ωρών.