ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:41:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ο Μόντι θέλει να βοηθήσει να επέλθει η ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

Η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερο σημείο του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κάλεσε σήμερα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παρακαθήσει σε συνομιλίες με τη Ρωσία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και προσφέρθηκε να ενεργήσει ως φίλος για να βοηθήσει ώστε να επέλθει η ειρήνη, καθώς οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Κίεβο εν καιρώ πολέμου.

Η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερο σημείο του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με τη Μόσχα να προωθείται με αργό ρυθμό στην ανατολική Ουκρανία ενώ το Κίεβο πιέζει με μια διασυνοριακή επίθεση.

Ο Μόντι, η επίσκεψη του οποίου στη Μόσχα τον περασμένο μήνα είχε επικριθεί από το Κίεβο, δήλωσε πως μετέβη στην Ουκρανία με ένα μήνυμα ειρήνης και κάλεσε για διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με την πρώτη ευκαιρία.

«Ο δρόμος προς τη λύση μπορεί μόνο να εξευρεθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Και θα πρέπει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση χωρίς να χάνουμε χρόνο. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν μαζί και να βρουν μια έξοδο από αυτή την κρίση», είπε ο Μόντι.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Ινδία είναι έτοιμη να παίξει έναν ενεργό ρόλο σε οιεσδήποτε προσπάθειες προς την ειρήνη. Αν μπορώ να παίξω οιονδήποτε ρόλο σε αυτό προσωπικά, θα το κάνω, θέλω να σας διαβεβαιώσω ως φίλος», είπε.

Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων στις οποίες και οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την επίσκεψη «ιστορική».

Ο Μόντι μίλησε μετά τον Ζελένσκι και ο Ουκρανός πρόεδρος δεν είχε την ευκαιρία να απαντήσει στο κάλεσμα για διάλογο.

Όμως ο Ουκρανός ηγέτης είπε στα σχόλιά του πως «το ζήτημα του τερματισμού του πολέμου και μιας δίκαιης ειρήνης είναι προτεραιότητα για την Ουκρανία».

Η Ουκρανία έχει πει κατ΄επανάληψη πως θέλει να τελειώσει ο πόλεμος όμως με τους όρους του Κιέβου, όχι της Ρωσίας. Η Ουκρανία ωθεί για την πραγματοποίηση μιας δεύτερης διεθνούς συνόδου κορυφής αργότερα φέτος, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τη Ρωσία, προκειμένου να προωθήσει το όραμά της για ειρήνη.

Η πρώτη σύνοδος κορυφής, που είχε διεξαχθεί στην Ελβετία τον Ιούνιο είχε αποκλείσει εμφατικά τη Ρωσία, ενώ είχαν συμμετάσχει σε αυτήν πλήθος αντιπροσωπειών, περιλαμβανομένης μίας από την Ινδία, αλλά όχι από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, πως το ενδεχόμενο συνομιλιών έχει αποκλειστεί μετά την επίθεση της Ουκρανίας στη δυτική ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Η Ουκρανία εισέβαλε στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι κατέλαβε περισσότερους από 100 οικισμούς σε αυτό που στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν πως είναι μία προσπάθεια να αποσπάσει ρωσικά στρατεύματα από την ανατολική Ουκρανία.

Οι δυνάμεις της Μόσχας προχωρούν με αργούς ρυθμούς, απειλώντας τον μεταφορικό κόμβο του Ποκρόφσκ και άλλες ουκρανικές θέσεις στην ανατολική Ουκρανία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία από Μόντι πριν την επίσκεψη στο Κίεβο

Μετά την Πολωνία θα μεταβεί στην Ουκρανία ο Ινδός πρωθυπουργός που θα συζητήσει με τον Β. Ζελένσκι τις προοπτικές για να υπάρξει μια ειρηνική λύση στην τρέχουσα ουκρανική κρίση και να ενισχυθούν οι δεσμοί φιλίας των δυο χωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Για πρώτη φορά μετά την εισβολή, ο Ν. Μόντι επισκέπτεται το Κίεβο

Ο Ινδός πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Ουκρανία ένα μήνα μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Β. Πούτιν, ενώ σχεδιάζει να βρεθεί και στην Πολωνία. Για τον τερματισμό της σύγκρουσης προτρέπει Κίεβο και Μόσχα η Ινδία.
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η ταχύτητά του δείχνει πως ο ρωσικός πύραυλος ήταν διηπειρωτικός

Οι διηπειρωτικοί πύραυλοι έχουν κατασκευασθεί για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήττουν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Ούτε το Κρεμλίνο, ούτε ο στρατός έχουν σχολιάσει την ουκρανική αυτή κατηγορία προσώρας.