ΓΔ: 2256.32 0.48% Τζίρος: 269.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
Καπνός υψώνεται πάνω από κτήρια στο Ισραήλ, μετά από επίθεση στη Γάζα.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για επικίνδυνη κλιμάκωση στη Γάζα

Από τις 6 Ιουλίου το Ισραήλ έχει χτυπήσει 14 σχολεία με βομβαρδισμούς σκοτώνοντας περισσότερα από 280 άτομα, μετά και βομβαρδισμό στο σχολείο ατ Τάμπιν, στο κεντρικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κατήγγειλε σήμερα την «επικίνδυνη κλιμάκωση» του πολέμου που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για 309η ημέρα στον πολιορκημένο θύλακο, μερικές ώρες μετά τους τρεις βομβαρδισμούς σε σχολείο σήμερα το πρωί οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 93 ανθρώπους, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

«Η σφαγή στο σχολείο ατ Τάμπιν, στο κεντρικό τμήμα της πόλης της Γάζας, είναι φρικτό έγκλημα» και αντιπροσωπεύει «επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της. Ο βομβαρδισμός στοχοποίησε νωρίς το πρωί «σχολείο γεμάτο κόσμο, όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι, κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο νοσοκομείο των Βαπτιστών στην πόλη της Γάζας, ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της Γάζας Μαχμούντ Μπασάλ έκανε λόγο για επανειλημμένα πλήγματα. Είχαν στόχο «δυο ορόφους του κορανικού σχολείου ατ Τάμπιν και το (παρακείμενο) τζαμί» και χρησιμοποιήθηκαν τρεις πύραυλοι, οι οποίοι προκάλεσαν «τον θάνατο 93 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών και έξι γυναικών».

«Δεκάδες (άλλοι) άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους ορισμένοι έχουν εισαχθεί στην εντατική, κι υπάρχουν ανθρώπινα μέλη και υπολείμματα που δεν έχουν αναγνωριστεί και αγνοούμενοι που ακόμη δεν ξέρουμε τι απέγιναν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μέσω X ότι σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε, «περίπου 20 μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα στελέχη» των δύο οργανώσεων «επιχειρήσεων από το εσωτερικό του σχολείου ατ Τάμπιν».

Το σχολικό κτιριακό συγκρότημα και το τζαμί που επλήγη αποτελούσαν «ενεργή στρατιωτική εγκατάσταση» της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι μέσω X.

Το σημερινό συγκαταλέγεται στα πιο πολύνεκρα πλήγματα που έχουν εξαπολυθεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Ο σημερινός είναι τουλάχιστον ο 14ος βομβαρδισμός σχολείου στη Γάζα από την 6η Ιουλίου. Στα πλήγματα αυτά έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 280 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε απολογισμούς που δημοσιοποίησαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Το Συμβούλιο Ειρήνης εξυπηρετεί το Ισραήλ, λέει ο Ισλαμικός Τζιχάντ

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ αντέδρασε αρνητικά στη σύσταση του Συμβουλίου Ειρήνης για τη Γάζα από τον Τραμπ, θεωρώντας πως τα μέλη του επιλέχθηκαν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ισραήλ και υπονομεύουν την εκεχειρία.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χριστούγεννα υπό πολιορκία: Η ισραηλινή επίθεση στην Παλαιστίνη συνεχίζεται

Συνεχίζεται η επιθετικότητα του Ισραήλ σε βάρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, με την εορταστική περίοδο να επισκιάζεται από τις συγκρούσεις και τις εντάσεις στην περιοχή.
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έξι μαχητές σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως σκότωσε έξι μαχητές στη νότια Γάζα, αναθεωρώντας τον απολογισμό σύγκρουσης και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας. Πάνω στους μαχητές βρέθηκαν διάφορα όπλα.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Διαμαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την απαγόρευση 37 ΜΚΟ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατακρίνουν την απαγόρευση πρόσβασής τους στη Γάζα από το Ισραήλ, που ζητά λίστες με τα στοιχεία των Παλαιστίνιων υπαλλήλων τους. Την απόφαση αυτή επηρεάζονται συνολικά 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Προθεσμία από το Ισραήλ σε 37 οργανώσεις για λίστα υπαλλήλων

Το Ισραήλ προειδοποιεί 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι θα χάσουν πρόσβαση στη Γάζα αν δεν καταθέσουν ονόματα Παλαιστινίων υπαλλήλων. Η ΕΕ προειδοποιεί πως οι νέοι κανόνες θα μπλοκάρουν τη διανομή ζωτικής βοήθειας.